search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:47
MENU CLOSE

Το θέατρο στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2329
11/04/2024
13.04.2024 06:13
festival_athinon_2024

Πολιτικό προσανατολισμό έχουν φέτος οι 93 παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. «Θέτοντας, δηλαδή στο επίκεντρό τους τις προκλήσεις της συμβίωσης στις σύγχρονες κοινωνίες: το αίτημα για Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και συμπερίληψη, καθώς και την ανάγκη για συμμετοχή στα κοινά», όπως αναφέρει στο εισαγωγικό της σημείωμα η καλλιτεχνική του διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Το επιβάλλει η ταραγμένη εποχή μας, άλλωστε.

Εμείς θα ασχοληθούμε με τις θεατρικές επιλογές του φεστιβάλ, οι οποίες ξεκινούν στην Πειραιώς 260 στις 5 – 7 Ιουνίου. Στο επόμενο τεύχος θα ακολουθήσουν οι παραστάσεις της Επιδαύρου.

Πειραιώς 260

5-7 Ιουνίου

Nowy Teatr – Κριστόφ Βαρλικόφσκι

«Ελίζαμπεθ Κοστέλο – Επτά μαθήματα και πέντε παραβολές»

Βασισμένο στα έργα «Ελίζαμπεθ Κοστέλο, ένας αργός άνθρωπος» και «Μoral Tales» του Τζ. Μ. Κούτσι. Μπορεί η τέχνη να σώσει τον κόσμο; Ή μήπως η επιθυμία των καλλιτεχνών να μιλήσουν «μέσα από την τέχνη είναι απλώς ουτοπική;» Αυτό το ερώτημα θέτει η Ελίζαμπεθ Κοστέλο, ηρωίδα μυθοπλασίας του Νοτιοαφρικανού νομπελίστα Τζ. Μ. Κούτσι στον δημιουργό της. Η Κοστέλο στοιχειώνει και το θέατρο του εξαιρετικού Πολωνού σκηνοθέτη, που μεταφέρει στη σκηνή την ανάγκη της να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για καυτά θέματα όπως το περιβάλλον, την κακοποίηση των ζώων, την κοινωνική αδικία και τον αποκλεισμό των ηλικιωμένων και των αναπήρων.

13-14 Ιουνίου

Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν

«Lacrima»

Με πρόσχημα έναν οίκο ραπτικής, τους ανθρώπους του και τα όνειρά τους, η Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν, που γνωρίσαμε από τα έργα της «Σαϊγκόν» (2019) και «Αδελφοσύνη: μια φανταστική ιστορία» (2021), δημιουργεί μια παράσταση για τη βία, θεσμική και οικογενειακή, και τα δάκρυα που κρύβονται πίσω από την ομορφιά.

15-18 Ιουνίου

Βαλέρια Δημητριάδου

«Ενενήντα»

Στην εποχή μας, που εξιδανικεύει τη νεότητα, η παράσταση της Δημητριάδου έχει ως θέμα της τα γηρατειά και επικεντρώνεται σε έναν κόσμο ο οποίος αντιστέκεται στο δυστοπικό παρόν, προτάσσοντας την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη.

17-18 Ιουνίου

Ραμπί Μρουέ

«Ένας υπάλληλος αγνοείται»

Έργο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, που αποκαλύπτουν εσφαλμένες υποψίες και σκάνδαλα κυβερνητικής διαφθοράς, τα οποία αφορούν στην εξαφάνιση υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών του Λιβάνου στη Βηρυτό το 1996. Ο Μρουέ μιλάει για το πόσο αμφίσημες είναι οι πληροφορίες όταν αυτές εξυπηρετούν κυβερνητικά συμφέροντα.

17-18

Νικαίτη Κοντούρη

«Κρυπτόγαμα» του Μιχάλη Αλμπάτη

Ο Αλμπάτης γράφει για το φεστιβάλ έναν μονόλογο που διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη της Κρήτης, αρχές της δεκαετίας του 1980. Το κείμενο εστιάζει στην αγριότητα της ελληνικής επαρχίας και η Νικαίτη Κοντούρη μιλάει για εκείνους που έχουν υπομείνει τον τρόμο του περιθωρίου και της δημόσιας κατακραυγής.

