search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:14
MENU CLOSE

Την στήριξη της Εκκλησίας στην προώθηση των μεταμοσχεύσεων ζητά ο ΠΙΣ

13.03.2024 19:32
PIS_EKKLHSIA

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο πλαίσιο της προσπάθειας των γιατρών να ηγηθούν εκστρατείας ενημέρωσης για την αύξηση του αριθμού των δωρητών οργάνων στην Ελλάδα.

Ο Δρ. Εξαδάκτυλος παρουσίασε τα νέα δεδομένα στις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας ζητώντας την αρωγή της Εκκλησίας.

Με επιδίωξη ο ΠΙΣ να προωθήσει την ύστατη προσφορά ζωής, στην πρόσφατη σύνοδο προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας αποφασίστηκε να δώσουν πρώτα οι γιατροί το καλό παράδειγμα.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, έχει αρχίσει μια προσπάθεια για την αναθεώρηση και του σχετικού νόμου, προκειμένου η χώρα μας να ξεφύγει από την στασιμότητα χρόνων.

Στο πνεύμα αυτό πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος υποδέχτηκε τον πρόεδρο του ΠΙΣ με εγκαρδιότητα και στη συζήτηση που ακολούθησε, άκουσε με προσοχή και ανταποκρίθηκε θετικά σε όλα τα δεδομένα που του εξέθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος ζητώντας μάλιστα να του στείλει και γραπτώς τις προσεχείς δράσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Την τελευταία 4ετία έχουν αυξηθεί κατά 30% οι δωρητές οργάνων αλλά η Ελλάδα παραμένει ουραγός χωρών της ΕΕ στις μεταμοσχεύσεις.

Σημειώνεται ότι χρειάζεται διαρκής ενημέρωση των πολιτών για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.

Πώς μπορείτε να γίνεται δότης οργάνων

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα κάθε ενήλικος πολίτης μπορεί να αποστέλλει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) σχετική δήλωσή του, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής. Από τη δήλωση αρκεί να συνάγεται ρητά και αβίαστα η ακριβής βούληση του προσώπου.

Η δήλωση αυτή είναι ελεύθερα ανακλητή. Η ανάκληση γίνεται με νεότερη δήλωση ανάκλησης, η οποία αποστέλλεται ομοίως στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Η αρχική δήλωση διαγράφεται από το αρχείο και θεωρείται ως μη γενόμενη.

Κατά το προηγούμενο έτος εξαιρετική πορεία είχε το πρόγραμμα μεταμόσχευσης νεφρού σε σχέση με το 2022 αλλά και ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων εν γένει.

Εκτιμάται ότι συνέβαλε στην προσπάθεια η συμμετοχή των Τοπικών Συντονιστών Μεταμόσχευσης στον εντοπισμό των δυνητικών δοτών στα νοσοκομεία που δραστηριοποιούνται, με τον νόμο 5034/2023.

Πρόκειται για επαγγελματία υγείας ο οποίος τοποθετείται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων και έχει ως μοναδικό αντικείμενο την προώθηση της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2022 με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση τοποθετήθηκαν πέντε συντονιστές μεταμοσχεύσεων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων:

  • ΚΑΤ,
    -Ευαγγελισμός,
    -Σωτηρία,
  • Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης,
    -Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων.
    Επίσης στις αρχές Ιανουαρίου 2023 τοποθετήθηκαν δύο στα νοσοκομεία:
  • Παπανικολάου
    -Πανεπιστημιακό Ηρακλείου.
    Η προσπάθεια ευοδώθηκε με υπερδιπλασιασμό των αναφορών για άτομα με εγκεφαλικό θάνατο, τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να καταστούν δότες, και αντίστοιχη αύξηση των δοτών.
    Το Ίδρυμα Ωνάση ανανέωσε τη χρηματοδότηση αυτή για δύο ακόμη χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις για την αυτοκτονία καρκινοπαθούς: «Αν είχε επικοινωνήσει με εμάς, θα του είχαμε βρει αμέσως φάρμακο» (video)

Ξεκινούν από 1η Απρίλιου τα δύο νέα χαράτσια στις διαγνωστικές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα – Δωρεάν στο ΕΣΥ

Η πρόεδρος του ΚΕΦΙ καταγγέλλει στο topontiki.gr: «Πάνω από 50 καρκινοπαθείς δεν έβρισκαν τα φάρμακα τους τα τελευταία 2 χρόνια»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:13