search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:51
MENU CLOSE

Μη κρατικά ΑΕΙ: Επόμενος στόχος το άρθρο 16 λέει η κυβέρνηση, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις

05.03.2024 06:30
idiotika-panepistimia-new

Παρά την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, με τους φοιτητές να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και πολλούς πανεπιστημιακούς να εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, την Τετάρτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα επιτρέψει την λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα.

Μάλιστα, με αφορμή την ατάκα του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, ότι «το άρθρο 16 χρειάζεται αναθεώρηση, αλλά η χώρα δεν μπορεί να περιμένει» (δήλωση που από την αντιπολίτευση ερμηνεύθηκε ως έμμεση παραδοχή της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, κάτι που η κυβέρνηση απορρίπτει) και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του topontiki.gr, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επανεπιβεβαίωσε ότι βασική πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16, με στόχο την ίδρυση αμιγώς ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ο Π. Μαρινάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το ότι προχωράμε με τη συγκεκριμένη νομοθέτηση δεν αναιρεί τη βούλησή μας, την πρόθεσή μας να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16. Εδώ μιλάμε για παραρτήματα ξένων ΑΕΙ, μη κρατικά, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Μετά την επικείμενη, ελπίζω – για να μην ξανακάνει κάποια “κωλοτούμπα” κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης – αναθεώρηση του άρθρου 16- θα έχουμε σύσταση εξ’ αρχής ενός μη κρατικού πανεπιστημίου. Άρα, νομίζω ότι η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι είναι πολύ σωστό αυτό το οποίο λέει ο υπουργός Παιδείας».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «σε ανακοίνωσή της η Σύνοδος των Πρυτάνεων τονίζει πως οι προτάσεις της αξιοποιήθηκαν και το νομοσχέδιο ενισχύει την διοικητική αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου. Αποδεικνύεται, πως η κυβέρνηση συνδιαμορφώνει μαζί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, μια ευρύτερη στρατηγική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα νομοσχέδιο που θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και την κοινωνική κινητικότητα. Επιπλέον, η χρηματοδότηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου αυξάνεται σε 1 δισ. ευρώ, μέσα από τον Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».

Με το νομοσχέδιο να περνά και κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μόνο με τις ψήφους της ΝΔ και τον Κ. Πιερρακάκη να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι «έχει κάνει 45 ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από το 2019, αυτή θα είναι η 46η. Δεν δικαιωθήκατε στις προηγούμενες 45 με έναν τέτοιο τρόπο για να σας κάνει να αισθάνεστε ότι έχετε το αλάθητο του Παπισμού. Και νομίζω ότι είναι πολύ καλύτερο να μην συμπεριφερόμαστε με το αλάθητο του Παπισμού μέσα εδώ», η κυβέρνηση θεωρεί ότι αντίστοιχη εικόνα θα υπάρξει και στην Ολομέλεια, δηλαδή το νομοσχέδιο θα περάσει με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Οπότε, το ενδιαφέρον, πλέον, στρέφεται σε τρία βασικά μέτωπα:

● Πρώτον, αν θα υπάρξουν «διαρροές» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ έχουν υπάρξει βουλευτές που θεωρούν ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να στηριχθεί) και, αν αυτό συμβεί, τι είδους «ρωγμές» θα τους προκαλέσει. Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βάλει στο στόχαστρό του προσωπικά, τόσο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, όσο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, για τη στάση τους επί του θέματος.

● Δεύτερον, τι θα γίνει με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών (αναμένεται νέα κορύφωσή τους την Παρασκευή, ημέρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο, με τη συμμετοχή, μάλιστα, και της ομοσπονδίας των μελών ΔΕΠ των δημοσίων πανεπιστημίων). Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μετά την κύρωση του σχεδίου νόμου από τη Βουλή ίσως υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση, αν και πάντα υπάρχει ο προβληματισμός για το τι θα αποφασίσουν οι φοιτητές.

● Τρίτον, να υπάρξει «πειστικό» ενδιαφέρον για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στη χώρα. Για την ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πλην κάποιων σχεδιαζόμενων «εσωτερικών» συμπράξεων, αλλά και ενδιαφέροντος από κάποια ιδιωτικά ΑΕΙ της Κύπρου, δεν… φαίνεται στον ορίζοντα κάποιο από τα μεγάλα και γνωστά πανεπιστήμια, είτε των ΗΠΑ, είτε της Βρετανίας, είτε από άλλες χώρες της Ευρώπης. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι ακόμα είναι νωρίς και ότι μόλις το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους, τότε θα φανεί το πραγματικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Pulse: Οριακή άνοδος ΣΥΡΙΖΑ, έπιασε το ΠΑΣΟΚ στη 2η θέση – Ενισχύθηκε ο Κασσελάκης μετά το συνέδριο, χαμένος ο Τσίπρας λένε οι ψηφοφόροι

Τέμπη: Προκαλεί ο Άδωνις – «Αν έγινε έκρηξη παράνομου υλικού, θα ήταν καλό για την κυβέρνηση»

Prorata: Χωρισμένη στη μέση η κοινωνία για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:51