search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:08
MENU CLOSE

Ευρωεκλογές: Νέα «σκληρά» διλήμματα από τον Μητσοτάκη με στόχο τη συσπείρωση

16.04.2024 04:50
KURIAKOS_MHTSOTAKHS_15_4
Eurokinissi

Αν κάποιος ξεφύγει λίγο από τον πανηγυρικό τόνο που επικράτησε κατά την παρουσίαση της ευρωλίστας της ΝΔ στο Ωδείο Αθηνών (όπου οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές αυτοπαρουσιάστηκαν στους ψηφοφόρους) το «ζουμί» που μένει είναι αρκετά διαφορετικό.

Το «ζουμί» αυτό δεν είναι άλλο από τον σκληρά διλημματικό χαρακτήρα που ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ έδωσε στην εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου και, μάλιστα, θέτοντας δύο άξονες διλημμάτων προς τους πολίτες:

Ο πρώτος αφορά σε αυτές καθαυτές τις ευρωεκλογές, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού επισήμανε ότι τα πράγματα είναι «πιο δύσκολα» σε σχέση με την ευρω-κάλπη του 2019, έθεσε ως διακύβευμα τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο ΕΕ μείζονων ζητημάτων όπως η πολιτική για την ανταγωνιστικότητα, η κοινή χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, η αναθεώρηση της ΚΑΠ, αλλά και η εισαγωγή νέων θεμάτων αιχμής, όπως το δημογραφικό που απασχολεί ολόκληρη τη «γηραιά ήπειρο».

Ο δεύτερος, ωστόσο, αφορά στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με τον Κ. Μητσοτάκη να θέτει το δίλημμα «σταθερότητα ή …» (με το «ή» να το μεταφράζει ως «εμμονή» της αντιπολίτευσης να «πέσει ο Μητσοτάκης», προσωποποιώντας τη «σύγκρουση»). Ο πρωθυπουργός στην ουσία είπε ότι καθαρή νίκη της ΝΔ σημαίνει συνέχεια της πολιτικής (που επιβραβεύτηκε τον Ιούνιο του 2023 στις εθνικές εκλογές), ενώ οιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα αδυνατίζει το μήνυμα των εκλογών αυτών και – αν και δεν αναφέρεται ευθέως – βάζει τη χώρα σε περίοδο αστάθειας.

Είναι προφανές ότι η «γραμμή» αυτή θα βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος μέχρι την ευρω-κάλπη, με στόχο τη συσπείρωση του εκλογικού σώματος, το οποίο παρουσιάζει… φυγόκεντρες τάσεις, κυρίως προς τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ (δεν είναι τυχαία η φράση Μητσοτάκη: «Πολλές φορές ακούω και από κάποιους δυσαρεστημένους συμπολίτες μας να λένε: “στείλτε μήνυμα”. Εγώ θα σηκώσω το γάντι και θα πω: στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές»).

Επίσης, αν κάτι προκύπτει από τα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης, αυτό είναι ότι για το επόμενο δίμηνο-παρά-κάτι προβλέπεται… πολύ τρέξιμο για τον ίδιο και για όλα τα μέλη της κυβέρνησης, της Κ.Ο., του κόμματος και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, καθώς, όπως υπογράμμισε, «θέλω όλες και όλοι μαζί, να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο. Να παλέψουμε με τους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να είναι προσωρινά δυσαρεστημένοι για οποιοδήποτε λόγο και να τους εξηγήσουμε ότι τώρα δεν είναι η ευκαιρία να εκδηλώσουν μία επιμέρους δυσαρέσκεια».

Φυσικά, όλα θα κριθούν στο ταμείο…

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Ακύρωσε τη συνάντηση με την AIPAC μετά την απροθυμία του Ισραήλ για αποκλιμάκωση

Μπελέρης: Δένδιας – Συρίγος πίσω από την υποψηφιότητά του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας

Δημοσκόπηση Prorata: Περαιτέρω πτώση για τη Νέα Δημοκρατία με ασφυκτική πίεση από τα δεξιά της – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο κανένας 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:06