search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:24
MENU CLOSE

Μεταναστευτικό: Αγωνιώδης έκκληση και πακέτο 7,4 δισ. στην Αίγυπτο για να περιοριστούν οι ροές 

18.03.2024 07:00
egypt ee

Μετά τη «θύελλα» που ξέσπασε πριν από μερικούς μήνες όταν κατέρρευσε η συμφωνία ΕΕ-Τυνησίας για το μεταναστευτικό, (με την Τύνιδα να επιστρέφει στις Βρυξέλλες δόση 60 εκατομμυρίων ευρώ οικονομικής υποστήριξης και τον πρόεδρο της βορειοαφρικανικής χώρας, Καΐς Σαϊέντ να δηλώνει ότι «ο λαός μας απορρίπτει τη φιλανθρωπία», ήταν σαφές ότι η προσέγγιση των Βρυξελλών προς την Αίγυπτο για το ίδιο θέμα θα έπρεπε να είναι πιο… λεπτή.

Όπερ και εγένετο, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο προεδρεύων της ΕΕ, Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρο, οι ομόλογοί του από την Ελλάδα, Κυριάκος Μητσοτάκης, και την Ιταλία, Τζόρτζια Μελόνι, ο Αυστριακός Καγκελάριος, Καρλ Νεμάχερ, και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνομολόγησαν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Ένωσης, η οποία καλύπτει έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος: Πολιτικές σχέσεις, Οικονομική σταθερότητα, Επενδύσεις & Εμπόριο, Μετανάστευση, Ασφάλεια, Άνθρωποι και δεξιότητες.

Έτσι, το «πακέτο» των 7,4 δισ. ευρώ, με το οποίο οι Βρυξέλλες θα ενισχύσουν το Κάιρο (το οποίο έχει ανάγκη από χρήματα, καθώς, εκτός των άλλων, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και τα χτυπήματα των Χούθι σε βάρος πλοίων που κινούνται προς την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ έχουν μειώσει δραματικά τις εισπράξεις από το κρίσιμο για τη ναυσιπλοΐα και την αιγυπτιακή οικονομία θαλάσσιο δίαυλο) αποκτά και σαφή πολιτικό «μανδύα», πέραν από την… στεγνή προσπάθεια των Ευρωπαίων ηγετών να περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές στα παράλια της Βόρειας Αφρικής.

Πάντως, το ζήτημα του μεταναστευτικού υπογράμμισε στις κοινές δηλώσεις των ηγετών και ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «επαινούμε την Αίγυπτο και τις προσπάθειές της να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές από το να φτάσουν στη Μεσογειακή οδό, φιλοξενώντας τεράστιο αριθμό μεταναστών και περιορίζοντας τις παράνομες οδούς διακίνησης. Έχουμε συζητήσει ότι πρέπει να αποτρέψουμε το άνοιγμα νέων διαδρομών και θα συνεργαστούμε πολύ στενά με την Αίγυπτο για να διασφαλίσουμε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί. Θα συνεργαστούμε επίσης πολύ στενά με την Αίγυπτο για να διασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης ώστε να προσφέρουμε σε περισσότερους νέους Αιγύπτιους την ευκαιρία να ταξιδέψουν νόμιμα στην Ευρώπη, αντί να θέσουν ενδεχομένως σε κίνδυνο τη ζωή τους σε πολύ επικίνδυνα ταξίδια».

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέθεσε και τον παράγοντα «ενέργεια» στην όλη εξίσωση, τονίζοντας ότι «αναφερθήκαμε στο μέλλον της συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος ενέχει μεγάλες δυνατότητες και για τις δύο πλευρές. Η Αίγυπτος έχει τη δυνατότητα να γίνει μία μεγάλη δύναμη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο και επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να προωθούμε έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, η οποία πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως Έργο Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όσον αφορά, δε, στην κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «όσον αφορά στη Γάζα, επιτρέψτε μου επίσης να μοιραστώ τη βαθιά μας ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση και να επαναλάβω την έκκλησή μας για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των ομήρων. Επιτρέψτε μου επίσης να εκφράσω την στήριξή μου γι’ αυτό που είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε, σε καμία περίπτωση, οποιονδήποτε αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων στην Αίγυπτο. Αναγνωρίζουμε τις βαθιές ανησυχίες της Αιγύπτου για την ασφάλεια στο ζήτημα αυτό. Ευελπιστώ ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, η ΕΕ και η Αίγυπτος, για να διερευνήσουμε το πώς μπορούμε να εργαστούμε ξανά στην κατεύθυνση της μόνης ρεαλιστικής μακροπρόθεσμης πολιτικής λύσης στην παλαιστινιακή τραγωδία: και αυτή είναι, φυσικά, η λύση των δύο κρατών».

Το ερώτημα, βέβαια, είναι κατά πόσο τα συμφωνηθέντα θα υλοποιηθούν, δεδομένης της αποτυχίας της συμφωνίας της ΕΕ με την Τυνησία, αλλά και των τεράστιων δυσκολιών που συνάντησε στην εφαρμογή της η συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας.  Το βέβαιο είναι ότι η πίεση των μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, παρότι η κυβέρνηση μιλά για μικρή αύξηση.

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο emails: Γεγονός η πρώτη αγωγή από απόδημο κατά του ελληνικού Δημοσίου

ΣΥΡΙΖΑ κατά Κεραμέως: «Αντί παραιτήσεως, πραγματοποιεί κομματικές φιέστες στο εξωτερικό»

ΕΕ – Αίγυπτος: Υπεγράφη η στρατηγική συμφωνία – Τι περιλαμβάνουν οι 6 πυλώνες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09