search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:42
MENU CLOSE

Eurovision 2024: «Παρατράγουδα» και με την επιλογή του τραγουδιού της Ισλανδίας

06.03.2024 10:39
eurovision new

Φαίνεται πως, τελευταίως, τείνουν να γίνουν θεσμός τα «παρατράγουδα» στο διαγωνισμό τραγουδιού στη Eurovision.

Στην φετινή, 68η διοργάνωση, σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα που έχει ενσκήψει με το τραγούδι του Ισραήλ.

Το «οκ» από την EBU θα σημάνει ότι έγιναν οι «απαραίτητες προσαρμογές». Θα αποσαφηνιστεί άμεσα αυτό, διότι την Κυριακή έχει προγραμματιστεί από την ΚΑΝ, την κρατική ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ, η επίσημη παρουσίαση του κομματιού που θα «ταξιδέψει» στο Μάλμε.

Στο μεταξύ διαμαρτυρίες και καταγγελίες για προβληματικό αποτέλεσμα στον ισλανδικό τελικό έκαναν οι συντελεστές του τραγουδιού «Wild west» το οποίο έδειχνε έως την καταληκτική βραδιά επιλογής κομματιού, το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Ο παλαιστινιακής καταγωγής τραγουδιστής της ποπ, Μπασάρ Μουράντ , ο οποίος γεννήθηκε και ζει στην Ιερουσαλήμ, ερμηνευτής του «Wild west» και ο συνθέτης του τραγουδιού, Έιναρ Στέφανσον, είδαν στην τελική διαδικασία επιλογής για την εκπροσώπηση της Ισλανδίας που διοργάνωσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας, RUV, να προκρίνεται με οριακή διαφορά (50,8%), το έτερο υποψήφιο κομμάτι «Scared of heights» της Χέρα Μπιόρκ.

Μουράντ και Στέφανσον αμφισβητούν το αποτέλεσμα, ζητούν ακύρωση του τελικού και επανάληψη της ψηφοφορίας. Κατήγγειλαν ότι υπήρξαν προβλήματα σε όλα τα κανάλια τηλεψηφοφορίας, είτε μέσω του app, είτε μέσω SMS και τηλεφωνικής κλήσης.

Αλήθεια είναι πως τα επίσημα αποτελέσματα καθυστέρησαν να ανακοινωθούν από την RUV, ύστερα από τον μεγάλο θόρυβο που δημιουργήθηκε εξαιτίας αναφορών για προβλήματα στην ψηφοφορία μέσω της ειδικής εφαρμογής.

Εκπρόσωπος της RUV, ο οποίος είχε την ευθύνη της παραγωγής του τηλεοπτικού σόου, παραδέχθηκε πρόβλημα στην αποστολή γραπτών μηνυμάτων, υποστήριξε όμως πως ο αριθμός του ήταν αμελητέος και δεν επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα.

Η RUV αναγνώρισε το λάθος, υποστήριξε ότι οι ψήφοι μέσω SMS είναι λιγότερες από το 2% του συνόλου και ζήτησε συγγνώμη.

Πέρσι κάτι ανάλογο είχε συμβεί με την ελληνική υποψηφιότητα. Τότε με εξώδικο η Μελίσσα Μαντζούκη αμφισβήτησε τη διαδικασία επιλογής και αξίωνε να ενημερωθεί από την ΕΡΤ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με το οποίο προκρίθηκε στον 67ο διαγωνισμό της Eurovision ο Βίκτορ Βερνίκος με το «What they say».

Στους ισχυρισμούς για παρατυπίες στην διαδικασία ψηφοφορίας (με επιφύλαξη για κάθε νόμιμη ενέργεια), δια νομικού εκπροσώπου, της Μελίσσας Μαντζούκη, εκ των τριών φιναλίστ για την ελληνική εκπροσώπηση, κύκλοι περι την κρατική τηλεόραση αντέτειναν τότε πως ήταν αντιφατικό η ΕΡΤ να έχει «ανοιχτή» διαδικασία επιλογής τραγουδιού και με την συμμετοχή πολιτών και από την άλλη να «επηρεάζει», όπως υποστηρίζεται, το τελικό αποτέλεσμα.

«Είναι παράλογο η ΕΡΤ να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την διαμόρφωση επιτροπής κοινού- συνολικά 70 μέλη- και με κοινωνική, ηλικιακή διαστρωμάτωση και στην συνέχεια να παρεμβαίνει με έναν τρόπο στο αποτέλεσμα υπερ κάποιου καλλιτέχνη.

Αντί όλης αυτής διαδικασίας θα μπορούσε η ΕΡΤ να επιλέξει μια κι έξω καλλιτέχνη και τραγούδι ή να επιλέξει τον καλλιτέχνη και να απομένει η επιλογή του κομματιού, πρακτικές που είχε εφαρμόσει στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν. όπως άλλωστε κάνουν και άλλοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί- μέλη της EBU», επιχειρηματολογούσε η ΕΡΤ και με αυστηρό τόνο ενημέρωνε την πλευρά της Μαντζούκη πως «θα είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι σε περίπτωση που από οποιαδήποτε ενέργειά σας δημιουργηθεί ζήτημα σχετικά με την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού, δεδομένου αφ’ ενός μεν του υψηλού κόστους με το οποίο έχει επιβαρυνθεί η ΕΡΤ για τη συμμετοχή της στον εν λόγω διαγωνισμό, αφ’ ετέρου δε των στενών χρονικών ορίων που τάσσονται από τους κανονισμούς της EBU για την αποστολή μιας ολοκληρωμένης συμμετοχής της χώρας μας στον ανωτέρω διαγωνισμό, συμπεριλαμβανομένου και του video clip.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι επικυρωμένα αντίγραφα των οικείων πρακτικών είναι στη διάθεσή σας».

Διαβάστε επίσης

Το «χαρτί» της τηλεθέασης μοιράστηκαν τρεις σειρές τη Δευτέρα – Πρώτη η «Γη της ελιάς»

Κωνσταντίνος Πλεύρης για Κανάκη: «Αν έχει τον ανδρισμό να με καλέσει να μου πει γιατί είμαι φασίστας» (Video)

Τηλεθέαση: Η μερίδα του λέοντος στο Mega τη Δευτέρα 4/3

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:37