search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:41
MENU CLOSE

Αλλαγή ώρας: «Χάνουμε» μία ώρα ύπνου – Ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία μας και οι ώρες κοινής ησυχίας

30.03.2024 13:02
Allagi Oras_new

Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ. αφού μπαίνει σε εφαρμογή η θερινή ώρα μέχρι και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Η αλλαγή της ώρα έχει ως αποτέλεσμα την απότομη εναλλαγή του χρόνου που ζούμε με ηλιοφάνειά και με σκοτάδι σχετίζεται με μία σειρά από προβλήματα υγείας. Οι αλλαγές δεν σταματούν εκεί καθώς και οι ώρες κοινής ησυχίας θα μετατοπιστούν.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, επισημαίνεται το εξής: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Η αλλαγή αυτή, φέρνει και απότομη μεταβολή στις ορμόνες του οργανισμού 

Ερευνητές από το Τμήμα Καρδιαγγειακών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα μελέτησαν τη σχέση που μπορεί να έχει η θερινή ώρα με την υγεία. Είναι ενδεικτικό, ότι βάσει μιας σειράς ερευνών κυρίως την επόμενη ημέρα της αλλαγής της ώρας, τη Δευτέρα, παρατηρείται αύξηση του κινδύνου για καρδιακά επεισόδια κατά 5%-10%. Οι καρδιολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει καθώς το ρολόι του οργανισμού μας είναι ρυθμισμένο να κάνει συγκεκριμένες εργασίες σε συγκεκριμένη ώρα.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, Γιονγκ Ζου, μελέτησε τη σχέση που έχουν οι καρδιακοί ρυθμοί με τον καρκίνο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή μίας ώρας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου – σε όσους είναι ήδη επιρρεπείς σε παθήσεις, όπως τα καρδιακά νοσήματα ή η κατάθλιψη – όταν αλλάζει το πρόγραμμα εργασίας ή ύπνου.

Μία ώρα μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά μας; Οι επιστήμονες απαντούν θετικά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Έκθεση Δημόσιας Υγείας της Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας, πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη μία ώρα ημέρας παραπάνω ξεκίνησαν τη γυμναστική. Σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες απάντησε ότι αντί της πρωινής γυμναστικής επιλέγει την απογευματινή κυρίως σε εξωτερικούς χώρους. Το αντίθετο συμβαίνει με την αλλαγή της ώρας τον χειμώνα, δηλαδή υπάρχουν αρκετοί που αλλάζουν το πρόγραμμα της άσκησής τους και αντί για απόγευμα, γυμνάζονται το πρωί.

Η αλλαγή της ώρας κάνει τους εργαζομένους περισσότερο… λουφαδόρους. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Psychology, έδειξε ότι οι εργαζόμενοι τις επόμενες κιόλας ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας σερφάρουν όλο και περισσότερο στο Διαδίκτυο.

Έρευνα που έγινε το 2009 και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Medicine, εξέτασε πώς η αλλαγή της ώρας επηρεάζει τους εφήβους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι έφηβοι νύσταζαν περισσότερο μέσα στην ημέρα ακόμη και τρεις εβδομάδες μετά την αλλαγή.

Οι επιστήμονες απέδωσαν το αποτέλεσμα στην προσπάθεια του ανθρώπινου οργανισμού να προσαρμοστεί στο νέο ημερήσιο πρόγραμμα.

Για να περιορίσετε τις επιπτώσεις από την αλλαγή ώρας:

-Αποφύγετε την καφεΐνη, ειδικά τις απογευματινές ώρες. Προτιμήστε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, το ασβέστιο του οποίου έχει μυοχαλαρωτική δράση.

– Ορίστε μια ώρα και ακολουθήστε την πιστά καθημερινά.

-Μην αφήνετε φως ανοιχτό όταν πέφτετε για ύπνο.

-Μην τρώτε βαριά πριν κοιμηθείτε, αλλά μην πάτε και πεινασμένοι για ύπνο. Φροντίστε να έχετε φάει κάτι ελαφρύ 1 ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Ώρες κοινής ησυχίας: Τι αλλάζει από 1η Απριλίου

Η αλλαγή ώρας φέρνει αλλαγές και στις ώρες κοινής ησυχίας.

Ειδικότερα, κατά τη θερινή περίοδο οι ώρες κοινής ησυχίας είναι από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.

Σύμφωνα με τη Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996, οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας κατά τη χειμερινή περίοδο είναι από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.

Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου. Χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

Η αστυνομία έχει αναφέρει σε σχετικά μηνύματά της πως οι παραβάτες των διατάξεων της εν λόγω Αστυνομικής Διάταξης, διώκονται σε βαθμό πταίσματος. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην Αστυνομία για βεβαίωση της παράβασης, καθώς και να υποβάλλουν Έγκληση σε βάρος των παραβατών.

Κατά τις ώρες κοινής ησυχίας απαγορεύονται οι εξής δραστηριότητες:

  • Εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.
  • Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.
  • Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.
  • Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.
  • Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.
  • Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.

Διαβάστε επίσης:

Λαγουβάρδος για καιρό: Σαν «πρωταπριλιάτικο αστείο» – Στο «κόκκινο» η Ελλάδα από το απρόσμενο κύμα ζέστης

Συναγερμός στην Πυροσβεστική – Σε εξέλιξη φωτιά στην Αρκαδία

Κολωνός – Δικηγόρος 12χρονης: «Είναι δυνατό παιδί, πρέπει να κάνει μία επανεκκίνηση στη ζωή της» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:39