search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 07:27
MENU CLOSE

Μενίδι: Συνελήφθη ο εν διαστάσει σύζυγος της 40χρονης που δολοφονήθηκε – Βίντεο ντοκουμέντο μετά τη γυναικοκτονία

16.05.2024 16:17
menidi gynaikoktonia sillipsi – new

Συνελήφθη τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης ο εν διαστάσει σύζυγος της 40χρονης γυναίκας ως ύποπτος για τη δολοφονία της στο Μενίδι.

O 50χρονος άντρας, που συνελήφθη στην περιοχή της Φυλής, αναζητούνταν για τη στυγερή δολοφονία της 40χρονης γυναίκας τα ξημερώματα μέσα στη μέση του δρόμου, καθώς είχε καταγγελθεί τρεις φορές στο παρελθόν για ενδοοικογενειακή βία.

 Ο 50χρονος Αλβανός εντοπίστηκε, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μεθυσμένος σε μια οικοδομή κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Φυλής. Ο 50χρονος οδηγείται στα γραφεία της Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής στη ΓΑΔΑ για να εξεταστεί.

Την ίδια ώρα, βίντεο ντοκουμέντο με εικόνες από τις έρευνες της αστυνομίας λίγα λεπτά αφότου εντοπίστηκε νεκρή η 40χρονη γυναίκα στο Μενίδι είδε το φως της δημοσιότητας.

Στο βίντεο διακρίνεται ακόμη η σορός της γυναίκας που έπεσε θύμα άγριας δολοφονίας στη μέση του δρόμου μετά από μαχαιριές στην κοιλιακή χώρα.


Τη γυναίκα εντόπισαν περίοικοι γύρω στις 6 το πρωί στη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αριστοτέλους στο Μενίδι, με το Τμήμα Ανθρωποκτονιών να έχει αναλάβει την εξιχνίαση της στυγνής δολοφονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 40χρονη είχε κάνει στο παρελθόν καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία κατά του εν διαστάσει συζύγου της, γεγονός που τον έβαλε εξαρχής στο κάδρο του υπόπτου για τη δολοφονία. Η πρώτη καταγγελία είχε γίνει το 2013, η δεύτερη το 2022  και η Τρίτη το Μεγάλο Σάββατο πριν το Πάσχα.



«Ο μπαμπάς σκότωσε τη μαμά», φώναζε η κόρη της 40χρονης


Μάρτυρας που μίλησε στο MEGA ανέφερε πως, αμέσως μετά την δολοφονία έφτασε στο σημείο η κόρη της 40χρονης, η οποία κλαίγοντας φώναζε στους αστυνομικούς «αφήστε με να περάσω νομίζω είναι η μαμά μου», ζητούσε βοήθεια, έκλαιγε και μιλούσε στο τηλέφωνο με τον ανήλικο επίσης αδερφό της λέγοντάς του, «ο μπαμπάς μάλλον σκότωσε την μαμά».

Την ίδια ώρα, συγκλονισμένη και μια κάτοικος του Μενιδίου, η οποία όταν έφτασε στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρή η 40χρονη είδε -πέρα από τη σορό της άτυχης γυναίκας- την κόρη της 40χρονης σε κατάσταση σοκ να μιλά στο τηλέφωνο και να λέει πως ο πατέρας της σκότωσε τη μητέρα της.



«Ήρθε μια κοπελίτσα, χαρακτηριστικά εδώ στον τόπο του συμβάντος, και είπε ότι ‘ίσως να είναι η μαμά μου’ ενώ έκλαιγε και ωρυόταν», λέει χαρακτηριστικά. «Έδειξε μια φωτογραφία στους Αστυνομικούς και έτσι ταυτοποιήθηκε ότι ήταν η μαμά της. Είπε ότι η μαμά της σήμερα δεν πήγε στη δουλειά και αφού έδειξε τη φωτογραφία στους αστυνομικούς τους είπε ότι τη σκότωσε ο μπαμπάς της».Όπως ισχυρίζεται η κάτοικος, το ζευγάρι είχε αγοράσει σπίτι, πρόσφατα στην περιοχή, ενώ όπως λέει για την κόρη της 40χρονης: «Μιλούσε στο τηλέφωνο και έλεγε ‘έχουν σκοτώσει τη μαμά μου, έχουν σκοτώσει τη μαμά μου’, ήταν πολύ συγκλονισμένη».

«Έλεγε πως ‘ίσως τη σκότωσε ο μπαμπάς μου, τη βρήκε, καθώς πήγαινε στη δουλειά της’». Όπως εξηγεί, πιθανότατα το κορίτσι εκείνη την ώρα μιλούσε στον αδερφό της και του έλεγε: «Ο μπαμπάς σκότωσε τη μαμά». 

