search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 10:11
MENU CLOSE

Σχολική βία: Η κυβέρνηση «αρπάζεται» με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την υποτονική υποδοχή των μέτρων

11.04.2024 08:01
mitsotakis via

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδωσε τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας της για την καταπολέμηση της σχολικής βίας και εκφοβισμού (με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει μαζί με τον υπουργό Παιδείας σε σχολείο στην Πολίχνη για να παρουσιάσει τα μέτρα), φαίνεται ότι το… γκελ δεν ήταν το αναμενόμενο.

Έτσι, μετά από δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης προχώρησε σε επίθεση κατά του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «σε ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα περιμέναμε να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Αντ’ αυτού κάποιοι εμφανίστηκαν ξανά, κατώτεροι των περιστάσεων. Είδαμε για παράδειγμα, την γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, να συνδέει την ενδοσχολική βία με την τραγωδία των Τεμπών. Ακούσαμε επίσης, τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Τσίπρα να διερωτάται: “Αν το παιδί μου σπάει τρία τζάμια και δύο θρανία, είναι σωστό να είμαι υποχρεωμένος να το πληρώνω εγώ ο γονιός;” και να ζητά να καλύπτει τις ζημιές “η ελληνική κοινωνία και το κράτος”».

 «Θα ρωτούσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνεί με τις απόψεις των στελεχών του. Αλλά πήραμε ήδη την απάντηση από χθες, όταν υποστήριξε ότι η εθνική καμπάνια κατά της ενδοσχολικής βίας “προκρίνει ως λύση την αυστηροποίηση των ποινών με μία τιμωρητική διάθεση”», συνέχισε ο Π. Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να στοιχηθεί πίσω από μια εθνική γραμμή για ένα κοινωνικό πρόβλημα που απλώνεται οριζόντια. Και φοβούμαστε ότι δεν θα είναι και η τελευταία».

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, παρότι έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα αυτό, εντούτοις δεν είχε, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, το… feedback που ανέμενε, καθώς οι αντιδράσεις φάνηκαν να είναι μάλλον υποτονικές. Μάλιστα, εκπαιδευτικοί με τους οποίους επικοινώνησε το topontiki.gr, επισήμαναν ότι, προφανώς, μια καμπάνια ευαισθητοποίησης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα είναι ένα πολύ θετικό βήμα.

Εντούτοις, τόνισαν ότι θα πρέπει να περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά στις αναγκαίες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού (παιδοψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κ.λπ.) και, επί του πρακτέου, πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα, ενώ υπογράμμισαν ότι η όλη προσέγγιση μοιάζει να αγνοεί το γεγονός ότι η βία των ανηλίκων έρχεται «απ’ έξω» και ουσιαστικά εισβάλλει στα σχολεία.

Ας σημειωθεί εδώ ότι το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ (ΚΕΜΕΤΕ-ΟΛΜΕ), με αφορμή την Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, σημείωνε ότι «η χάραξη μιας στρατηγικής πρόληψης και εμβάθυνσης στα κοινωνικά χαρακτηριστικά του φαινομένου (σ.σ. του εκφοβισμού) πρέπει και να διαμορφώσει τον οδικό χάρτη για το αύριο. Για τον λόγο αυτόν, υπάρχει ανάγκη νέων ερευνητικών δεδομένων ευρείας κλίμακας σχετικά με το είδος, τα χαρακτηριστικά, τις διαστάσεις και τις κοινωνικές παραμέτρους του σχολικού εκφοβισμού, προκειμένου να κατανοήσουμε το φαινόμενο. Η πλατφόρμα καταγγελιών του υπουργείου Παιδείας δεν βοηθάει στην κατανόηση του φαινομένου, αντίθετα δημιουργεί στρεβλώσεις και ορίζει ως μόνο υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά και τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και τις κοινωνικές παραμέτρους».

Σημειώνεται, δε, ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ηρακλείου Κρήτης, Δημήτρης Δουλουφάκης, μιλώντας στο ρ/σ Politica 89.8, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα ένας ψυχολόγος αντιστοιχεί σε 5-6 σχολεία, οι ψυχολόγοι επισκέπτονται μία φορά την εβδομάδα τις σχολικές μονάδες  και αλλάζουν ακόμη και κάθε χρόνο σχολικό περιβάλλον, ενώ για να υπάρξει αποτελεσματικότητα απαιτείται σταθερή σχέση με την μαθητική κοινότητα.

Από την πλευρά της, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας σημείωσε ότι «οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Παιδείας για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, απέχουν από τις πραγματικές αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο μέσα και έξω από τα σχολεία. Μέτρα αντιμετώπισης δεν είναι ούτε οι ανώνυμες καταγγελίες, ούτε η αύξηση των ποινών».

Από την άλλη, πηγές της αντιπολίτευσης επισήμαναν ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό, με αυστηροποίηση του πλαισίου (π.χ. επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή), μπορεί να ικανοποιεί ένα πιο συντηρητικό ακροατήριο – άλλωστε βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και η ΝΔ επιχειρεί να συσπειρώσει το εκλογικό της σώμα – ωστόσο στην ουσία μεταφέρουν την ευθύνη ενός ευρύτερου φαινομένου στους συλλόγους διδασκόντων και στις οικογένειες.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ για Ανδρουλάκη: Ολοφάνερο ποιος κάνει πλάτες στη ΝΔ

Φλωρίδης: Θα ήθελα να πετάξω τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να κάνω έναν από την αρχή

Ρέντης: Ερώτηση Γιαννακοπούλου – Αποστολάκη για τα επεισόδια και τη δολοφονική επίθεση κατά του Υπαρχιφύλακα Λυγγερίδη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 10:09