search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:42
MENU CLOSE

Nέα Δημοκρατία: Συνέδριο στη σκιά πολλών προβλημάτων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2328
04/04/2024
05.04.2024 06:13
nea_dimokratia_new

Υπό κ.σ. (κανονικές συνθήκες, που λέγαμε και στο Λύκειο), το 15ο συνέδριο της Ν.Δ., που αρχίζει σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο, θα είχε κατά βάση πανηγυρικό χαρακτήρα, λίγο πριν από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση για την τρέχουσα θητεία της κυβέρνησης.

Το κυβερνών κόμμα, που φέτος κλείνει 50 χρόνια από την ίδρυσή του, προερχόμενο από μια διπλή «καθαρή» νίκη στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023, θα είχε την ευκαιρία να γιορτάσει τα «γενέθλιά» του με πανηγυρικό τρόπο, να απολαύσει την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και να σχεδιάσει με ηρεμία και νηφαλιότητα την προεκλογική του εκστρατεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ώστε να πιστοποιήσει για άλλη μια φορά την κυριαρχία αυτή.

Προβλήματα

Ωστόσο, όπως στη Φυσική, έτσι και στην πολιτική, σπάνια επικρατούν «κανονικές συνθήκες» εκτός εργαστηρίου. Έτσι το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση εμφανίζεται πιεσμένη από διάφορες πλευρές. Ταυτόχρονα, διάχυτη είναι η αίσθηση στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά και στην κοινωνία, ότι έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα το αφήγημα περί μιας κυβέρνησης που μπορεί με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα να ξεπερνά τις κρίσεις και να «βγαίνει μπροστά».

Λιγότερο από έναν χρόνο μετά την εκλογική νίκη με ποσοστό σχεδόν 41%, η κυβέρνηση της Ν.Δ. εμφανίζεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα: η διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών, η οικονομία, το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις, οι φυσικές καταστροφές και ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι μόνο μερικοί από τους «πονοκεφάλους» για τους οποίους η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναζητά, αλλά ακόμα δεν έχει καταφέρει να βρει, αποτελεσματικά… αναλγητικά.

Ταυτόχρονα, διάχυτη είναι επίσης η αίσθηση των σοβαρών ενδοκυβερνητικών δυσλειτουργιών: από τα τέλη Ιουνίου του 2023 ώς σήμερα έχουν οδηγηθεί στην παραίτηση τέσσερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ άλλο ένα αντικαταστάθηκε εσπευσμένα, όταν φάνηκε ότι χάνεται το παιχνίδι του αφηγήματος «νόμος και τάξη», πάνω στο οποίο η Ν.Δ. είχε στηρίξει μεγάλο μέρος της προεκλογικής της εκστρατείας. Βέβαια, ο Μητσοτάκης συνεχίζει να υποστηρίζει το rotation που έκανε, ωστόσο αυξάνονται διαρκώς οι φήμες περί ανασχηματισμού.

Διαρροές

Μέσα σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα (όπως έχετε ήδη διαβάσει στη σελίδα 3 του «Ποντικιού»), οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ν.Δ. καταγράφει αξιόλογες «διαρροές» ψηφοφόρων προς άλλα κόμματα, κυρίως δε προς αυτά που βρίσκονται στα δεξιά της, τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μοιάζουν να εισπράττουν περισσότερο από τα κόμματα του Κέντρου και της Αριστεράς τη δυσαρέσκεια των πολιτών, είτε για την ακρίβεια, είτε για την τραγωδία των Τεμπών, είτε ακόμα και για τη θεσμοθέτηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Προς το παρόν οι διαρροές αυτές δεν θέτουν εν αμφιβόλω την κυριαρχία της Ν.Δ. στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ωστόσο, στην πολιτική συνάρτηση που δημιουργούν όλοι οι παραπάνω παράγοντες το ζήτημα αυτό μπορεί να λάβει σημαντικά χαρακτηριστικά αν, για παράδειγμα, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου το κυβερνών κόμμα λάβει ποσοστό κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 30% (υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του 2019, όταν η Ν.Δ. «κάλπαζε» προς τη νίκη, το ποσοστό που είχε λάβει ήταν 33,12%).