«Η κοπέλα φώναζε ‘βοήθεια, βοήθεια’»


Τις τελευταίες, δραματικές στιγμές που έζησε η 40χρονη στο Μενίδι προτού πέσει νεκρή από το μαχαίρι του δολοφόνου της περιγράφει μια κάτοικος της περιοχής η οποία έμαθε τα τραγικά νέα από έναν πελάτη της.

Όπως περιγράφει η επιχειρηματίας, η οποία εκείνη την ώρα βρισκόταν στο μαγαζί της, ο πελάτης άκουσε την κοπέλα να καλεί σε βοήθεια και ειδοποίησε την Αστυνομία.



«Το πρωί έρχομαι 5.10, πίνω τον καφέ μου και μπαίνει ένας πελάτης και μου λέει ‘κλείσε τη πόρτα, μην ανοίγεις την πόρτα γιατί εδώ σκότωσαν μια κοπέλα, εγώ πήρα την Αστυνομία’. Φοβήθηκα και δεν τον ρώτησα αλλά και μετά μου λέει να μην ανοίξω την πόρτα όμως αυτός πήρε στην Αστυνομία. Η κοπέλα φώναζε ‘βοήθεια, βοήθεια’ και αυτός φώναξε την Αστυνομία», αναφέρει.

Νο1 ύποπτος ο 50χρονος εν διαστάσει σύζυγός της – Το βίαιο παρελθόν του


Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει πως η 40χρονη, τόσο στο πρόσφατο παρελθόν όσο και προ δεκαετίας, είχε απευθυνθεί στις Αρχές τρεις φορές και είχε καταγγείλει τον εν διαστάσει σύζυγό της για ενδοοικογενεικακή βία.

Ειδικότερα, η πρώτη καταγγελία έγινε στις 3 Απριλίου 2013 με την γυναίκα να υποβάλει έγκληση κατά του πρώην συντρόφου της για παράβαση της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας. Τότε ο άνδρας συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Η δεύτερη καταγγελία έγινα στις 18 Σεπτεμβρίου 2022 με το θύμα να καταγγέλλει τον εν διαστάσει σύζυγό της για απειλή, σωματική βλάβη και εξύβριση. Ο άνδρας συνελήφθη και πάλι και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι υπήρχε δικαστική απόφαση βάσει της οποίας ο άνδρας απαγορευόταν να διαμένει με το θύμα, πλην όμως η ίδια του το είχε επιτρέψει από το 2018.

Η τελευταία καταγγελία έγινε στις 7 Μαΐου 2024 και πάλι για ενδοοικογενειακή βία (απειλή, σωματική βλάβη και εξύβριση). Ο άνδρας συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ έλαβε ρητή δικάσιμο για Παρασκευή 17 Μαΐου 2024. Ο διοικητής του τμήματος ενδοοικογενειακής βίας την κάλεσε δύο μέρες μετά το συμβάν και εκείνη του απάντησε ότι είναι εντάξει.


Στη 40χρονη χορηγήθηκε παραγγελία για ιατροδικαστική εξέταση και δόθηκαν πληροφορίες, οδηγίες και έντυπο υλικό, προκειμένου να λάβει εάν επιθυμεί την αναγκαία υλική συνδρομή από τους αρμόδιους φορείς. Επιπλέον ενημερώθηκε για την δυνατότητα εγκατάστασης, στο κινητό της τηλέφωνο, της εφαρμογής «Panic Button» και της χορηγήθηκε κωδικός για πρόσβαση στην εν λόγω εφαρμογή. Παράλληλα ενημερώθηκε για τη δυνατότητα μεταφορά της σε δομή φιλοξενίας και δήλωσε ότι δεν επιθυμεί.



Για ενδοοικογενειακή βία θα δικάζονταν την Παρασκευή ο σύζυγος της 40χρονης


Ειδικότερα, ο 50χρονος είχε συλληφθεί στις 7 Μαϊου έπειτα από καταγγελία της άτυχης γυναίκας για ενδοοικογενειακή βία. Τότε ο συλληφθείς είχε οδηγηθεί στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή βία, σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή.



Την επόμενη ημέρα της άσκησης της δίωξης, 8 Μαΐου, ο κατηγορούμενος είχε παραπεμφθεί να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για να δικαστεί και το βράδυ της σύλληψης του παρέμεινε κρατούμενος. Την επόμενη ημέρα οδηγήθηκε στο δικαστήριο και ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε κανονικά η δίκη τελικά αναβλήθηκε για τις 17 Μαϊου για κρείσσονες αποδείξεις λόγω απουσίας της παθούσας.

