search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 01:30
MENU CLOSE

Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών: «Οι ευρωεκλογές κίνδυνος για τον Μητσοτάκη και ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ» (Video)

11.04.2024 13:30
tsipras_delfoi_new

Για το διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών σε Ευρώπη και Ελλάδα, την κεντροαριστερά, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, το ενδεχόμενο επανεκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ, τα εθνικά θέματα, αλλά και το Ινστιτούτο που ετοιμάζει, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών.

Μιλώντας μάλιστα, προς το τέλος της συζήτησης, για το Ινστιτούτο που ετοιμάζει, το παρουσίασε ως ένα όχημα για την παραγωγή πολιτικής, τώρα που δεν είναι ο ίδιος στην πρώτη γραμμή της πολιτικής.

Όπως είπε «το κρίσιμο για την κεντροαριστερά σήμερα είναι η παραγωγή της πολιτικής και η επαναπροσέγγιση της σημασίας της πολιτικής» καθώς σήμερα, «υπάρχει κρίση εκπροσώπησης και απαξίωσης της πολιτικής, δεν είναι μόνο το τικ τοκ πολιτική, πρέπει να μιλήσουμε και να εμπνεύσουμε το κόσμο με οράματα, με ιδέες με αξίες». Ανέφερε ότι αυτό τον ρόλο διεκδικεί ο ίδιος σήμερα, το ρόλο της παραγωγής της πολιτικής μέσα από έναν Ινστιτούτο και στην Ελλάδα και στο Διεθνές επίπεδο.

Απαντώντας σχετικά με το έγγραφο με το «rebranding Tsipras» που “εντοπίστηκε” να διαβάζει στο αεροπλάνο, είπε ότι ήταν μία από τις προτάσεις που διαβάζει αυτό τον καιρό στο πλαίσιο του Ινστιτούτου. Τόνισε ότι δεν τον εκφράζει ως έκφραση γιατί δεν ταιριάζει τόσο στα πολιτικά πρόσωπα που δεν είναι «δεν είμαστε προϊόντα». Εν τούτοις υπογράμμισε «σας διαβεβαιώνω, ριμπράντινγκ στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ δε θα κάνω».

Διότι «θεωρώ ότι συνεχίζω να πρεσβεύω και να υπηρετώ αξίες αυτές με έφεραν στο πολιτικό προσκήνιο και μου έδωσαν την δυνατότητα να κάνω σημαντικά πράγματα για τη χώρα και για τις ιδέες μου. Να παλεύω για μια δικαιότερη κοινωνία περισσότερη δικαιοσύνη για λιγότερη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο για ειρήνη για την βιώσιμη ανάπτυξη για ένα πιο δίκαιο κοινό μας μέλλον. Αυτός είναι ο στόχος μου, αυτό θα συνεχίζω να προσπαθώ από άλλους ρόλους όχι από την πρώτη γραμμή, αλλά από τη γραμμή της παραγωγής ιδεών και πολιτικής».

Κατά τον κ. Τσίπρα «το διακύβευμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα είναι να ισορροπήσει ξανά το πολιτικό σύστημα, να έχει η αντιπολίτευση ένα αφήγημα και να μπορεί να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση». Όπως είπε χαρακτηριστικά «η εικόνα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης τρέχει μόνος του και κινδυνεύει να βγει δεύτερος. Πρέπει αυτό να το εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μην έχει απέναντί του έναν κίνδυνο, αλλά έχει απέναντι του το χρονόμετρο. Δηλαδή το ποσοστό που θα λάβει. Είναι ένας κίνδυνος για τον κ. Μητσοτάκη και μια ευκαιρία για την αξιωματική αντιπολίτευση».

Αναφερόμενος γενικότερα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η μεγάλη εικόνα είναι σε όλη την Ευρώπη έχουμε μια αξιοπρόσεκτη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού. Σε πολλές περιπτώσεις το διακύβευμα των εκλογών είναι τα ακροδεξιά κόμματα και τα ποσοστά που θα πιάσουν. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Πρώτον γιατί η Ευρώπη περνάει απανωτές μεγάλες κρίσεις μέσα σε μια ευρύτερη κρίση, την κλιματική. Η ανασφάλεια γεννά τον φόβο. Ο δεύτερος λόγος είναι η υποχώρηση της πολιτικής, η οποία έχει απαξιωθεί για κάποιους».

