search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:09
MENU CLOSE

ΕΚ: «Πράσινο φως» στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, υποχρεωτική η αλληλεγγύη – Ένταση με διαδηλωτές

10.04.2024 18:33
evrokoinovoylio 887- new

«Πέρασε», παρά τις αντιδράσεις, το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που τέθηκε σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, υπερψηφίστηκαν και τα πέντε νομοθετικά κείμενα, που αφορούν στις διαδικασίες ασύλου, τη διαχείριση των μεταναστευτικών κρίσεων και την προστασία συνόρων.

«Μετά από σχεδόν μια δεκαετία αδιεξόδου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο – την πλήρη αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τη μετανάστευση. Η Ευρώπη θα διαχειριστεί τη μετανάστευση με ομαλό τρόπο και με τους δικούς μας όρους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα τόνισε ότι «γράψαμε ιστορία». Σε ανάρτησή της στο Χ, σημείωσε ότι «κρατήσαμε τον λόγο μας», προσθέτοντας ότι το το σύμφωνο συνιστά μια «ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης».

Από την πλευρά της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι η σημερινή ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. «Θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, τους ευάλωτους και τους πρόσφυγες, θα επιστρέφονται γρήγορα όσοι δεν δικαιούνται παραμονή, με υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών».

Για «ιστορικό βήμα» έκανε λόγο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ οι Πράσινοι επικρίνουν τα νομοθετήματα, λέγοντας ότι «με το νέο μεταναστευτικό σύμφωνο, η έλλειψη αλληλεγγύης προς τους αιτούντες άσυλο και μεταξύ των κρατών μελών μόνο θα επιδεινωθεί».

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί μηχανισμό μετεγκατάστασης μεταναστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά την έγκριση τoυ νέου νομοθετικού πλαισίου για τη μετανάστευση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας εδώ και καιρό διατύπωνε την επιδίωξη εξαίρεσης από το σχεδιαζόμενο σύμφωνο μετανάστευσης της ΕΕ για τους αιτούντες άσυλο, υποστηρίζοντας ότι η Πολωνία αντιμετωπίζει μια μοναδική κατάσταση στα σύνορά της με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα από τα θεωρεία της αίθουσας της ολομέλειας και πέταξαν σαΐτες φωνάζοντας: «Αυτό το Σύμφωνο σκοτώνει. Ψηφίστε όχι!» και η Ρομπέρα Μέτσολα ζήτησε την ειρηνική αποχώρησή τους διακόπτοντας προσωρινά την ψηφοφορία.

Πρόκειται για μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2020, αλλά, παρόλο που τον Δεκέμβριο του 2023 υπήρχε η πολιτική συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των διαπραγματευτών,  πριν γίνει νόμος έπρεπε να περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια από το Συμβούλιο.

Η ψήφισή του σημαίνει ταχεία εξέταση των αιτήσεων ασύλου και των αναγκαστικών επιστροφών μέσα σε μόλις 12 εβδομάδες, βελτίωση σε αυτό που αρκετοί ευρωβουλευτές έχουν πει ότι είναι τρομερά πρότυπα στα κέντρα υποδοχής και ανακούφιση από το βάρος που αισθάνονται χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες τον τελευταίο χρόνο ανέλαβαν την ευθύνη για την πλειοψηφία των ανθρώπων που διακινούνται λαθραία μέσω της Μεσογείου.

Μαργαρίτης Σχοινάς:  H καταψήφιση του Συμφώνου είναι ψήφος κατά της Ευρώπης των λύσεων

Η καταψήφιση του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο είναι ψήφος κατά της Ευρώπης των λύσεων τόνισε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές. «Είναι σημαντική ώρα ευθύνης» διεμήνυσε προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η τελειότητα είναι πάντα ο εχθρός της προόδου. Το Σύμφωνο που έχετε μπροστά σας δεν ξαναχτίζει τον Παρθενώνα. Ποτέ δεν το ισχυριστήκαμε, αλλά σημειώνουμε απτή βελτίωση μετά από πολλά χρόνια αποτυχιών».

Όπως σημείωσε, η ψήφος υπέρ του Συμφώνου οδηγεί στο «να ανοίξει η πόρτα σε ένα νέο σπίτι που θα βασίζεται στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και των αξιών που εκπροσωπούμε, όχι μια Ευρώπη φρούριο, αλλά το καλά φυλαγμένο σπίτι με πιο ασφαλή εξωτερικά σύνορα και σαφείς κανόνες σχετικά με το ποιος δικαιούται να εισέλθει».

Παράλληλα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι με την εφαρμογή του Συμφώνου, όσοι δεν έχουν νόμιμα δικαιώματα να βρίσκονται υπό την προστασία μας θα πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης με ταχύτητα και αξιοπρέπεια.

