search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:43
MENU CLOSE

Email-gate: Σε δύσκολη θέση ΥΠΕΣ και Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου μετά την παρέμβαση της δικαιοσύνης

06.03.2024 06:30
kerameos asimakopoulou 765- new

Ακόμα πιο… ζόρικα γίνονται τα πράγματα για την κυβέρνηση μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) σε απόδημους Έλληνες από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Όπως είναι ήδη γνωστό, από την εισαγγελία Πρωτοδικών διατάχθηκε ποινική έρευνα που αφορά στη διαρροή των στοιχείων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) κατοίκων του εξωτερικού που βρέθηκαν στην κατοχή κ. Ασημακοπούλου. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Γ. Νούλης, θα ερευνηθούν τα αδικήματα της παραβίασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου.

Η παρέμβαση της δικαιοσύνης έρχεται μια μέρα αφότου η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε ότι «κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών» κίνησε διαδικασία διερεύνησης του θέματος, ενώ, σύμφωνα με σχετικές αναρτήσεις τους στα social media, κάποιοι από τους παραλήπτες των επίμαχων email δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στις αρμόδιες αρχές των χωρών που ζουν, προκειμένου να εξεταστεί αν υπήρξε παραβίαση των όρων του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων της ΕΕ (GDPR).

Το ενδιαφέρον με την έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης είναι ότι ο εισαγγελέας θα εξετάσει αν διαπράχθηκε το αδίκημα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου: το ζήτημα αυτό φαίνεται ότι «αγγίζει» άμεσα και το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, άλλωστε, έχει στα χέρια του τους καταλόγους των ψηφοφόρων εκτός Ελλάδας, μαζί με τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας τους με το ελληνικό κράτος (email, τηλέφωνα, διευθύνσεις, κ.λπ.). Από την πλευρά της, η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε εσωτερικό έλεγχο «για να διασφαλιστεί η επάρκεια των μηχανισμών του» του υπουργείου.

Φυσικά, ο έλεγχος αυτός έρχεται με καθυστέρηση και ενώ ήδη ο γ.γ. του ΥΠΕΣ είχε ξεκαθαρίσει το βράδυ της περασμένης Κυριακής ότι το υπουργείο «δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) εκλογέων σε υποψήφιους ή κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία», με την υπουργό, πάντως, να ισχυρίζεται ότι ο εσωτερικός έλεγχος «αφορά την επάρκεια στην ασφάλεια των δεδομένων, για τους εκλογικούς καταλόγους του 2023» και όχι για αυτούς που σχηματίζονται σήμερα, μετά και την ψήφιση του νόμο για την επιστολική ψήφο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση προβληματίζει την κυβέρνηση σε τρία επίπεδα:

  • Το πρώτο αφορά στην ίδια την ευρωβουλευτή της ΝΔ, η οποία καλείται να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις σχετικά με το πώς βρέθηκαν στα χέρια της τα email αποδήμων Ελλήνων. Η ίδια έχει ισχυριστεί ότι τα συνέλεξε μόνη της στη διάρκεια της θητείας της στην Ευρωβουλή, ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται η εξήγηση αυτή δεν αρκεί, πολλώ δε μάλλον αν ληφθεί υπόψη ότι θα πρέπει να απαντήσει και στα ερωτήματα που θα της θέσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η κυβέρνηση μοιάζει να τηρεί διακριτικές αποστάσεις από την κ. Ασημακοπούλου, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να πει ότι «έχει δώσει μάχες στην Ευρώπη για την Ελλάδα».
  •  Το δεύτερο αφορά στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς άσχετα από τον «εσωτερικό έλεγχο» που προανήγγειλε η Ν. Κεραμέως, η έρευνα της δικαιοσύνης ενδεχομένως θα αποκαλύψει αν η επίμαχη λίστα με τα email «έφυγε» από το υπουργείο, κάτι που προφανώς αποτελεί κατάφορη παραβίαση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Και, προφανώς, θα πρέπει να δώσει σχετικές απαντήσεις και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο πρόεδρος της οποίας δέχθηκε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, που του ζήτησαν να ελέγξει, μεταξύ άλλων, και «ποιος έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα».
  •  Σε τρίτο επίπεδο, ωστόσο, η κυβέρνηση κάνει μια αγωνιώδη προσπάθεια να αποσυνδέσει την «υπόθεση Ασημακοπούλου» από το θέμα της επιστολικής ψήφου, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέρουν ανοιχτά ότι τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας του νέου συστήματος. Η Ν. Κεραμέως σημείωσε ότι «η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί το συμβάν αυτό γιατί είχε καταψηφίσει την επιστολική ψήφο», ωστόσο, όσο περνά ο χρόνος και οι απαντήσεις που δίνονται δεν είναι ικανοποιητικές, τόσο θα εντείνονται οι απορίες των πολιτών για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ για κυρώσεις των ΗΠΑ στην Intellexa: Έκθετη η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Οργή ΠΑΣΟΚ για τη Μητρόπολη Κέρκυρας: Έθεσε εκτός εκκλησίας τους βουλευτές Μπιάγκη και Αυλωνίτη

Εξεταστική για τα Τέμπη: Παράταση της προθεσμίας για την κατάθεση πορίσματος ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:43