search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:56
MENU CLOSE

Μεσολόγγι: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα (12/4) των κατοίκων για το Πρωτοδικείο

12.04.2024 09:17
protodikeio-mesologgiou
Photo: agrinioculture.gr

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα, Παρασκευή (12/4), οι κάτοικοι του Μεσολογγίου, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου της πόλης.

Η τοπική κοινωνία είναι οργισμένη με το σχέδιο διαβούλευσης για τον νέο δικαστικό χάρτη, που ορίζει το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου ως παράλληλο και ως κεντρικό αυτό του Αγρινίου, που θα ονομάζεται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας.

Η αγανάκτηση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, καθώς με βάση το σχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη και σε αντίθεση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, το Μεσολόγγι γίνεται η μόνη πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας που δεν θα έχει την έδρα του Πρωτοδικείου.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε άρθρο του στην Καθημερινή είχε γράψει: «Κάθε περιφερειακή ενότητα θα έχει στην πρωτεύουσά της ένα δικαστήριο πρώτου βαθμού, το Πρωτοδικείο, με την αρμοδιότητά του να περιορίζεται στα όρια του νομού», με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Μεσολογγίου να απορούν γιατί στην περίπτωσή τους να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Ζητάμε το δίκαιο και αυτονόητο. Ότι αποφασίστηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα να γίνει και στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας. Κεντρικό Πρωτοδικείο στην πρωτεύουσα της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι. Η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει αν το Μεσολόγγι θα «λέγεται» πρωτεύουσα ή αν θα ΕΙΝΑΙ πρωτεύουσα της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας», δήλωσε ο δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος, καλώντας τους πολίτες να δώσουν το «παρών» αύριο έξω από το δικαστικό Μέγαρο, όπου θα γίνει διαμαρτυρία.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τοπικούς φορείς, επιστημονικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, που εναντιώνονται στον νέο δικαστικό χάρτη. Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτηρίζουν «κατάπτυστη την απόφαση» και καταγγέλλουν απαξίωση της πρωτεύουσας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

«Η επιλογή σας να ΕΞΑΙΡΕΣΕΤΕ από όλη την Χώρα ΜΟΝΟ την Περιφερειακή Ενότητα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και την έδρα της, την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, αποτελεί όνειδος τόσο για τους θεσμούς όσο και για την ιστορία της Χώρας μας. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ, δεν αξίζει να κατέχει αυτή τη θέση», αναφέρουν.

«Είσαστε ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ τόσο εσείς όσο και το σύνολο της Κυβέρνησής Σας, καθώς και κάθε πολιτικό πρόσωπο που έχει θεσμικό ρόλο, στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, την Πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, την οποία με την απόφασή σας ΑΠΑΞΙΩΣΑΤΕ», αναφέρουν στην επιστολή.

Αιχμές αφήνουν και για την ίδρυση του περιφερειακού Πρωτοδικείου Ναυπάκτου. «Υποτίθεται θέλουν να μειώσουν τα πρωτοδικεία και εδώ προσθέτουν άλλο ένα», αναφέρουν φορείς της πόλης. «Η ίδρυση ενός τέτοιου Πρωτοδικείου δεν εξυπηρετεί σε τίποτα ουσιαστικό, απλά αφαιρεί ύλη από το Μεσολόγγι», προσθέτουν.

Διαβάστε επίσης:

«Ύμνοι» από τα διεθνή ΜΜΕ για Νάξο και Μικρές Κυκλάδες (photos)

Βόλος: Κλώτσησε την πρώην σύζυγό του μέσα στην παιδιατρική κλινική – Απειλούσε να τη σκοτώσει και να την κάψει!

Ηλιούπολη: «Κλειδί» η καραμπίνα για τη λύση του γρίφου – Τα στοιχεία που «δείχνουν» τον γιο ως δολοφόνο και αυτόχειρα (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:54