search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 03:15
MENU CLOSE

Το εγκεφαλικό προειδοποιεί: Μάθετε τα συμπτώματα που μπορεί να σώσουν τη ζωή σας

11.04.2024 10:37
Εγκεφαλικό: Η βιταμίνη που σας προστατεύει και πού θα τη βρείτε - Media

Το εγκεφαλικό είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που χρίζει άμεσης βοήθειας. Παρ΄ όλο που πολλοί πιστεύουν ότι έρχεται ξαφνικά, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα ακόμα και μέρες πριν «χτυπήσει». Σύμφωνα με τον Νευρολόγο Robert D. Brown, Jr. MD, MPH, ερευνητή της Mayo Clinic εάν γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά συμπτώματα, όπως δυσκολία στην ομιλία, μούδιασμα ή αδυναμία να σηκώσει το χέρι ή το πόδι ακόμα και  προβλήματα στην όραση, μπορούμε να σώσουμε μια ζωή εάν ζητήσουμε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Αναλυτικά τα συμπτώματα του εγκεφαλικού όταν «χτυπάει» έναν ασθενή είναι:

Δυσκολεύεται να μιλήσει και να καταλάβει τι λένε οι άλλοι. Ένα άτομο που έχει εγκεφαλικό μπορεί να μπερδευτεί, να προσβάλλει λέξεις ή να μην μπορεί να καταλάβει την ομιλία.

Μούδιασμα, αδυναμία ή παράλυση στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι: Αυτό συχνά επηρεάζει μόνο τη μία πλευρά του σώματος. Το άτομο μπορεί να προσπαθήσει να σηκώσει και τα δύο χέρια πάνω από το κεφάλι. Εάν το ένα χέρι αρχίσει να πέφτει, μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικού. Επίσης, η μία πλευρά του στόματος μπορεί να πέσει όταν προσπαθείτε να χαμογελάσετε.

Προβλήματα όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια: Το άτομο μπορεί ξαφνικά να έχει θολή ή μαύρη όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια. Ή το άτομο μπορεί να δει διπλά.

Πονοκέφαλο: Ένας ξαφνικός, σοβαρός πονοκέφαλος μπορεί να είναι σύμπτωμα εγκεφαλικού. Έμετος, ζάλη και αλλαγή στη συνείδηση ​​μπορεί να εμφανιστούν με τον πονοκέφαλο.

Δυσκολία στο περπάτημα: Κάποιος που έχει εγκεφαλικό μπορεί να σκοντάψει ή να χάσει την ισορροπία ή τον συντονισμό.

Πότε να σπεύσετε στο γιατρό

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμα κι αν φαίνεται να έρχονται και να φεύγουν ή να εξαφανιστούν εντελώς. Σκεφτείτε γρήγορα και κάντε τα εξής:

Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει. Γέρνει η μία πλευρά του προσώπου;

Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δύο χέρια. Το ένα χέρι παρασύρεται προς τα κάτω; Ή μήπως το ένα χέρι δεν μπορεί να σηκωθεί;

Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή φράση. Είναι η ομιλία του ατόμου μπερδεμένη ή διαφορετική από τη συνηθισμένη;

Εάν δείτε κάποιο από αυτά τα σημάδια, καλέστε αμέσως το γιατρό ή σπεύσετε στο νοσοκομείο. Μην περιμένετε να δείτε αν σταματήσουν τα συμπτώματα. Κάθε λεπτό μετράει. Όσο περισσότερο ένα εγκεφαλικό μένει χωρίς θεραπεία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εγκεφαλικής βλάβης και αναπηρίας.

ΠΗΓΗ: https://www.mayoclinic.org/diseases–conditions/stroke/symptoms–causes/syc-20350113

Διαβάστε επίσης:

Διαμαρτυρία φυσικοθεραπευτών: Καθυστερούν οι αποφάσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

Διατροφή και γονιμότητα: Ποιες τροφές δυναμώνουν το σπέρμα

Εξέταση αίματος φαίνεται ότι εντοπίζει εγκαίρως τον καρκίνο του πάγκρεας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58