Στο πλαίσιο αυτό περιέγραψε το στόχο των προοδευτικών δυνάμεων: «Αν η Αριστερά δεν επαναπροσεγγίσει τις αξίες, αν χαρίσει το αίσθημα της ασφάλειας στη Δεξιά και την Ακροδεξιά… Πρέπει να αισθάνεται ο κόσμος ασφάλεια. Της οικονομικής ασφάλειας, της στεγαστικής, της γεωπολιτικής ασφάλειας. Η Αριστερά πρέπει να επαναπροσεγγίσει το ζήτημα».

Ως προς το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών στην Ελλάδα, είπε πως πέρα από τον ορατό κι εδώ κίνδυνο της ακροδεξιάς, είναι να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα. Άρα η Αριστερά – Κεντροαριστερά θα πρέπει να έχει ένα αποτέλεσμα εκλογικό τέτοιο ώστε «να ισορροπήσει την ετεροχρονισμένη φθορά της κυβέρνησης για δικές της επιλογές που έγιναν ένα χρόνο πριν», δηλαδή, τα Τέμπη, τις υποκλοπές, το Κράτος Δικαίου. Ο κ. Μητσοτάκης, είπε, «τρέχει μόνος του, χωρίς αντίπαλο και έρχεται δεύτερος».

Ανησυχία για την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη

Ο Αλέξης Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απάντησε πως τα μεγέθη είναι όντως θετικά σε μακροοικονομικό επίπεδο. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι προϋποθέσεις είχαν τεθεί με την διακυβέρνηση 2015-2019, κάτι που το λένε και οι οίκοι αξιολόγησης, καθώς τότε «ανακτήσαμε την πρόσβαση στις αγορές, φτιάξαμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας, επιστρέψαμε σε θετικούς ρυθμούς, ανάπτυξης ρυθμίσαμε το χρέος».

Εξέφρασε ωστόσο ανησυχία για τα την μεσομακροπρόθεση ανάπτυξη της οικονομίας και για το γεγονός το αποτέλεσμα των ρυθμών ανάπτυξης δεν διαχέεται στην ελληνική κοινωνία.

Σημείωσε ενδεικτικά πως με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 70% του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται στην ιδιωτική κατανάλωση, υπάρχει μείωση του ρυθμού των επενδύσεων 0,5% με «σημαντική μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων, οι μισές εκ των οποίων οφείλονται αποκλειστικά σε έναν κλάδο της οικονομίας, στην κατοικία και υπάρχει κι ένα σαράκι μου μας τρώει το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που αποδεικνύει ότι έχουμε ένα μοντέλο οικονομίας που δεν είναι και τόσο ανταγωνιστικό». Αυτά όλα, πρέπει να μας προβληματίζουν είπε, «γιατί πολλά από αυτά ήταν και στοιχεία που μας οδήγησαν στην κρίση».

Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι «αυτοί οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέεται με δικαιοσύνη στην κοινωνία». Το ότι παράγεται πλούτος «σε ένα περιορισμένο μέγεθος ποσοστιαία και αυτός καταναλώνεται και τροφοδοτεί την ανάπτυξη, αυτό δεν είναι βιώσιμο».

Αντιθέτως, «φαίνεται ότι η ακρίβεια, που κανείς δεν μπορεί πια να πει ότι είναι εισαγόμενη, δηλαδή η δυνατότητα δημιουργίας υψηλού περιθωρίου κέρδους σε ολιγοπώλια στις αγορές, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα», ενώ διαρκώς στο επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος συνεχίζουμε να αποκλίνουμε από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Επανέλαβε ότι όλα τα παραπάνω πρέπει να μας προβληματίσουν αν θέλουμε όχι μόνο να είμαστε Ευρώπη αλλά και να γίνουμε Ευρώπη γιατί τώρα βρισκόμαστε στο επίπεδο των χωρών όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία.