Βέβαια ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. αρνείται να μιλήσει για κάποιο minimum ποσοστό στην ευρωκάλπη. Ωστόσο στην κυβέρνηση και το κόμμα είναι προφανές ότι η εκδήλωση μιας ευρύτερης δυσαρέσκειας των πολιτών στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι τουλάχιστον ανεπιθύμητη, καθώς, σε συνάρτηση και με τις επιδόσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την προαναφερθείσα πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ., με όλα όσα συμπαραδηλώνει κάτι τέτοιο.

Έτσι, για να επιστρέψουμε στο συνέδριο του κόμματος, είναι εμφανές ότι, με τις κάλπες να απέχουν μόλις δύο μήνες, δεν υπάρχει και πολύς χρόνος για πανηγυρισμούς και γιορτές. Αντιθέτως, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η κυρίαρχη τάση θα είναι αυτή του… εκλογικού συναγερμού και της ετοιμότητας, ώστε μέσα σε αυτό το διάστημα να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες «τρύπες» και το κόμμα να καταφέρει να διατηρήσει την αίσθηση προς τους πολίτες ότι, παρά τα προβλήματα, παραμένει η μόνη λύση σταθερότητας και προβλεψιμότητας.

Στόχοι

Στο πλαίσιο αυτό (όπως διαβάσατε και πάλι στο «Ποντίκι» για το ζήτημα της πόλωσης που αναμένεται να κυριαρχήσει κατά την προεκλογική περίοδο), οι, ας πούμε, κατευθυντήριες γραμμές που αναμένεται να προκύψουν από το συνέδριο προς τα μέλη του κόμματος προβλέπεται ότι θα κινηθούν πάνω σε τέσσερις συγκεκριμένους άξονες, τους οποίους ο Κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει τόσο στην εναρκτήρια ομιλία του όσο και στο τέλος των εργασιών:

1. «Συσπείρωση»: Σε πρώτο επίπεδο, ο βασικός στόχος που θέτουν ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων που πριν από έναν χρόνο έδωσαν στη Ν.Δ. ό,τι ζήτησε για την κάλπη και οι οποίοι σήμερα μοιάζουν να μην είναι και πολύ σίγουροι για την επιλογή τους, λόγω τόσο των άλυτων προβλημάτων που συνεχίζουν να ταλανίζουν την κοινωνία όσο και των φαινομένων δυσλειτουργίας της κυβέρνησης.

Έτσι, μετά το συνέδριο ο Μητσοτάκης και όλα τα στελέχη θα «οργώσουν» την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση σε περιοχές όπου η Ν.Δ. εμφανίζεται να έχει (δημοσκοπικό) πρόβλημα, με στόχο να προβάλουν εκ νέου το έργο και τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, να υπογραμμίσουν τις αδυναμίες της αντιπολίτευσης (είπαμε, η πόλωση αναμένεται να κυριαρχήσει…) και να εδραιώσουν στο μυαλό των πολιτών το μήνυμα ότι οι ευρωεκλογές δεν ενδείκνυνται για ψήφο διαμαρτυρίας.

Σημειωτέον ότι, στο πλαίσιο της προσπάθειας συσπείρωσης, έχει προκαλέσει ικανοποίηση το γεγονός πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του κόμματος, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, θα δώσουν το «παρών» στο συνέδριο. Οι πληροφορίες λένε ότι κανένας από τους δύο δεν θα κάνει παρέμβαση, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι ο Α. Σαμαράς έχει μιλήσει σε όλα τα συνέδρια της Ν.Δ. στα οποία έχει συμμετάσχει.

2. Στροφή στη Λαϊκή Δεξιά: Ως συνέχεια του παραπάνω στόχου, κυβέρνηση και κόμμα αναμένεται να απευθυνθούν με ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι εκείνο των ψηφοφόρων που σχηματικά ανήκει στον χώρο της Λαϊκής Δεξιάς και εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ως πιο ευεπίφορο στα… κελεύσματα των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της Ν.Δ. και απευθύνονται σε πιο συντηρητικά στρώματα της κοινωνίας και του εκλογικού σώματος.

