search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:16
MENU CLOSE

Πρόσκληση Ζελένσκι σε Μητσοτάκη να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης της Ελβετίας

11.04.2024 17:25
mitsotakis-zelenski-1

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών στο Βίλνιους σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ενώ αποδέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ελβετία.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη σύνοδο των τριών θαλασσών στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακή πύλη, στις μεταφορές και στα logistics στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με πρωταγωνιστή το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που παίζει κυρίαρχο ρόλο και στην ενεργειακή στήριξη των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών.

Ψηλά στην ατζέντα ο πόλεμος στην Ουκρανία

Υπενθυμίζεται ότι ηγέτες από περίπου 12 κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Πολωνίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας και της Ρουμανίας, συμμετέχουν σήμερα στη σύνοδο κορυφής της λεγόμενης «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών», η οποία συγκεντρώνει 13 κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται μεταξύ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Στην κορυφή της ατζέντας θα κυριαρχήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος ανακοίνωσε την άφιξή του με ανάρτηση στην πλατφόρμα X, θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα και οι δύο χώρες σκοπεύουν να υπογράψουν διμερή συμφωνία ασφαλείας.

Σήμερα ο Ζελένσκι υπέγραψε άλλη συμφωνία ασφαλείας με τη Λετονία, η οποία δεσμεύτηκε να δαπανήσει τουλάχιστον το 0,25% του ΑΕΠ της στην επόμενη δεκαετία στην κυβερνοάμυνα, την αποναρκοθέτηση και τις μη επανδρωμένες τεχνολογίες.

“Για την ώρα, το βασικό ζήτημα είναι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να ενισχύσουμε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς μας, να αντιμετωπίσουμε επείγουσες ανάγκες των Ουκρανικών Αμυντικών Δυνάμεων και να εδραιώσουμε τη διεθνή υποστήριξη ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στη ρωσική τρομοκρατία”, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Διαβάστε επίσης

Δόμνα Μιχαηλίδου: Όσοι χρωστούν πάνω από 100 ευρώ δεν θα έχουν ασφαλιστική ικανότητα (videos)

Σδούκου: «Απαραίτητη η ενεργειακή διαφοροποίηση – Μέτρα για την προέλευση του φυσικού αερίου από την ΕΕ»

Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών: «Οι ευρωεκλογές κίνδυνος για τον Μητσοτάκη και ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:14