Τι περιλαμβάνει το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο

Η ΕΕ επιδιώκει να μεταρρυθμίσει τις διαδικασίες μετανάστευσης και ασύλου από την κρίση του 2015. Για αρκετά χρόνια, τα κράτη μέλη απέτυχαν να βρουν κοινό έδαφος, με αποτέλεσμα οι χώρες πρώτης εισόδου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος. Πρόκειται ίσως για το «πιο σημαντικό νομοθετικό πακέτο αυτής της νομοθετικής περιόδου», έχει παραδεχθεί η Πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η νέα νομοθεσία για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ καθορίζει τον τρόπο κοινής διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης μεταξύ των κρατών μελών και την αντιμετώπιση μεταναστευτικών κρίσεων. Οι νέοι κανόνες ρυθμίζουν τον τρόπο αντιμετώπισης των ατόμων που φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου και την ταυτοποίηση αυτών που φτάνουν.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση, επιτρέποντας στα άλλα κράτη μέλη να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στην επικράτειά τους και της οικονομικής συνεισφοράς. Καθορίζονται επίσης νέα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένα κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας (πρώην κανόνες του Δουβλίνου).

Η εισηγήτρια για τον κανονισμό για τη διαδικασία ασύλου, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Φαμπιάν Κέλερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τους άλλους εισηγητές των νομοθετικών κειμένων, δήλωσε ότι αν και αυτό το Σύμφωνο μπορεί να μην λύνει όλα τα μεταναστευτικά ζητήματα της ΕΕ εν μία νυκτί, είναι ένα άνευ προηγουμένου πολιτικό επίτευγμα που βελτιώνει σημαντικά το τρέχον σύστημα.

Ο εισηγητής του ΕΛΚ, για τη διαχείριση του ασύλου, ο Ισπανός ευρωβουλευτής Τόμας Τομπέ, δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες προβλέπουν ένα δεσμευτικό μηχανισμό για όλα τα κράτη-μέλη που μας απαλλάσσουν από τις «ad-hoc λύσεις» που έχουμε σήμερα. Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές που σκέφτονταν να καταψηφίσουν αναρωτήθηκε τι θα επιτύχουν με τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια για τα πρότυπα υποδοχής αιτούντων άσυλο, η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σοφί Ίνετ Βελτ τόνισε ότι θα στηρίξει το νομοθετικό πακέτο γιατί όπως είπε, «έχουμε την υποχρέωση προς τους ευρωπαίους πολίτες να δείξουμε ότι η Ευρώπη δίνει λύσεις». Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν δικαιολογημένες αμφιβολίες και ανησυχίες που συνδέονται με ορισμένες πτυχές της μεταρρύθμισης και τόνισε πως όλα θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή τους από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Οι αντιδράσεις από ευρωβουλευτές

Το σύμφωνο έχει την υποστήριξη των τριών μεγάλων πολιτικές ευρωομάδων (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι), αν και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει αποχές και αρνητικές ψήφους από ευρωβουλευτές τους. Από την άλλη, οι πραγματιστές υποστηρίζουν ότι το κείμενο είναι το καλύτερο δυνατό που μπορεί να υπάρξει στην παρούσα στιγμή, την ώρα μάλιστα που η ακροδεξιά αναμένεται να βγει ενισχυμένη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Την αντίθεσή τους στο Νέο Σύμφωνο έχουν εκφράσει οι νομοθέτες του ουγγρικού κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν Fidesz, όπως και η ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) που στους κόλπους της περιλαμβάνει τη Λέγκα της Ιταλίας, τον Εθνικό Συναγερμό της Γαλλίας και τη γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Παράλληλα, αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό των κυρίαρχων ευρω -ομάδων.

«Όχι» στο νέο Σύμφωνο και από το λαϊκίστικο Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας, που θεωρεί ότι είναι άχρηστο για τη χώρα του αλλά και επιζήμιο για τα δικαιώματα των μεταναστών. Μη σαφής θεωρούνταν η στάση των μελών του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι «Τα Αδέρφια της Ιταλίας», που συγκατοικεί με τους Ευρωπαϊκούς Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), με κυρίαρχη την πολωνική αντιπροσωπεία του Νόμου και της Δικαιοσύνης που αντιτίθεται στις αλλαγές.

Αντιστάσεις εκφράζονται επίσης από τους 72 ευρωβουλευτές των Πρασίνων και τους 37 της Αριστεράς, κάνοντας λόγο για αυστηρές διατάξεις που θα υποβαθμίσουν τη διαδικασία ασύλου και θα επιτρέψουν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ορισμένοι αναγνώρισαν ότι το Σύμφωνο μπορεί να μην είναι τέλειο, αλλά αποτελεί σίγουρα προϊόν συμβιβασμού και διαρκών διαπραγματεύσεων τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το νομοθέτημα-«ορόσημο», καθώς αποτελεί μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη απάντηση της Ε.Ε. για πρώτη φορά σε ένα ζήτημα, που είναι «ξεκάθαρα ευρωπαϊκό», ενώ εξασφαλίζεται η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων.

Διαβάστε επίσης:

Μέση Ανατολή: Ισραήλ και Ιράν σε τροχιά σύγκρουσης – Το Τελ Αβίβ απειλεί την Τεχεράνη με απευθείας χτύπημα αν δεχθεί επίθεση

Όταν ο Ήλιος συνθλίψει και καταπιεί πλανήτες – Τι θα συμβεί στη Γη

Ιταλία: Ελάχιστες οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στο κέντρο παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Μπολόνια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:09