search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:42
MENU CLOSE

Το Βερολίνο συζητά σχέδια πληγμάτων σε ρωσικό έδαφος; – Κατηγορεί τη Μόσχα για «παράλογο πόλεμο πληροφοριών» μετά τη διαρροή συνομιλιών

04.03.2024 16:07
KREMLINO-NEW

Το Κρεμλίνο καταδίκασε σήμερα “την άμεση ανάμειξη” της Δύσης στην Ουκρανία μετά τη δημοσιοποίηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ρωσίας φερόμενων ως συνομιλιών ανάμεσα σε Γερμανούς αξιωματικούς για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Οι συνομιλίες αυτές, η αυθεντικότητα των οποίων επιβεβαιώθηκε από το Βερολίνο, δείχνουν “για άλλη μια φορά την άμεση ανάμειξη της συλλογικής Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Η ίδια η ηχογράφηση μαρτυρά ότι στους κόλπους της Μπούντεσβερ (σ.σ. γερμανικές ένοπλες δυνάμεις) συζητούνται ενδελεχώς και συγκεκριμένα σχέδια εξαπόλυσης πληγμάτων στο ρωσικό έδαφος“, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, τονίζοντας ότι “όλα είναι κάτι παραπάνω από προφανή”.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι δεν είναι σαφές αν οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας, η Μπούντεσβερ, ενεργούσαν με δική τους πρωτοβουλία ή αυτό αποτελεί μέρος κρατικής πολιτικής.

Τι έχει συμβεί

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ηχογράφηση τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα σε, όπως μετέδωσαν, υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματικούς, στη διάρκεια της οποίας αυτοί ακούγονται να συζητούν για την παροχή όπλων στην Ουκρανία και για ένα ενδεχόμενο πλήγμα του Κιέβου σε γέφυρα στην Κριμαία, με αποτέλεσμα Ρώσοι αξιωματούχοι να ζητήσουν εξηγήσεις.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή ότι ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Ρωσία εκλήθη σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ αναχώρησε από το υπουργείο χωρίς να κάνει σχόλια σε δημοσιογράφους έπειτα από λίγο περισσότερο από μια ώρα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. “Ο πρεσβευτής μας είχε σήμερα το πρωί προβλεπόμενο από καιρό ραντεβού στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν εκλήθη ή όχι ο Γερμανός πρέσβης στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Για πόλεμο πληροφοριών μιλά το Βερολίνο

Ήδη από το Σάββατο το Βερολίνο επιβεβαίωσε ότι η ηχογράφηση αυτή είναι αυθεντική και ότι “υπεκλάπη” και δήλωσε πως ερευνά το θέμα, ενώ στην πρώτη αντίδρασή του χθες, Κυριακή, μετά τη δημοσίευση στη Ρωσία της ηχογραφημένης συνομιλίας, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει “πόλεμο πληροφοριών” που έχει στόχο την πρόκληση διαίρεσης και την “αποσταθεροποίηση” της χώρας του.

Στη συνομιλία αυτή, οι μετέχοντες συζητούν ιδίως για την υπόθεση παράδοσης στο Κίεβο πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus, γερμανικής κατασκευής, όπως και στο τι θα χρειαζόταν για να επιτραπεί στις ουκρανικές δυνάμεις να τους χρησιμοποιήσουν και στον ενδεχόμενο αντίκτυπό τους.

Το περιεχόμενό τους φέρνει σε δύσκολη θέση τη Γερμανία καθώς το Βερολίνο αρνείται επισήμως να παραδώσει πυραύλους Taurus στο Κίεβο, επικαλούμενο κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Για «ανόητη ρωσική προπαγάνδα δυσφήμησης» μιλά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ. «Η Ρωσία είναι εκείνη που διεξάγει επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία, όχι η Δύση», είπε.

«Δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι του Πούτιν», πρόσθεσε ο Μπίχνερ σχετικά με την κριτική που δέχεται ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Έχουμε καθαρή στάση για την υποστήριξη της Ουκρανίας, η Γερμανία με 7 δισεκατομμύρια μέχρι τώρα χορηγεί τη μεγαλύτερη βοήθεια μετά τις ΗΠΑ, με απόσταση από τις άλλες χώρες», σημείωσε. «Δεν πτοούμαστε από τις άμεσες ή έμμεσες απειλές του Πούτιν με ατομικά όπλα», συμπλήρωσε.

Ο Σολτς επανέλαβε ότι δεν θα εγκρίνει παράδοση Taurus

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο παράδοσης του συστήματος «Taurus» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, εφόσον θα έπρεπε γερμανοί στρατιώτες να συμμετέχουν στον χειρισμό του επί ουκρανικού εδάφους.

«Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να παραδώσουμε ένα οπλικό σύστημα με πολύ μεγάλο βεληνεκές και να μην σκεφτούμε το πώς θα ελεγχθεί αυτό. Και αν θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο, και αυτό είναι εφικτό μόνο με την συμμετοχή γερμανών στρατιωτών, τότε για μένα δεν τίθεται καν θέμα», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του νωρίτερα σήμερα σε σχολείο κοντά στην Στουτγάρδη απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών.

Ο καγκελάριος δήλωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα εγκρίνει την παράδοση των «Taurus», διότι, όπως εξήγησε, η Γερμανία δεν μπορεί, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, να έχει τον έλεγχο των πυραύλων. Με τη δήλωσή του, άφησε να εννοηθεί ότι οι δύο χώρες έχουν στρατιώτες τους στην Ουκρανία, προκαλώντας, σύμφωνα με ΜΜΕ, την αντίδραση της βρετανικής και της γαλλικής κυβέρνησης.

Ερωτώμενοι σήμερα σχετικώς ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι υπάρχει συνεχής και εντατική ανταλλαγή με τους συμμάχους της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Τεράστιο πρόστιμο στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές στις εφαρμογές μουσικής

Κέιτ Μίντλετον: Τι συμβαίνει με την πριγκίπισσα; – Η μυστικοπάθεια που οδήγησε σε θεωρίες συνομωσίας και σενάρια

Διάστημα: Αμερικανορωσική αποστολή, εν μέσω ψυχροπολεμικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:38