search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:17
MENU CLOSE

Σάλος από τις αποκαλύψεις για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης: Πυρά από την αντιπολίτευση, κανένα θέμα λέει η κυβέρνηση

11.04.2024 20:51
TAMEIO_ANAKAMPSHS
Eurokinissi

Πολιτική θύελλα ξεσήκωσε η αποκάλυψη ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για τη διαχείριση από την ελληνική κυβέρνηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί σε μόλις 10 εταιρείες με τις πληροφορίες να αναφέρουν στοιχεία που προκαλούν ερωτήματα σχετικά με αθέμιτη και σκανδαλώδη διαδικασία, κατά παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού, αλλά και υπερκοστολογήσεις.

Το Politico στο ρεπορτάζ για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), που συστάθηκε κατά την πανδημία για τη χορήγηση επιδοτήσεων και δανείων προς τα κράτη μέλη, αναφέρει πως οι ευρωπαϊκές αρχές ερευνούν καταγγελίες για απάτη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκαν κονδύλια της ΕΕ σε εταιρείες στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η νέα συμφωνία με το Ταμείο Ανάκαμψης πέρασε από τη Βουλή μόνο με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας,  με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση να δηλώνουν «παρών», ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Σπαρτιάτες και Νέα Αριστερά.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τη διαχείριση των κεφαλαίων, ενώ η Νέα Δημοκρατία πέρασε στην αντεπίθεση επικρίνοντας τα αντιπολιτευόμενα κόμματα για το γεγονός πως «δεν υπερψήφισαν τους πόρους για τη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων, την ενίσχυση των αγροτών, τα προγράμματα δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και άλλα προγράμματα όπως το “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”».

«Το Μαξίμου οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις»

Οι αποκαλύψεις του Politico έφεραν και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά άμεσα απαντήσεις από την κυβέρνηση. Στη ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για μια κυβέρνηση «εκτεθειμένη» στο θέμα της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, που «έκανε επιλεκτική διάθεση των ευρωπαϊκών πόρων».

«Απολύτως εκτεθειμένη εμφανίζεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση, σε σχέση με το ζήτημα της χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι σημερινές αποκαλύψεις στο πρωτοσέλιδο θέμα της ευρωπαϊκής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico, για έρευνες σε σχέση με πιθανή απάτη στη χορήγηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα, επιβεβαιώνουν το σύνολο των ενστάσεων που έχει καταθέσει έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την επιλεκτική διάθεση των ευρωπαϊκών πόρων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την έρευνα για πιθανή απάτη επιβεβαίωσε το Γραφείο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, ενώ η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε ήδη ελέγχους στα γραφεία τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, σε πέντε εταιρείες πληροφορικής και σε δύο εταιρείες συμβούλων.

Η έρευνα στη χώρα μας επικεντρώνεται στις διαδικασίες των δημόσιων προσφορών, καθώς οι εμπλεκόμενες εταιρείες κατηγορούνται ότι συνενώθηκαν για να μην ανταγωνιστούν για την ίδια σύμβαση περιορίζοντας με αυτόν το τρόπο τον αριθμό των εταιρειών που επωφελήθηκαν».
Είναι προφανές πως μετά τις αποκαλύψεις του Politico τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης οφείλουν να δώσουν άμεσα απαντήσεις, καθώς και τον κατάλογο όλων των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν έως τώρα με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης».

ΠΑΣΟΚ: Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Το ζήτημα της αδιαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του λανθασμένου τρόπου κατανομής τους, το έχουμε αναδείξει με συστηματικό τρόπο», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και συνέχισε:

«Το Politico σε σημερινό του δημοσίευμα αναφέρεται σε καταγγελίες για απάτη που σχετίζονται με αδιαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, μέσω των οποίων χορηγήθηκαν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε δέκα μόλις εταιρείες στην Ελλάδα. Οι καταγγελίες διερευνώνται ήδη, -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα-, από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

«Το αποκαλυπτικό αυτό ρεπορτάζ έρχεται να επιβεβαιώσει την κριτική, που έχει ασκήσει μήνες τώρα το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την αδιαφάνεια που επικρατεί εκ μέρους της κυβέρνησης στη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου σε λίγους και ισχυρούς. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο πώς διαχειρίζεται αυτά τα κονδύλια η κυβέρνηση Μητσοτάκη και, όπως και χθες στη Βουλή, δεν πρόκειται να της δώσουμε καμία λευκή επιταγή».

Καταλήγοντας το ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «δεσμεύεται να κλιμακώσει τις κοινοβουλευτικές του πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του μείζονος θέματος της αδιαφάνειας και της ενδεχόμενης διαφθοράς στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που εκτός των άλλων είναι και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Για τον λόγο αυτό, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα καταθέτει άμεσα Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων, σχετικά με τις διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν και το περιεχόμενο των συμβάσεων που υπογράφηκαν».

Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξανά δίπλα στις λέξεις «σκάνδαλο» και «αδιαφάνεια»

«Η σημερινή αποκάλυψη του Politico επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης καταρτίστηκε εν κρυπτώ προκειμένου να ωφελήσει λίγους και συγκεκριμένα συμφέροντα. Μετά την συγκάλυψη στις υποκλοπές και στο έγκλημα των Τεμπών, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη συζητείται ξανά στην Ευρώπη δίπλα στις λέξεις “σκάνδαλο” και “αδιαφάνεια”», σχολίασε το κόμμα της Νέας Αριστεράς.

«Σύμφωνα με το ρεπορτάζ βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για απάτη αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ χορηγήθηκαν σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα. Η δημοσιογραφική έρευνα εστίασε σε 110 ελληνικούς δημόσιους διαγωνισμούς που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ κυρίως από το ταμείο ανάκαμψης μεταξύ 2021 και Ιανουαρίου 2024. 101 προσφορές, ανατέθηκαν σε μία από τις 10 εταιρείες υπό έρευνα και δεν ανταγωνίστηκαν με κανέναν άλλο πλειοδότη. Μόνο εννέα προσφορές είχαν περισσότερες από μία προσφορές», τόνισε η Νέα Αριστερά και πρόσθεσε:

«Χαρακτηριστικό της αθέμιτης και σκανδαλώδους διαδικασίας που περιγράφεται είναι ότι έργο ψηφιακού εκσυγχρονισμού που κόστισε 4,6 εκατομμύρια ευρώ στην Ιρλανδία για 7 χρόνια, 4,5 εκατομμύρια ευρώ σε Κύπρο για 9 χρόνια, στην Μάλτα 1,3 εκατομμύρια ευρώ, στην Ελλάδα κόστισε 44 εκατομμύρια ευρώ».

Καταλήγοντας το κόμμα της αντιπολίτευσης επισήμανε: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ο κύριος Σκρέκας, ο κύριος Παπαθανάσης και φυσικά ο κύριος Γεωργιάδης δεν μπορούν άλλο να κρύβονται. Οφείλουν σαφείς και καθαρές απαντήσεις. Ποιες επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και με τι πόσα; Πόσοι διαγωνισμοί έγιναν και πόσες επιχειρήσεις συμμετείχαν; Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει γιατί αντί για αντιπλημμυρικά, αντί για στήριξη των μικρομεσαίων που στερούνται ρευστότητας και είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό , αντί για προγράμματα στεγαστικής πολιτικής και ενίσχυση και του κοινωνικού κράτους, επέλεξε να στήσει ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων κομμένο και ραμμένο στα μέτρα 10 συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρήσεων».

Κυβέρνηση: Κανένα θέμα, καλοδεχούμενη κάθε έρευνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στην αποκάλυψη του Politico, υποστηρίζοντας πως δεν υφίσταται κάποιο θέμα και οι διαγωνισμοί έχουν ελεγχθεί πλήρως από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Η κυβέρνηση και τα επιμέρους υπουργεία κινήθηκαν πάντα με γνώμονα την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν είμαι εκπρόσωπος ανεξάρτητων Αρχών […] τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν μπερδέψει λίγο τους ρόλους, εμείς εκπροσωπούμε την κυβέρνηση, την εκτελεστική εξουσία […] Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορά μία καταγγελία η οποία έχει γίνει. Πάρα πολύ σωστά λοιπόν επειδή η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν κάποιοι, από την αντιπολίτευση οφείλει μια ανεξάρτητη Αρχή όταν υπάρχει μια καταγγελία να την ερευνά. Αυτό συμβαίνει και τώρα», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Το δεύτερο είναι ότι και η κυβέρνηση και τα επιμέρους υπουργεία ακόμα και σε συνθήκες κρίσης όπως ήταν η πανδημία και τα προηγούμενα χρόνια στα οποία αναφέρεται αυτή η καταγγελία κινήθηκαν πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών, την τήρηση της διαφάνειας και την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών».

Ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως «οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί στους οποίους αναφέρεται η καταγγελία – επειδή είναι από ένα ποσό και επάνω έχουν ελεγχθεί πλήρως από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είναι δηλαδή εγκεκριμένοι από το αρμόδιο τμήμα της ελληνικής δικαιοσύνης. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι στη διάθεση της ανεξάρτητης Αρχής, πάντοτε είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης». «Είναι καλοδεχούμενη κάθε έρευνα κι αυτονόητη όταν γίνεται μία καταγγελία. Να θυμίσουμε το πολύ αυστηρό πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου που έχει ειδικά η παρακολούθηση και η υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που εφαρμόζεται από την Κομισιόν και βάσει αυτού του μηχανισμού η Ελλάδα βρίσκεται στις 3 πρώτες θέσεις ως προς την υλοποίηση όλων των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών οροσήμων αλλά και την εκταμίευση των πόρων», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης:

Αλεξάνδρα Σδούκου: Το 2026 οι πρώτες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην χώρα

ΝΔ: Θρίλερ με τον Φρέντι Μπελέρη – Η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της μη υποψηφιότητάς του στις ευρωεκλογές

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Φθορά για την κυβέρνηση, τρίτος ο Βελοπουλος στη Μακεδονία – Ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:10