search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:02
MENU CLOSE

Τα δυνατά προεκλογικά χαρτιά του Ανδρουλάκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2324
07/03/2024
08.03.2024 06:15
androulakis_0703_1460-820_new

Τις βάσεις για τη στρατηγική και τον προεκλογικό αγώνα για τις ευρωεκλογές βάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης μέρα με τη μέρα. Μπορεί οι «διαφωνίες» σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια να έφεραν νέα ένταση στο κόμμα, αλλά αυτό, όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «δεν θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια του κόμματος να γίνει ο πραγματικός αντίπαλος της Ν.Δ.».

Στη Χαριλάου Τρικούπη κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων από επιχειρηματίες, μέσω εμπορικών συμφωνιών – franchise που βαφτίζονται ακαδημαϊκές συμφωνίες. «Μετά τα funds που πήραν τα δάνεια των πολιτών και τον έλεγχο μεγάλου μέρους της ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχουμε και την είσοδο των funds στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», τονίζουν.

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία μικρή πτώση για το Κίνημα, ωστόσο στη Χαριλάου Τρικούπη αισιοδοξούν ότι στο τέλος θα καταφέρουν να πιάσουν τους στόχους τους.

Με… κομματική πειθαρχία τα μη κρατικά

Μετά τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τον «αναβρασμό» που υπήρξε ανάμεσα στον Ανδρουλάκη και τους βουλευτές Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Νάντια Γιαννακοπούλου, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι για το νομοσχέδιο θα τεθεί κομματική πειθαρχία. Και τι σημαίνει «κομματική πειθαρχία»; Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη απαντούν:

«Κομματική πειθαρχία σημαίνει ότι η εισήγηση του προέδρου και αυτό που πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, όπως εκφράστηκε και στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οφείλουν να γίνουν σεβαστά και από τους υπόλοιπους. Αυτή είναι η κεντρική θέση του κόμματος και ο πρόεδρος ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχτεί κανενός είδους ρήγμα εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μπορεί μεν να υπάρχουν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις, τις ακούμε, τις συζητάμε και τις σεβόμαστε. Δόθηκαν όμως οι ανάλογες εξηγήσεις και αναλύθηκαν τα επιχειρήματα».

Στο ερώτημα αν η στάση θα είναι ενιαία δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, αλλά υποστηρίζουν ότι «η φωνή θα είναι μία και συλλογική και με αυτόν τρόπο θα εκφραστεί το ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση του νομοσχεδίου την Παρασκευή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν δεν υπάρξει «ενιαία φωνή», τότε θα δούμε τον Ανδρουλάκη να διαγράφει όποιον βουλευτή υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα που υπάρχει είναι ότι οι πάντες στο ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσουν. Δηλαδή, θα ακούσουν τον πρόεδρο του κόμματος. Με αυτήν την εξέλιξη πέφτουν στο κενό και όλα όσα ακούστηκαν για «αμφισβήτηση» του Ανδρουλάκη ή για πρόβα σύγκρουσης πριν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Τι λένε για τις δημοσκοπήσεις

Η εσωκομματική «νίκη» του Ανδρουλάκη στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων δεν σημαίνει βέβαια ότι κρύβει τον προβληματισμό για τις δημοσκοπήσεις και την εικόνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Στη δημοσκόπηση της Pulse το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με ακριβώς ίδια ποσοστά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αναλύσεις στελεχών του κόμματος, η εικόνα αυτή θα αλλάξει όσο βαδίζουμε προς την κάλπη, καθώς ήδη φαίνεται πως ο πραγματικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι άλλος από το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα έχουν στα χέρια τους έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι το Κίνημα βρίσκεται σε καλύτερα ποσοστά απ’ ό,τι στα δημοσιευμένα γκάλοπ και συνεχώς σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση.

Στοίχημα του Ανδρουλάκη είναι να αποτυπωθεί στη συνείδηση των πολιτών ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο μόνος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή να γίνουν ολοκάθαρες οι διαχωριστικές γραμμές απέναντι στη «γαλάζια» παράταξη. Ο πρόεδρος του Κινήματος έχει συχνά συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη του κόμματος για να καταρτίσει το επικοινωνιακό του σχέδιο. Στην ουσία αυτές οι επαφές γίνονται για να υπάρξει ενιαίο πλάνο ως προς τα κεντρικά μηνύματα που πρέπει να εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα είναι κράμα που θα έχει αναφορές στο παρελθόν και θα εξηγεί τις προτάσεις του κόμματος για το μέλλον.

Πληροφορίες του «Ποντικιού» θέλουν τον ίδιο τον Ανδρουλάκη να έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την επικοινωνία του κόμματος, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες, εκτός από την ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων υποψηφίων ευρωβουλευτών (εκεί εντοπίζεται τεράστιο πρόβλημα με την απουσία γυναικών, το οποίο δεν έχει επιλυθεί), θα γίνει και το πρώτο κάλεσμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Όπως είχαμε γράψει τις προηγούμενες μέρες σε ρεπορτάζ μας, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως αλλάζει τη στρατηγική του και, από εκεί που μιλούσε για «άνοιγμα» μετά τις ευρωεκλογές, θα κάνει τώρα ένα πρώτο βήμα. Καθόλου τυχαία δεν ήταν άλλωστε και η παρουσία του Ανδρουλάκη αλλά και της πλειονότητας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη.

Διαβάστε επίσης:

Ψάχνοντας «Αϊ-Γιώργη» για τον «δράκο» της ακρίβειας

Αδιέξοδο της Δύσης στην Ουκρανία

ΣΥΡΙΖΑ: Πονοκέφαλοι στην πορεία προς τις ευρωεκλογές – Οι «πρωτοκλασάτοι» του ευρωψηφοδελτίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09