Γκι Κασίερς

«Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» του Φιλίπ Κλοντέλ

Ο Βέλγος σκηνοθέτης σκηνοθετεί τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη σ’ αυτήν τη νουβέλα του Κλοντέλ, την οποία χειρίζεται ως θεατρικό μονόλογο. Πρόκειται για έναν άντρα που δραπετεύει από μία εμπόλεμη χώρα με τη μικρή εγγονή του και ζητά καταφύγιο στην Ευρώπη. Εκεί αντιμετωπίζει το τραύμα, τον ξεριζωμό αλλά και τη συμφιλίωση και τη συντροφικότητα.

Forced Entertainment

«Signal of νoise»

Η κολεκτίβα Forced Entertainment βιώνει τραγικές, αμφίσημες και κωμικές εμπειρίες. Στο έργο τους σκιαγραφούν αποξενωμένα άτομα, δέσμια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που συνιστούν μια ανησυχητική εικόνα της αλλοιωμένης νοητικής μας κατάστασης.

26-29 Ιουνίου

Κύκλος Μεταπολίτευση

Μάνος Καρατζογιάννης

«50 χρόνια, μια νύχτα»

Με αφορμή την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο σκηνοθέτης επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της οριακής αυτής στιγμής.

4-5 Ιουλίου

Σουζάνε Κένεντι – Μάρκους Ζελγκ

«Angela»

Η Σουζάνε Κένεντι με τον εικαστικό καλλιτέχνη Μάρκους Ζελγκ ερευνά τα θεμελιώδη ερωτήματα της ύπαρξης, της ταυτότητας και της συνειδητότητας μέσα από το πρίσμα της ασθένειας.

14-15 Ιουλίου

Κόρνελ Μούντρουτσο

«Parallax»

Ο Ούγγρος σκηνοθέτης, με αφετηρία μια οικογένεια, θίγει το θέμα του βιώματος της εβραϊκότητας από γενιά σε γενιά.

Μέγαρο Παλαιάς Βουλής

18-22 Ιουλίου

Ευθύμης Φιλίππου – Αγγελική Παπούλια

«Ετυμολογίες»

Δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες συν-σκηνοθετούν μια παράσταση που φιλοδοξεί να αναδείξει τη σημασία της αβεβαιότητας, της αμφισβήτησης και της ασάφειας σε σχέση με τη γλώσσα, την επικοινωνία και την εθνική ταυτότητα.

19-21 Ιουλίου

Ανέστης Αζάς

«Τα σκυλιά»

Εμπνευσμένο από τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη το έργο βάζει τα ανιδιοτελή σκυλιά (αντί για τα πουλιά) να συνασπίζονται ενάντια στους ανθρώπους. Αφορμή είναι η κακοποίηση και θανάτωση ενός αθώου ζώου.

20-22 Ιουλίου

Ζωή Χατζηαντωνίου

«Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων»

Μια παράσταση για τη γυναίκα που στιγματίστηκε για την ατεκνία της, αλλά χάρισε στην Αθήνα τον Εθνικό Κήπο.

23-25 Ιουλίου

Αργυρώ Χιώτη

«Αναψυκτήριο»

Μεταφυσικές ιστορίες και θρύλοι εμπνέουν την παράσταση της Χιώτη.

Μάριο Μπανούσι

Επανάληψη της εξαιρετικής παράστασης «Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia

23-25 Ιουλίου

Γιολάντα Μαρκοπούλου

«Σφάλμα σύνδεσης»

Η ομάδα της Μαρκοπούλου αποτελείται από πρόσφυγες και μετανάστες. Οι ίδιοι αφηγούνται προσωπικές ιστορίες με κύριο θέμα τον γάμο, την οικογένεια και τη συντροφικότητα.

Διαβάστε επίσης:

Όσκαρ 2025: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία για την 97η απονομή

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, φαντασία και «Για Πάντα Νέοι» (Video)

«Joker: Folie à Deux»: Κυκλοφόρησε το πρώτο εντυπωσιακό τρέιλερ του πολυαναμενόμενου σίκουελ (photos/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:43