search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 16:38
MENU CLOSE

Γιατί κατηγορήθηκε για σεξισμό το Βρετανικό Μουσείο

05.03.2024 14:29
vretaniko-mouseio_2808_1920-1080_2_new
credit: AP

Όταν ο Τζορτζ Όζμπορν αναλάμβανε τα ηνία του Βρετανικού Μουσείου μπορεί να σκεφτόταν ότι θα είναι μια χαριτωμένη και εύκολη θέση, σε έναν κόσμο μακριά από τα σκάνδαλα και τους πολιτικούς διαξιφισμούς, που έζησε στο Ουέστμινστερ.

Αντί γι αυτό, ο συντηρητικός πρώην τσάρος της βρετανικής οικονομίας, βρίσκεται εμπλεκόμενος σε άλλη μια διαμάχη, αυτή τη φορά με αφορμή την πολιτική του Βρετανικού Μουσείου στα social media, που θεωρήθηκε σεξιστική.

Κορίτσια… οι Ρωμαίοι

Το πρόβλημα προκλήθηκε από ένα ποστάρισμα της ομάδας του μουσείου που ασχολείται με τα social media: «Κορίτσια, αν είστε ελεύθερες και ψάχνετε άνδρα, είναι ευκαιρία να πάτε στην νέα έκθεση του Βρετανικού Μουσείου, Η Ζωή στον Ρωμαϊκό Στρατό, και να κοιτάξετε γύρω σας. Είστε καλοδεχούμενες Χ»… Στο μήνυμα αυτό προστίθεται: «Ελάτε για τους Ρωμαίους, μείνετε για λίγο ρομάντζο».

Ήταν μία ελαφρά τη καρδία ανάρτηση στα social media, που αναφέρεται στην πρόσφατη τάση, με τις γυναίκες να μοιράζονται διάφορα κλιπ στα οποία είναι μόνες και εκφράζουν αμηχανία επειδή οι άνδρες σκέφτονται πιο συχνά την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, παρά την σεξουαλική ζωή τους.

Ωστόσο εκ του αποτελέσματος διαπιστώθηκε ότι η σύνδεση της νέας έκθεσης στο Βρετανικό Μουσείο με την τρέχουσα τάση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ήταν αποτυχημένη και σίγουρα το μήνυμα δεν έφτασε σε όλους. Εξ΄ ου και οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε

Έντονες αντιδράσεις για σεξισμό

«Αδιανόητη φασιστική εικόνα και σεξισμός, φθάνουν σε κορύφωση», έγραψε η Δρ. Κλερ Μίλινγκτον, επισκέπτρια ερευνήτρια στο King’s College του Λονδίνου και πρώην συνεργάτιδα του Channel 4. Η Δρ. Μίλινγκτον σύγκρινε μάλιστα τα μπάνερς που συνοδεύουν την επίμαχη ανάρτηση του Βρετανικού Μουσείου στα social media με εκείνα που επιδεικνύονται σε συγκεντρώσεις νεοναζί.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό είναι επίσημο ποστάρισμα του Βρετανικού Μουσείου», έγραψε ένας άλλος από τον ακαδημαϊκό χώρο.
Σε απάντηση, το Βρετανικό Μουσείο κατέβασε την επίμαχη ανάρτηση και ένας εκπρόσωπος προσπάθησε να δικαιολογηθεί ότι ήταν μια παρεξήγηση που προκλήθηκε από κακό αστεϊσμό.
«Στην πραγματικότητα δεν υπονοούμε ότι οι γυναίκες χρειάζεται να ψάχνουν για ραντεβού ή να προσποιούνται τις ανόητες. Απολογούμαστε σε οποιονδήποτε δεν ήταν ενήμερος για το ευρύτερο πλαίσιο και αισθάνθηκε ότι προσβάλλεται από αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Αυτό είναι «μη συγγνώμη», σχολίασε η Δρ. Μίλινγκτον.

Οι πονοκέφαλοι του Όζμπορν

Οι κατηγορίες για σεξισμό όμως είναι το τελευταίο μιας σειράς προβλημάτων που πλήττουν το Βρετανικό Μουσείο αφότου ο Όζμπορν έγινε πρόεδρος, το 2021.
Πέρυσι αποκαλύφθηκε ότι 2.000 από τους θησαυρούς του μουσείου έχουν εξαφανιστεί , ενώ υπήρχαν προειδοποιήσεις για ζητήματα ασφαλείας, στις οποίες η διεύθυνση δεν έδωσε τη δέουσα σημασία.
Επίσης ο Τζορτζ Όζμπορν , όπως υπενθυμίζει η Daily Mail, έγινε στόχος επικρίσεων από το πρωθυπουργικό γραφείο γιατί φέρεται να είχε ανοίξει διάλογο με θέμα την πιθανότητα προσωρινής επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου είχε χαρακτηρίσει την τακτική του Όζμπορν στο θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα ως «ολίσθημα», που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη διεκδίκηση και άλλων αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί από διάφορες χώρες και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Διαβάστε επίσης:

Κολοράντο: Η φρικιαστική υπόθεση με τα 200 πτώματα σε αποσύνθεση μέσα σε γραφείο τελετών και η «ξεχασμένη» σορός σε νεκροφόρα (photos/videos)

Bloomberg: Ποιος εκθρόνισε τον Έλον Μασκ από τη θέση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο (Photos)

Οι εξωγήινοι που… ζουν στη Γη, η πυραμίδα στην Αλάσκα, το όρος Σάστα και η… δόνηση της Σελήνης (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 16:32