search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:05
MENU CLOSE

Μπασάρ Μουράντ: Ο Παλαιστίνιος τραγουδιστής που φιλοδοξεί να πάρει μέρος στη Eurovision – «Μας αποκλείουν από κάθε πλατφόρμα»

28.02.2024 17:54
murad-new

Ο Παλαιστίνιος τραγουδιστής της ποπ, Μπασάρ Μουράντ ελπίζει ότι θα εκπροσωπήσει την Ισλανδία στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, τον Μάιο, για να ακουστεί και η φωνή των Παλαιστινίων στον διαγωνισμό που τον παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές.

Ο διαγωνισμός τραγουδιού, που θα γίνει από τις 7 ως τις 11 Μαϊου στην σουηδική πόλη Μάλμο, προβάλλεται ως μη πολιτικό γεγονός και οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να αποκλείουν οποιονδήποτε διαγωνιζόμενο παραβιάζει αυτόν τον κανόνα.

Ωστόσο συχνά αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η πολιτική πραγματικότητα και είναι βέβαιο ότι φέτος η Eurovision θα διεξαχθεί εν μέσω συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα. Οι διοργανωτές του διαγωνισμού αρνούνται να δεχτούν εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ, αλλά ανακοίνωσαν ότι μελετούν προσεκτικά τους στίχους του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τους Ισραηλινούς, καθώς μπορεί να υπάρχουν αναφορές στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς.

Η Ισλανδία θα επιλέξει το Σάββατο ποιο τραγούδι θα την εκπροσωπήσει και ο Παλαιστίνιος Μπασάρ Μουράντ,  έχει πάει στον τελικό με ένα τραγούδι που συνυπογράφει ο Άιναρ Στέφανσον της ισλανδικής μπάντας Hatari, ο οποίος το 2019 στη Eurovision είχε υψώσει ένα μπάνερ με παλαιστινιακές σημαίες. «Θέλω να δείξω πόσα εμπόδια πρέπει να ξεπεράσουμε εμείς οι Παλαιστίνιοι για να ακουστούμε… μας αποκλείουν από κάθε πλατφόρμα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Μουράντ.

Με βάση τους κανόνες της EBU, που διοργανώνει τον διαγωνισμό της Eurovision, οι συμμετέχοντες επιλέγονται από τα κράτη που συμμετέχουν στην EBU και ως εκ τούτου δεν υπάρχει παλαιστινιακή εκπροσώπηση.

Το 2022 απαγορεύθηκε η συμμετοχή της Ρωσίας στον διαγωνισμό, με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο παλαιστίνιος τραγουδιστής της ποπ Μπασάρ Μουράντ γεννήθηκε και ζει στην Ιερουσαλήμ και συμμετέχει στους τελικούς της Ισλανδίας με το τραγούδι «Wild West», που αναφέρεται στα σύνορα και στο κυνήγι των ονείρων παρά τις δυσκολίες.

«Ο καθένας έχει θεωρίες για την συμμετοχή μου. Και ο καθένας πολιτικοποιεί την ύπαρξή μου, ενώ είμαι απλά ένας άνθρωπος που έχει ένα όνειρο και συμμετέχει δίκαια στον διαγωνισμό», δήλωσε στο Reuters ο παλαιστίνιος τραγουδιστής.

Ερωτηθείς αν θα ήθελε να συμμετέχει στον διαγωνισμό και το Ισραήλ απάντησε: «Φυσικά δεν θέλω να είναι εδώ αυτός που κατέχει τη χώρα μου. Αλλά εγώ επικεντρώνομαι στην προσπάθεια να φέρω για πρώτη φορά στην ιστορία μια παλαιστινιακή φωνή στην σκηνή».

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Τεράστια δασική φωτιά απειλεί εργοστάσιο συναρμολόγησης πυρηνικών βομβών στο Τέξας (photo/videos)

Έζησε 24 χρόνια στη φυλακή ενώ ήταν αθώος – Η ιστορία ενός ανθρώπου που τώρα γνωρίζει ξανά τον κόσμο

Βασιλιάς Κάρολος: Η κίνηση-φόρος τιμής στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο – Δεύτερο μνημόσυνο στο Λονδίνο (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:04