search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:46
MENU CLOSE

Θεσσαλονίκη: Πώς δρούσε ο ιερέας που εξαπατούσε τους πιστούς με πλαστές επιστολές – Τι απαντά ο ίδιος

06.03.2024 22:19
ekklisia-new

Μεγάλη απάτη αποκαλύψθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας 68χρονος ιερέας κατηγορείται ότι εξαπατούσε τους πιστούς αποκομίζοντας πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ένας 68χρονος ιερέας με τη βοήθεια ενός 61χρονου, που είχε καθαιρεθεί από παπάς, «άρπαξαν» περισσότερα από 1.347.740 ευρώ από πιστούς, πείθοντάς τους να τους ενισχύσουν οικονομικά, γιατί ο πρώτος θα ήταν σίγουρα ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και ότι έπρεπε να ενισχυθεί η «παρασκηνιακή» διαδικασία εκλογής του.

Πώς δρούσε ο ιερέας

Για την απάτη κατηγορούνται συνολικά 6 άτομα, που έπαιζαν το παιχνίδι του 68χρονου. Έπειθαν πιστούς να καταβάλουν χρήματα και τους υπόσχονταν πως μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη στη Θεσσαλονίκη τα χρήματα όχι μόνο θα τους επιστρέφονταν, αλλά στο εξής όπως τους έλεγαν θα είχαν ανοιχτό και δίαυλο επικοινωνίας απευθείας με τον ιεράρχη.

Όπως διαπιστώνουν οι αστυνομικοί που διεξάγουν την έρευνα, ο ιερέας και οι συνεργοί του παρουσίαζαν πλαστές επιστολές σε πιστούς, που έφεραν πλαστές σφραγίδες και διακριτικά ακόμα και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Με αυτές ζητούσαν μαύρα χρήματα από πιστούς, με τα οποία, όπως αποκαλύπτεται, έγιναν αγορές πολυτελών σπιτιών και ακριβών αυτοκινήτων.

Τι λένε τα θύματα της απάτης

«Μπορεί να είναι και παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο. Εξαπάτησε κόσμο. Από κάποιους έπαιρνε και καλά για να γίνει Μητροπολίτης. Πνευματικά του παιδιά και τους αποσπούσε χρήματα ότι και καλά έπρεπε να πληρώσει, να δώσει κάποια χρήματα στην αρχή τα οποία θα τα έπαιρνε πίσω μετά μόλις γινόταν Μητροπολίτης για να φανεί ότι έχει δύναμη», είπαν στην εκπομπή «Live News» άτομα από το περιβάλλον ενός εκ των θυμάτων.

«Στα υπόλοιπα θύματά του παρουσίασε ένα πλάνο αλλαγής διοίκησης στην εκκλησία και αν δίνανε τώρα κάποια χρήματα μετά θα είχαν ποσοστά. Έλεγε ότι θέλει να κάνει, και καλά, κάποια κεντρική διοίκηση και όποιος τώρα βοηθούσε θα έπαιρνε μερίδιο. Σαν εμπορική συναλλαγή. Υποσχέθηκε ότι θα έπαιρναν ένα κομμάτι από τις προμήθειες της εκκλησίας για να προχωρούν σε πωλήσεις», προσθέτει το περιβάλλον του θύματος. 

«Είναι πολλά περισσότερα αυτά που έχει τάξει. Γίνεται ακόμα έρευνα και περιμένουμε. Ήταν μέσα στην κρίση με τον κορωνοϊό. Ο απλός κόσμος που δεν είχε δουλειά, έψαχνε να βρει και κάτι άλλο να κλείσει το εισόδημά του. Έφτιαχνε και πλαστές επιστολές για να πείσει».

Τι απαντά ο ιερέας

Ο 68χρονος ιερέας μιλώντας στο «Live News» διαψεύδει τα πάντα. Επιφυλάσσεται, όπως λέει, να δώσει αναλυτικές απαντήσεις όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για να φανεί, όπως υποστηρίζει, ότι δεν υπάρχει δική του εμπλοκή στην απάτη.

«Δεν μπορώ να μιλήσω, δεν μου το επιτρέπει ο Εισαγγελέας. Αν μου φέρετε ένα χαρτί από την Εισαγγελία που μου δίνει την άδεια, μπορώ να μιλήσω και να σας πω τα πάντα. Δεν φοβάμαι, αν φοβόμουν δεν θα βρισκόμουν στον ναό και δεν θα περιφερόμουν γύρω από αυτόν ώστε να μπορεί να με βλέπει ο κόσμος. Είμαι στη διάθεση της Δικαιοσύνης».

Η απάντηση της Μητρόπολης

Με ανακοίνωσή της, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης τονίζει πως ο ιερέας είχε τεθεί σε αργία από τις αρχές του χρόνου, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της απάτης. Με τον ίδιο, όμως, να συνεχίζει να πηγαίνει στην εκκλησία που λειτουργούσε, σε μια προσπάθεια όπως εκτιμούν αστυνομικοί, να μην κινήσει υποψίες.

Ήδη έχουν κατασχεθεί μια Mercedes ML 350, 2 USB, ένας εκτυπωτής, διάφορα βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, χειρόγραφες σημειώσεις και επιστολές, δύο κινητά τηλέφωνα και 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Σε βάρος του 68χρονου και των 5 φερόμενων συνεργών του, έχει σχηματιστεί δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη από κοινού και κατά εξακολούθηση αλλά και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός Τσικνοπέμπτη: Στη μισή Ελλάδα χειμώνας, στην υπόλοιπη… άνοιξη – Πού θα βρέξει

Δήμος Μούτσης: Το τελευταίο αντίο από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο – «Ανήσυχο πνεύμα, με πλούσιο έργο»

Αίγινα: Συνελήφθη 36χρονος που βίαζε την θετή του κόρη – Βιντεοσκοπούσε την κακοποίησή της και την απειλούσε με δημοσίευση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:35