Στην κυβέρνηση και το κόμμα υπάρχουν στελέχη που έχουν «γκελ» σε αυτούς τους ψηφοφόρους και αναμένεται να αξιοποιηθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όπως και πολιτικές που αγγίζουν ευαίσθητες χορδές των εκλογέων αυτών (π.χ. άμυνα, ασφάλεια, μεταναστευτικό), ώστε να αποτραπεί μια… έξοδος προς τα κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ., έξοδος που – αν τελικά συμβεί – θεωρείται πολύ δύσκολο ώς και αδύνατο να αναστραφεί.

Καθημερινότητα και… απρόοπτα

3. Καθημερινότητα: Ένας τρίτος παράγοντας που αναμένεται να παίξει κρίσιμο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αφορά τα ζητήματα της καθημερινότητας, από την ακρίβεια και την οικονομική πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά μέχρι την κατάσταση στο ΕΣΥ, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, τη λειτουργία του κράτους, αλλά και την αντίδραση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων αυτών.

Βέβαια, η φράση «στροφή στην καθημερινότητα» ακούγεται κάθε τόσο από σχεδόν όλες τις κυβερνήσεις, ιδίως, δε, όταν αισθάνονται πιεσμένες. Ωστόσο, με κάποια από αυτά τα ζητήματα (π.χ. ΕΣΥ) να βρίσκονται ψηλά στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ., είναι προφανές ότι θα πρέπει να σταλούν πολλαπλά μηνύματα, ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη δυσφορία των πολιτών και ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίλυση χρονιζόντων και πιεστικών προβλημάτων που κάνουν δύσκολη τη ζωή τους.

4. «Ειδικά» θέματα: Μια φράση του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Καλάβρυτα θα μπορούσε να συμπυκνώνει το προεκλογικό μήνυμα της Ν.Δ. ενόψει ευρωεκλογών: «Στις ευρωεκλογές αυτές δεν ψηφίζουμε για εθνικούς βουλευτές, ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές και ψηφίζουμε τελικά για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρώπη. […] Και πρέπει να αναλογιστούμε ποια είναι η παράταξη, ποιοι είναι οι ευρωβουλευτές, ποιοι είναι οι υπουργοί, ποιος είναι ο πρωθυπουργός που τελικά θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία».

Με την αναθεώρηση της ΚΑΠ να αποτελεί μείζον αίτημα (και) των Ελλήνων αγροτών (ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αναγνωρίζουμε εμείς πρώτοι ότι η ΚΑΠ, έτσι όπως δρομολογήθηκε τα τελευταία χρόνια, έχει προβλήματα, διότι ζητά από τους αγρότες και από τους κτηνοτρόφους μας να κάνουν ενδεχομένως περισσότερα από όσα αντέχουν στην πράσινη μετάβαση»), η κυβέρνηση αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι αυτή είναι που μπορεί να δώσει λύση στο θέμα αυτό.

Τέλος, αν και το συγκεκριμένο θέμα δεν πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο ανοιχτής συζήτησης στο συνέδριο, αλλά αναμένεται να απασχολήσει τα διάφορα «πηγαδάκια», πάντα υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού όλων το ενδεχόμενο για ένα… απρόοπτο, το οποίο μπορεί να ανατρέψει σχεδιασμούς και να υποχρεώσει την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα (το παράδειγμα της τραγωδίας των Τεμπών είναι ακόμα πολύ νωπό).

Βέβαια, όπως σημειώνουν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατον να προβλεφθεί ή να αποτραπεί. Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι σε κυβέρνηση και Ν.Δ. επικρατεί εγρήγορση διά παν ενδεχόμενο…

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης από Χανιά: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα – Είναι πιο συμπαγής από ποτέ

Σπαρτιάτες: Δίωξη κατά 11 βουλευτών και Κασιδιάρη για εξαπάτηση των εκλογέων

Επανέρχεται η Ακρίτα για τη Μαρέβα: «Η διαστρέβλωση έχει βαρέσει κόκκινο – Το Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους έχει πολιτικό χαρακτήρα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:39