search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:12
MENU CLOSE

Η Ρωσία είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο, λέει ο Πούτιν – Για κίνδυνο επέκτασης των συγκρούσεων σε άλλες χώρες μιλά η Ζαχάροβα

13.03.2024 20:11
putin pyrinika

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν υπάρξει απειλή για το κράτος, την κυριαρχία ή την ανεξαρτησία της χώρας του. 

Σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση που προβλήθηκε νωρίς την Τετάρτη, ο Πούτιν εξέδωσε μια ωμή προειδοποίηση στη Δύση: «Τα έθνη που λένε ότι δεν έχουν κόκκινες γραμμές σε σχέση με τη Ρωσία θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Ρωσία δεν θα έχει κόκκινες γραμμές και γι’ αυτά».

Πρόσθεσε ότι «κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι μια άμεση επίθεση στη χώρα μας θα οδηγήσει σε ήττα και φρικτές συνέπειες για κάθε πιθανό επιτιθέμενο».

Ο Πούτιν είπε ότι η πυρηνική τριάδα της Ρωσίας – πυρηνικά όπλα από ξηρά, θάλασσα και αέρα – είναι «πολύ πιο προηγμένη» από αυτά στη Δύση.

«Η τριάδα μας, η πυρηνική τριάδα, είναι πιο σύγχρονη από οποιαδήποτε άλλη τριάδα», είπε. «Μόνο εμείς και οι Αμερικανοί έχουμε στην πραγματικότητα τέτοιες τριάδες. Και έχουμε προχωρήσει πολύ περισσότερο εδώ».

Ο Ρώσος ηγέτης έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ετοιμότητά του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.  

Ο Πούτιν επαίνεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ως κάποιον που κατανοεί πλήρως τους πιθανούς κινδύνους της πυρηνικής κλιμάκωσης και είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο κόσμος οδεύει προς έναν πυρηνικό πόλεμο.

Στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι η εμβάθυνση της εμπλοκής της στις μάχες στην Ουκρανία θα κινδύνευε έναν πυρηνικό πόλεμο.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας μπορεί να επεκταθεί στην Ευρώπη

Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να λάβει ευρωπαϊκή κλίμακα λόγω των κινήσεων της Δύσης, αλλά η διακοπή των παραδόσεων όπλων στο Κίεβο θα αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

«Ως αποτέλεσμα απερίσκεπτων, εμπρηστικών ενεργειών ακόμη και ενός ή δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια, να αποκτήσει τελείως διαφορετική κλίμακα και να ξεφύγει από τον έλεγχο», προειδοποίησε η Ζαχάροβα όταν ρωτήθηκε από δυτικούς δημοσιογράφους σχετικά με τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, «είναι απαραίτητο να σταματήσει η υποστήριξη του καθεστώτος του [ουκρανού προέδρου] Ζελένσκι και η αποστολή όπλων» προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Η Ζαχάροβα επεσήμανε ότι η Δύση «θα πρέπει να μάθει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις δικές της γεωπολιτικές φιλοδοξίες, αλλά και τα νόμιμα συμφέροντα άλλων χωρών».

Πόσο μεγάλο είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας

Η Ρωσία, η οποία κληρονόμησε τα πυρηνικά όπλα της Σοβιετικής Ένωσης, έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.

Ο Πούτιν ελέγχει περίπου 5.580 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS).

Από αυτές, περίπου 1.200 έχουν αποσυρθεί, παραμένοντας ωστόσο  σε μεγάλο βαθμό άθικτες και περίπου 4.380 είναι αποθηκευμένες προς χρήση.

Από τις αποθηκευμένες κεφαλές, 1.710 αναπτύσσονται ως εξής: περίπου 870 σε βαλλιστικούς πυραύλους ξηράς, περίπου 640 σε βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχιο και πιθανώς 200 σε βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών.

Οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι και η Μόσχα θα μπορούσε να καταστρέψει τον κόσμο πολλές φορές.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση είχε παρουσιάσει μία κορύφωση με περίπου 40.000 πυρηνικές κεφαλές, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός που έφταναν οι ΗΠΑ ήταν περίπου 30.000.

Σε ποιες συνθήκες θα τα χρησιμοποιούσε η Ρωσία

Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας που δημοσιεύτηκε το 2020 καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες ένας Ρώσος πρόεδρος θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο. Οι περιπτώσεις που αναφέρονται είναι οι εξής: απάντηση σε επίθεση με χρήση πυρηνικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής ή στη χρήση συμβατικών όπλων κατά της Ρωσίας «όταν απειλείται η ύπαρξη του κράτους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι η Ρωσία και η Κίνα επεκτείνουν και εκσυγχρονίζουν τις πυρηνικές τους δυνάμεις και ότι η Ουάσιγκτον θα ακολουθήσει μια προσέγγιση βασισμένη στον έλεγχο των εξοπλισμών για να αποτρέψει δαπανηρές κούρσες εξοπλισμών.

«Ενώ οι ρωσικές πυρηνικές δηλώσεις και η απειλητική ρητορική προκαλούν μεγάλη ανησυχία, το πυρηνικό οπλοστάσιο και οι επιχειρήσεις της Ρωσίας έχουν αλλάξει ελάχιστα από τις εκτιμήσεις μας για το 2023 πέρα από τον συνεχιζόμενο εκσυγχρονισμό», ανέφερε η FAS στην ανάλυσή της για τις ρωσικές δυνάμεις το 2024.

«Στο μέλλον, ωστόσο, ο αριθμός των κεφαλών που θα εκχωρηθούν στις ρωσικές στρατηγικές δυνάμεις μπορεί να αυξηθεί καθώς οι πύραυλοι μιας κεφαλής αντικαθίστανται με πυραύλους εξοπλισμένους με πολλαπλές κεφαλές», ανέφερε η FAS.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές εφόσον το κάνουν οι ΗΠΑ.

Πέρυσι, υπέγραψε νόμο με τον οποίο αποσύρει την επικύρωση από τη Ρωσία της Συνθήκης Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT).
Η μετασοβιετική Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή.

Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, μόνο λίγες χώρες έχουν προχωρήσει σε δοκιμές πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων: οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τελευταία δοκιμή το 1992, η Κίνα και η Γαλλία το 1996, η Ινδία και το Πακιστάν το 1998 και η Βόρεια Κορέα το 2017.

 Η Ουάσινγκτον δεν βλέπει κάποια ένδειξη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν προσαρμόσει το πυρηνικό δόγμα τους ως αποτέλεσμα των νέων πυρηνικών απειλών εκ μέρους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει κάποια ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πούτιν. Πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται ότι επανέλαβε το πυρηνικό δόγμα της Μόσχας, ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν απειληθεί η εθνική κυριαρχία της.

«Δεν έχουμε δει κάποιον λόγο για να προσαρμόσουμε τη δική μας πυρηνική στάση, ούτε έχουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία», τόνισε.

Η Άντριεν Γουότσον, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σε ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι «η πυρηνική ρητορική της Ρωσίας ήταν απερίσκεπτη και ανεύθυνη καθ’ όλη αυτή τη σύγκρουση».

«Η Ρωσία ήταν αυτή που εισέβαλε βιαίως και απρόκλητα, χωρίς λόγο, στην Ουκρανία και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία που υπερασπίζεται τον λαό της και το έδαφός της απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα» σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Katespiracy: Μπούμερανγκ η πειραγμένη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον – Οργιάζουν οι θεωρίες συνομωσίας στη Βρετανία

«Δύσκολη» η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο, παραδέχονται οι Ουκρανοί – Προελαύνουν οι Ρώσοι

Φρένο στην εξαγορά εφημερίδων από ξένα κράτη βάζει η βρετανική κυβέρνηση


 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:12