search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 02:44
MENU CLOSE

Το εφιαλτικό σενάριο μιας ανοιχτής σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας

16.05.2024 12:40
nato_red_army_new

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε με λεπτομέρειες τα σύγχρονα οπλικά συστήματα και τις δυνατότητές τους, που μπορούν να καταστρέψουν οποιονδήποτε στόχο.

Από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κυνηγούν έντρομους στρατιώτες, μέχρι τους υπερηχητικούς πυραύλους που διαλύουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

Όμως παρά τις τρομερές δυνατότητες αυτού του οπλοστασίου, που στηρίζεται στην τεχνολογία, στην πρώτη γραμμή του πολέμου η Μόσχα εφαρμόζει τακτικές που φαίνεται πως έχουν βγει από το βιβλίο οδηγιών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Βομβαρδίζουν με το πυροβολικό το πεδίο και στη συνέχεια στέλνουν χερσαίες δυνάμεις κατά κύματα που κατακτούν εδάφη σπιθαμή προς σπιθαμή και με μεγάλο φόρο αίματος. Είναι ένας τρόπος πολέμου που θυμίζει την Μάχη του Πασεντάλε.

Μια μάχη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που ίσως είναι «οδηγός» για τον Πούτιν

Η μάχη αυτή, που έμεινε στα βιβλία της ιστορίας και ως Μάχη της Φλάνδρας ή Τρίτη Μάχη της Υπρ, έγινε τον Ιούλιο του 1917, μεταξύ των βρετανικών δυνάμεων υπό τον στρατηγό Ντάγκλας Χέιγκ και των γερμανικών δυνάμεων.

Ο σερ Ντάγκλας Χέιγκ πίστευε ότι θα κρατούσε το μέτωπο γύρω από την Υπρ με ισχυρή προέλαση που θα απέφερε τον έλεγχο των βελγικών λιμανιών που χρησιμοποιούσαν ως βάσεις τα γερμανικά υποβρύχια. Τις πρώτες μέρες του Ιουνίου οι Βρετανοί έκαναν έφοδο στην κορυφογραμμή Μεσίν, με την υποστήριξη του πυροβολικού που σφυροκόπησε τις γερμανικές θέσεις με 3,5 εκατομμύρια οβίδες και 500.000 τόνους εκρηκτικών.

Όταν εκδηλώθηκε η κύρια επίθεση, στα τέλη Ιουλίου, οι Βρετανοί συνάντησαν απρόσμενη αντίσταση από τους Γερμανούς και σε μεγαλύτερο βάθος. Στο πεδίο της μάχης επικρατούσε χαώδης κατάσταση, ο φόρος αίματος ήταν τεράστιος, αλλά τελικά με πολύ μεγάλο τίμημα κατελήφθη η περιοχή Ποσεντάλε, απ΄ όπου πήρε το όνομα η μάχη. Για να πετύχουν τους στόχους τους οι Βρετανοί έχασαν 240.000 στρατιώτες και οι Γερμανοί άλλους 200.000, παρόλο που για τους αριθμούς αυτούς υπάρχουν αρκετά αντικρουόμενες πληροφορίες, με βάση την στρατηγική ανάλυση και την εκτίμηση της τακτικής.

Αν δεχτούμε ότι ο Πούτιν έχει αναλύσει τα δεδομένα της Μάχης του Ποσεντάλε, τότε μάλλον ακολουθεί την τακτική του σερ Ντάγκλας Χέιγκ και με επιτυχία, αφού έχει καταφέρει σημαντικά εδαφικά οφέλη στην ανατολική Ουκρανία.

Από τον στρατηγό Χέιγκ στον στρατηγό Πάτον

Έτσι, μέχρι να δούμε τις αναλύσεις του πολέμου στην Ουκρανία με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα ισχύει η θέση του Τζορτζ Πάτον, ότι «οι πόλεμοι μπορεί να γίνονται με όπλα, αλλά κερδίζονται από τους στρατιώτες».