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις του νέου ποινικού κώδικα 5090/2024 που τέθηκαν σε εφαρμογή από 1/5 και αφορούν στα αδικήματα της ενδοοικογενειακης βίας, το δικαστήριο μπορούσε να διατάξει εκδίκαση εντός τριών ημερών και προσωρινή κράτηση του δράστη. Αντί αυτού η δικάσιμος ορίστηκε στις 17/5 διότι η παθούσα δεν προσήλθε κατά την εκδίκαση του αυτοφώρου και ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Αντιδράσεις και από τον πολιτικό κόσμο για τη νέα γυναικοτονία

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως) έχει προκαλέσει η νέα γυναικοκτονία στο Μενίδι.

Για άλλη μία φορά, η Κουμουνδούρου τονίζει την ανάγκη να κατοχυρωθεί ο όρος «γυναικοκτονία», κάτι στο οποίο η κυβέρνηση έχει δηλώσει αντίθετη, ενώ με δήλωσή της η Κατερίνα Νοτοπούλου επισημαίνει πως «ένα Panic Button δεν αρκεί» και η κυβέρνηση οφείλει να κάνει περισσότερα για την προστασία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

«To Panic Button δεν αρκεί. Καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία 10 μέρες πριν, δολοφονημένη σήμερα στη μέση του δρόμου. Σήμερα θρηνούμε μια νέα γυναίκα 40 ετών που βρέθηκε νεκρή στη μέση του δρόμου και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δολοφονήθηκε από το χέρι του πρώην συντρόφου της τον οποίο είχε καταγγείλει δυο φορές για ενδοοικογενειακή βία με την τελευταία καταγγελία να έχει γίνει το Μεγάλο Σάββατο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ΕΛΑΣ που έρχονται στη δημοσιότητα, της είχε χορηγηθεί panic button αλλά δεν είναι γνωστό εάν το είχε ενεργοποιήσει. Για ακόμη μια φορά θρηνούμε μια γυναίκα που ενώ βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τα όσα περνούσε, βρέθηκε νεκρή. Ακόμη μια τραγική απόδειξη ότι οι προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας δεν είναι αρκετές» αναφέρει αρχικά η Κ. Νοτοπούλου.

«Διαρκώς γινόμαστε μάρτυρες κακοποίησης και ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ. Μέσα σε μόλις 6 ημέρες, καταγγέλθηκαν στην ΕΛΑΣ 493 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Η ενίσχυση της εφαρμογής των διατάξεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στη χώρα μας καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να λάβει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να πετύχουμε ως χώρα την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Πόσες ακόμη Γυναίκες θύματα Έμφυλης Βίας θα θρηνήσουμε μέχρι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα;» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι «απαιτείται επαρκής στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών με λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες με αυξημένη χρηματοδότηση και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό. Με ενίσχυση του Δικτύου Δομών για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας. Με δράσεις και ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας αλλά και επαρκή ενημέρωση που ξεκινά από το οικογενειακό περιβάλλον και το σχολείο.Δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να μη λείψει ξανά Καμία».

ΣΥΡΙΖΑ: «Να κατοχυρωθεί ο όρος “γυναικοκτονία”»

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του σχολίασε πως η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίζει καλύτερα αυτά τα περιστατικά: «Μια γυναίκα βρέθηκε δολοφονημένη στο Μενίδι, στη μέση του δρόμου, με ένα μαχαίρι καρφωμένο πάνω της. Εγινε γνωστό ότι είχε κάνει καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, με την τελευταία στις 7 Μαΐου. Η κυβέρνηση οφείλει να δεχτεί τη νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία, ως μια ελάχιστη συμβολή στη συνολική κοινωνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει στην άκρη την επικοινωνιακή διαχείριση και τον αυτοθαυμασμό για τις υψηλές επιδόσεις της στην ασφάλεια των πολιτών, που έτσι κι αλλιώς δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, και να λάβει μέτρα για την καλύτερη αντιμετώπιση των καταγγελιών, με εξειδικευμένο και επαρκή προσωπικό.»

ΚΚΕ: Δεν αρκεί η αυστηροποίηση – όσο αναγκαία και αν είναι- της ποινικής μεταχείρισης των δραστών

Μια ακόμα γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και της κρατικής αδιαφορίας και έλλειψης όλων των αναγκαίων μέτρων ολόπλευρης κοινωνικής προστασίας και στήριξης των γυναικών.

Όσο οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν ως “κόστος” και αποκλειστικά ατομική ευθύνη την ανάγκη των γυναικών να ξεφύγουν από μία βίαιη και παθογόνα σχέση, όσο παραμένει ο “Γολγοθάς” των χρονοβόρων και πολυδάπανων νομικών διαδικασιών, τόσο θα μετράμε αποτρόπαια εγκλήματα και η συζήτηση θα εξαντλείται στα panic button και στην αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των δραστών, η οποία – όσο αναγκαία κι αν είναι – από μόνη της δεν αρκεί.