Για ευρωπαϊκή άμυνα: Κρίσιμη η ενίσχυση της στρατηγικής της αυτονομίας αλλά και της διπλωματίας

«Είναι κρίσιμη η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και «σε αυτό το πλαίσιο θα έβλεπα και την ανάγκη να ενισχυθεί η άμυνα». Από την άλλη σημείωσε πως δεν είναι μόνο οι αποτρεπτικές ικανότητες το θέμα, αλλά και η διπλωματία και η εξωτερική πολιτική. Υπό αυτό το σκεπτικό τόνισε ότι η Ευρώπη δεν έχει αναλάβει καμία ουσιαστική  ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία και την Γάζα. Η Ευρώπη, είπε, «δεν μπορεί παρά να είναι συνυφασμένη με την ειρήνη».

Για Τραμπ: Δε θα επηρεάσει και τόσο την ΕΕ τυχόν επανεκλογή του

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, είπε πως η ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί με τις δικές της πολιτικές εξελίξεις και αδυναμίες. «Δε θέλω» είπε, «να ισχυριστώ ότι δε θα αλλάξει τίποτα, αλλά το έχουμε ξαναζήσει». Εκτίμησε ότι τυχόν επανεκλογή Τραμπ μπορεί να είναι χειρότερα για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά για την εξωτερική πολιτική «δε θα έχουμε τόσες μεγάλες αλλαγές».

Για Τουρκία: Σαφής η στρατηγική της, εμείς χάνουμε χρόνο

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι η Τουρκία έχει σαφείς θέσεις και δεν κάνει πίσω παρά την φάση νηνεμίας που διατρέχουμε την οποία όπως είπε ο Ερντογάν αξιοποιεί προκειμένου να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις του με ΗΠΑ, Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες. Ωστόσο εκτίμησε ότι δεν είναι το ίδιο σαφής η στρατηγικής της Ελλάδας – ουσιαστικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Θέλουμε να αναβάλουμε τον διάλογο, θέλουμε να επισπεύσουμε, χωρίς όμως υποχωρήσεις, δεν είναι σαφές, σε ό,τι μας αφορούσε όσο κυβερνούσαμε ήταν σαφές» είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι «η πολιτική της αναβλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά». Σημείωσε ότι χάνεται κρίσιμος χρόνος καθώς και πως θα έπρεπε να συνδεθεί η προοπτική της Χάγης με την τελωνειακή Ένωση, την καλή γειτονία, κάτι που όπως τόνισε δεν το βλέπει αυτή τη στιγμή.

Για Σόιμπλε: Είχε εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε και για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σημείωσε ότι «είχε μια εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» και πως «θέλησε να ρίξει όλο το πολιτικό βάρος πάνω στην Ελλάδα» κάτι που ήταν «ένας ιδιόμορφος λαϊκισμός». Πρόσθεσε ότι ήταν τόσο μεγάλο το βάρος σε αυτό «που μετά δεν μπορούσε να μετακινηθεί». «Ζήσαμε παράλογα πράγματα να συνεδριάζει το γερμανικό ευρωκοινοβούλιο για το αν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε 5 νησιά» είπε.

Από εκεί και πέρα, τόνισε, «είχε το θάρρος να πει κάποια πράγματα με τ’ όνομά τους». Αυτό που οι εγχώριοι υποστηρικτές του Σόιμπλε καταγράφουν ως «κωλοτούμπα», ανέφερε ο Σόιμπλε το περιγράφει ως έναν «αξιοπρόσεκτο ελιγμό». Είπε επίσης ότι είναι η απόλυτη αλήθεια η αναφορά Σόιμπλε πως του είπε ότι «εγώ θα μείνω στην ευρωζώνη αλλά θα πολεμήσω τη λιτότητα».

Διαβάστε επίσης

Τσακαλώτος: «Ο Σόιμπλε δεν θα έχει καλή υστεροφημία» – Τα «καρφιά» για Βαρουφάκη (video)

Σχολική βία: Η κυβέρνηση «αρπάζεται» με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την υποτονική υποδοχή των μέτρων

ΠΑΣΟΚ: Τα σκληρά διλήμματα Ανδρουλάκη και η «σύγκριση» με Κασσελάκη 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:59