ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:42
MENU CLOSE

Πράγα: Αδιανόητο μπέρδεμα σε νοσοκομείο - Έκαναν άμβλωση σε έγκυο που είχε πάει για εξετάσεις

04.04.2024 19:58

Συγγνώμη από ασθενή ζήτησε νοσοκομείο της Πράγας, καθώς την υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα σε άμβλωση, ενώ η γυναίκα είχε πάει για προγεννητικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι δύο ασθενείς ήταν ασιατικής καταγωγής και είχαν άδεια μόνιμης παραμονής στην Τσεχία. Το προσωπικό του νοσοκομείου τις μπέρδεψε και υπέβαλε σε απόξεση μήτρας την έγκυο ασθενή, η οποία έχασε το έμβρυο που κυοφορούσε.

Η συγγνώμη της διοίκησης του νοσοκομείου

«Δυστυχώς, πρόκειται για ένα ανθρώπινο σφάλμα, για μια ανθρώπινη αστοχία», δήλωσε ο Γιαν Κβάτσεκ, διευθυντής του νοσοκομείου Bulovka στην Πράγα.

Ο ίδιος επισήμανε πως το νοσοκομείο «λυπάται βαθιά» για αυτό που χαρακτήρισε ένα «τραγικό» μπέρδεμα και εξήγησε πως το ίδρυμα έχει προσφέρει ψυχολογική και δικαστική βοήθεια στην ασθενή.

«Έχει αδιαμφισβήτητα το δικαίωμα να λάβει αποζημίωση», υπογράμμισε εκτιμώντας πως το γλωσσικό εμπόδιο έπαιξε έναν ρόλο στο περιστατικό.

Ο Μίκαλ Ζίκαν, επικεφαλής του τμήματος γυναικολογίας του νοσοκομείου, δήλωσε πως η ασθενής υπέγραψε ένα έγγραφο στην τσεχική γλώσσα, το οποίο εντούτοις αφορούσε την άλλη ασθενή.

«Τρεις ημέρες νωρίτερα, η ασθενής είχε ενδελεχώς ενημερωθεί, παρουσία ενός διερμηνέα, σε τι ακριβώς θα υποβαλλόταν, που ήταν απλά ένας έλεγχος», είπε ο Ζίκαν σε δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε πως οι χειρουργοί δεν είχαν «κανέναν λόγο να πιστέψουν ότι είχαν να κάνουν με μια διαφορετική ασθενή».

Εν τω μεταξύ, το νοσοκομείο έθεσε σε διαθεσιμότητα έναν υπάλληλο και διέταξε έναν άλλο να εργάζεται υπό την επίβλεψη ενός ειδικού. Η υπόθεση αυτή είναι παρόμοια με εκείνη της Τι-Νχο Βο, μιας Γαλλίδας με καταγωγή από το Βιετνάμ, που έχασε το μωρό της το 1991 έπειτα από ένα ανάλογο λάθος στη Λιόν.

Η Τι-Νχο είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζοντας πως το νοσοκομείο είχε διαπράξει μια ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Όμως, το Δικαστήριο απεφάνθη το 2003 πως η ακούσια διακοπή της κύησης ενός εμβρύου δεν συνιστά ανθρωποκτονία εξ αμελείας, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο δικαστικό προηγούμενο.

Διαβάστε επίσης:

Γενς Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει μέρος του πολέμου στην Ουκρανία

«Σταμάτησέ το τώρα»: Ο Τζιλ Μπάιντεν ζητά από τον πρόεδρο να τερματίσει τη σύγκρουση στη Γάζα

Σοκ στην Σουηδία: Σομαλός σκότωσε την έγκυο σύντροφό του γιατί δεν την ενέκρινε η μητέρα του

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:42
Exit mobile version