search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:19
MENU CLOSE

Γαρίδες με σάλτσα κουρκουμά και μαροκινό κουσκούς (νηστίσιμο)

21.03.2024 06:34
garideskouskous

Η παρακάτω συνταγή είναι εμπνευσμένη από το Μαρόκο και παντρεύει ιδανικά τις γαρίδες με την κρεμώδη σάλτσα από κουρκουμά μαζί με το ελαφρύ και δροσερό κουσκούς με αρακά.

Αντικαταστήστε τον κουρκουμά (αν δεν έχετε), με σκόνη κάρυ και χρησιμοποιήστε κατεψυγμένες γαρίδες και αρακά για πρακτικότητα και εξοικονόμηση χρόνου.

Υλικά για τη Συνταγή

Για τις γαρίδες

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι γ.ο.χ.

Αλατοπίπερο κατά βούληση

200 ml από τον ζωμό που έχετε βράσει τον αρακά

2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

400 γραμμάρια γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες και ξεπαγωμένες

Για το κουσκούς

500 ml ζωμό λαχανικών ή νερό

Αλάτι κατά βούληση

100 γραμμάρια αρακά κατεψυγμένο

100 γραμμάρια κουσκούς

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Ετοιμάστε πρώτα το κουσκούς. Βάλτε σε μια κατσαρόλα το νερό (με λίγο αλάτι) ή τον ζωμό, ρίξτε τον κατεψυγμένο αρακά όπως είναι και βράστε τον για 4 λεπτά.

2. Όταν είναι έτοιμος, αφαιρέστε τον αρακά με μια τρυπητή κουτάλα και ρίξτε τον σε ένα μπολ που θα έχετε βάλει και το κουσκουσάκι στεγνό. Ρίξτε από πάνω τους τόσο ζωμό, όσο χρειάζεται, για να καλύψετε τα υλικά και το υγρό να τα ξεπερνάει κατά ένα εκατοστό επιπλέον. Σκεπάστε το μπολ με ένα πιάτο και αφήστε τα να ξεκουραστούν έτσι για 5 λεπτά. Κρατήστε στην άκρη λίγη ποσότητα από τον ζωμό για την προετοιμασία των γαρίδων.

3. Ξεσκεπάστε το μπολ, ρίξτε το ελαιόλαδο, μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο, ανακατέψτε αφρατεύοντας με ένα πιρούνι και αφήστε το στην άκρη.

4. Ετοιμάστε τις γαρίδες. Βάλτε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και ροδίστε για λίγο το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά. Βάλτε τον κουρκουμά ή το κάρυ και σοτάρετε για 1 λεπτό. Βάλτε και το αλεύρι και ψήστε το, ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά, για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να μυρίσει ελαφρά και να χάσει την ωμή του γεύση.

5. Στη συνέχεια προσθέστε λίγο από τον ζεστό ζωμό που έχει περισσέψει και ανακατέψτε σε ελαφριά ένταση φωτιάς. Πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αλατοπιπερώστε κατά βούληση.

6. Βάλτε τον χυμό λεμονιού και όταν η σάλτσα είναι έτοιμη ρίξτε τις γαρίδες και μαγειρέψτε τις σε χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό. Σερβίρετε τις γαρίδες με τη σάλτσα δίπλα ή πάνω στο κουσκούς και απολαύστε!

Συμβουλή

Αντικαταστήστε τον αρακά με άλλο λαχανικό της αρεσκείας σας όπως κολοκυθάκι, μπρόκολο κτλ.

Διαβάστε επίσης:

Μουστοκούλουρα για τη νηστεία

Ταραμοσαλάτα της παράδοσης

Τσιζκέικ ταχίνι, με τρίμματα χαλβά και παστελιών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:18