Κόσμος: «Γυναικοκτονίες ατομικής ευθύνης»

Ο «ΚΟΣΜΟΣ» έκανε λόγο για «γυναικοκτονίες ατομικής ευθύνης» και μάλιστα έκανε κριτική κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας πως επιχειρεί να «μεταβιβάσει τις ευθύνες στα θύματα».

«Ο πρωθυπουργός ομολόγησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την προσέγγισή του απέναντι στην ανεξέλεγκτη αύξηση των γυναικοκτονιών επί των ημερών του. Σε πρωινή του συνέντευξη, εντόπισε ως μείζον την ανάγκη για “συνολική προσπάθεια ευαισθητοποίησης κυρίως των γυναικών”, των θυμάτων, όχι των κακοποιητών, όχι της κοινωνίας, όχι της γειτονιάς και της τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατί στη δική του σκέψη δεν χρησιμοποιούν τις υφιστάμενες δομές. Εκεί είναι το πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός που ακόμα αρνείται να νομοθετήσει την γυναικοκτονία ως αυτοτελές έγκλημα, παρότι είδαμε αύξηση 187,5% μόνο μέσα στο 2020-21, ο πρωθυπουργός της συνεπιμέλειας που δίνει πρόσβαση στα θύματα από τους κακοποιητές τους, ο πρωθυπουργός που αρκέστηκε σε ένα app για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, σήμερα κατηγόρησε τα θύματα πως φταίνε γιατί “δεν χρησιμοποιούν τους ξενώνες”» αναφέρουν αρχικά και συνεχίζουν:

«Ίσως ο πρωθυπουργός εννοεί ότι η δολοφονημένη Κυριακή στους Αγίους Αναργύρους δεν έπρεπε να πάει στο αστυνομικό τμήμα, αλλά στον ξενώνα και γι’ αυτό δολοφονήθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι εκτός πραγματικότητας, γνωρίζει. Και αυτό τον καθιστά επισήμως ασύδοτο με όσα υποστήριξε σήμερα προκειμένου να μεταβιβάσει τις ευθύνες του στα ίδια τα θύματα. Victim blaming που θα ζήλευε ακόμα και ο Donald Trump.» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Μαρινάκης: Υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα

Με αμηχανία «υποδέχθηκε» η κυβέρνηση τη νέα γυναικοκτονία στο Μενίδι, τόσο λόγω του γεγονότος ότι το θύμα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το panic button, όσο και λόγω του ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο περιστατικό, είχε πει στον ΣΚΑΪ ότι «χρειάζεται και μία συνολική προσπάθεια ευαισθητοποίησης, κυρίως των γυναικών».

Ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι καθημερινά γίνονται περίπου 50 συλλήψεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί το φαινόμενο και είπε χαρακτηριστικά ότι όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, είναι «τουλάχιστον πολιτικός απατεώνας» και ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο», προσθέτοντας ότι το να γίνεται αντιπολίτευση πάνω σε μια γυναικοκτονία είναι ανήθικο και ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποκριτική.

Στο ίδιο πλαίσιο, επανέλαβε όλα τα μέτρα που έχει λάβει ως σήμερα η κυβέρνηση για την προστασία των γυναικών από φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας – panic button (για το οποίο είπε ότι το θύμα δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει), ασφαλή σπίτια για θύματα κακοποίησης, ειδικά τμήματα αντιμετώπισης του φαινομένου στα αστυνομικά τμήματα (18 ως σήμερα με στόχο να πολλαπλασιαστούν) και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, λέγοντας ότι όταν ήταν κυβέρνηση ούτε διανοήθηκε να ασχοληθεί με αυτά τα εργαλεία.

Βέβαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν εξήγησε – παρότι ρωτήθηκε εμμέσως – γιατί η κυβέρνηση επιμένει να μην κατοχυρώνει νομοθετικά τον όρο «γυναικοκτονία», ενώ επανέλαβε ότι καμία χώρα δεν έχει κατορθώσει ως σήμερα να εξαλείψει το φαινόμενο, όποια μέτρα κι αν έχει λάβει και εξήγησε ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αστυνόμευσης, 2.000 άνδρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν επιστρέψει στην «ενεργό δράση», από γραφεία ή άλλες αποσπάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Μενίδι: Βίντεο ντοκουμέντο μετά τη γυναικοκτονία της 40χρονης – Το βίαιο παρελθόν του εν διαστάσει συζύγου της

Ελληνικό: Εντοπίστηκε σορός σε προχωρημένη σήψη σε εγκαταλελειμμένο κτίριο

ΕΟΔΥ: Συναγερμός από τον θάνατο ενός παιδιού 3,5 χρονών από παρβοϊό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 07:24