search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:06
MENU CLOSE

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη κομπίνα από ιερέα και πρώην ιερωμένο – Πάνω από 1.340.000 ευρώ η λεία τους – Η απάντηση της Μητρόπολης

06.03.2024 13:03
5945809

Μία πρωτοφανής υπόθεση απάτης αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη στην οποία, μάλιστα, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιζαν άνθρωποι της εκκλησίας.

Ένας 68χρονος ιερέας με τη βοήθεια ενός 61χρονου, που είχε καθαιρεθεί από παπάς, «άρπαξαν» περισσότερα από 1.347.740 ευρώ από πιστούς, πείθοντάς τους να τους ενισχύσουν οικονομικά, γιατί ο πρώτος θα ήταν σίγουρα ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και ότι έπρεπε να ενισχυθεί η «παρασκηνιακή» διαδικασία εκλογής του!

Μάλιστα, για να δώσουν σοβαρότητα στην κομπίνα που έστησαν στη Θεσσαλονίκη, επιδείκνυαν πλαστές επιστολές, που όπως προέκυψε, συνέτασσε ο πρώτος κατηγορούμενος και παρέδιδε στον ιερέα.

Αποστολείς-συντάκτες των επιστολών αυτών φέρονταν να είναι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το υπουργείο Οικονομικών, ακόμα και το το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Με τα χρήματα που αποσπούσαν ζούσαν μέσα στη χλιδή με πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια, χωρίς να έχουν κάποια συγκεκριμένη εργασία που θα δικαιολογούσε τον πλουτισμό.

Μετά από καταγγελίες εξαπατηθέντων πολιτών πραγματοποιήθηκε αστυνομική  έρευνας – προανάκριση για το αδίκημα της απάτης, κατόπιν καταγγελιών έξι  παθόντων σε βάρος των δύο κατηγορουμένων.

Έτσι ξετυλίχθηκε το κουβάρι

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας οι δύο κατηγορούμενοι, από τον μήνα Νοέμβριο του 2018, εκμεταλλεύονταν την ιδιότητα του ιερωμένου και ειδικά την επιρροή που ασκούσε, κυρίως στους πιστούς που συναναστρεφόταν και με απατηλά μέσα, δήλωναν ψευδώς ότι είναι βέβαιη η εκλογή του 68χρονου ιερέα κατηγορούμενου ως νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης δίνοντας διάφορα χρηματικά ποσά και δώρα σε φυσικά πρόσωπα και φορείς, ενώ υπόσχονταν ότι τα χρήματα που έδωσαν θα τους επιστραφούν.

 Στο πλαίσιο της έρευνας, διενεργήθηκε και οικονομική έρευνα (άρσεις τραπεζικού απορρήτου και συλλογή φορολογικών στοιχείων), από την οποία προέκυψε ότι, απέσπασαν από τα θύματά τους τουλάχιστον 1.347.740 ευρώ (εκ των οποίων 582.000 ευρώ από επιβεβαιωμένες μεταφορές χρημάτων των παθόντων), κατά το ερευνώμενο καταγγελθέν χρονικό διάστημα, 01-01-2018 έως 13-06-2023.

Επίσης, εξακριβώθηκε η πορεία των χρημάτων, έως την μεταφορά τους σε λογαριασμούς του 61χρονου, αλλά και η ανάλωσή τους από αυτόν, μέσω ενός πολυτελούς τρόπου διαβίωσης.

Επίσης, προέκυψαν και μεταφορές χρηματικών ποσών σε τρίτα πρόσωπα.  Κατασχέθηκαν:  αυτοκίνητο μάρκας Mercedes ML350, του πρώτου κατηγορούμενου, 2 φορητές συσκευές αποθήκευσης USB,  εκτυπωτής,  διάφορα βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων,  χειρόγραφες σημειώσεις, vδιάφορες επιστολές,  2 κινητά τηλέφωνα και   2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Η απάντηση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης

Από την πλευρά της, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι ήδη εναντίον του Κληρικού έχει ξεκινήσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους η ανακριτική και δικαστική διαδικασία, καθώς και ότι ο Κληρικός απομακρύνθηκε από τον Ναό που υπηρετούσε και έχει τεθεί σε αργία από κάθε είδους ιεροπραξία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Μητρόπολης αναφέρει:

«Με αφορμή ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης περί εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα που ακολούθησαν εμπλέκεται και Κληρικός, από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, με εντολή του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Φιλοθέου, έχει αρχίσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους εναντίον του εν θέματι Κληρικού, η προβλεπόμενη από τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και τους Νόμους του Κράτους (ν. 5383/1932 (ΦΕΚ Α’ 110): «Περί των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας») ανακριτική και δικαστική διαδικασία.

Βάσει της ανωτέρω διαδικασίας ο Κληρικός έχει απομακρυνθεί από τον Ιερό Ναό στον οποίον υπηρετούσε, έχει αποστερηθεί της ιδιότητος του εξομολόγου και έχει τεθεί σε αργία από κάθε είδους ιεροπραξία».

Διαβάστε επίσης

Βύρωνας: Γυναίκα απειλεί να αυτοκτονήσει επειδή της κάνουν έξωση

Μενίδι: Μυστήριο με κλειδαρά που βρέθηκε νεκρός μέσα στο μαγαζί του – Τι εξετάζουν οι αρχές

Αποκάλυψη σοκ: Παραλίγο «νέα Τέμπη» με σύγκρουση τρένων τα Χριστούγεννα στην Αθήνα – Επιβεβαιώνει ο Σταϊκούρας 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:04