Ο Τζορτζ Πάτον είναι ένας από τους πιο αξιοσέβαστους στρατηγούς στην αμερικανική ιστορία, αλλά το αξίωμα που υποστήριζε έχει γίνει καλύτερα κατανοητό στη σύγχρονη Ρωσία. Εξάλλου μόνο χάρη στον πανίσχυρη και αποφασισμένο Κόκκινο Στρατό της Σοβιετικής Ένωσης κατάφεραν οι Σύμμαχοι να κερδίσουν τους Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς στη συλλογική μνήμη της σημερινής Ρωσίας και φαίνεται πως είναι το χρησιμοποιεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε αυτό που αποκαλεί υπαρξιακή αντίσταση απέναντι στην απειλή που προέρχεται από την επεκτατική πολιτική της Δύσης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προ ημερών προειδοποίησε τη Δύση ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν το ΝΑΤΟ αν οι δυτικοί αναπτύξουν στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Με βάση αυτή την προειδοποίηση η MailOnline καταγράφει τι θα σήμαινε μία ανοιχτή πολεμική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

dailymail.co.uk

Σε αριθμούς τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ στο σύνολό τους διαθέτουν την πιο ισχυρή δύναμη πυρός στον κόσμο. Οι 32 χώρες του ΝΑΤΟ έχουν συνολικό στρατιωτικό προϋπολογισμό που ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, τρία εκατομμύρια ενεργό προσωπικό και άλλους τόσους εφέδρους και παραστρατιωτικές δυνάμεις που αριθμούς περίπου 700.000 άτομα. Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν συνολικά 14.000 άρματα μάχης, δεκάδες χιλιάδες οχήματα μάχης, 21.000 στρατιωτικά αεροσκάφη και περίπου 2.000 πολεμικά πλοία.

Τρία από τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι πυρηνικές δυνάμειςοι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία.

Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία η Ρωσία είχε στράτευμα που αριθμούσε περίπου 350.000 μέλη, ένα εκατομμύριο ενεργό στρατιωτικό προσωπικό και 2 εκατομμύρια εφέδρους

Επειδή όμως οι πόλεμοι δεν γίνονται στα χαρτιά και η κύρια δύναμη του ΝΑΤΟ βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, πολλοί αναλυτές δεν θεωρούν δεδομένη την προθυμία των Αμερικανών να σπεύσουν στο πλευρό των Ευρωπαίων. 

dailymail.co.uk

Ο Μπεν Χόντζις, πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη δήλωσε στην MailOnline ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα μείνουν μόνα τους αν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο. Και αν βγουν από την εξίσωση οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Καναδά, οι αριθμοί δείχνουν απόλυτη ισορροπία τρόμου ανάμεσα στα στρατεύματα των ευρωπαϊκών κρατών και της Ρωσίας.

Συνολικά οι Ευρωπαίοι διαθέτουν σχετική υπεροπλία έναντι της Ρωσίας σε όλες τις κατηγορίες- πλην των τεθωρακισμένων οχημάτων και των πυρηνικών όπλων. Αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν ένα μειονέκτημα: είναι ετοιμοπόλεμοι στα χαρτιά… Αν εξαιρέσουμε τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις που γίνονται τακτικά, οι πραγματικές δυνατότητές τους δεν έχουν δοκιμαστεί στα πεδία των μαχών, όπως έχουν κάνει οι Ρώσοι.

Η Ρωσία έχει δείξει τη δυνατότητα να κινητοποιεί τεράστιες δυνάμεις και να θυσιάζει απίστευτο αριθμό ανδρών στα πεδία τα τελευταία δύο χρόνια και μια εντυπωσιακή ικανότητα να στρατολογεί εφέδρους. 

Η πιο πρόσφατη εκτίμηση, από τον Βρετανό στρατιωτικό αναλυτή Δρ. Τζακ Γουάτλινγκ, αναφέρεται σε πάνω από 500.000 Ρώσους που πολεμούν στην Ουκρανία. «Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία έχει σημαντική αριθμητική υπεροχή έναντι των ουκρανικών δυνάμεων» επισήμανε ο Βρετανός αναλυτής, προειδοποιώντας ότι χωρίς την δυτική υποστήριξη σε οπλικά συστήματα, πυρομαχικά, εκπαίδευση και πληροφορίες από την αντικατασκοπεία, το μέλλον της Ουκρανίας φαντάζει ζοφερό.

Η Ρωσία αποδείχτηκε πως έχει μια μεγάλη δεξαμενή βετεράνων πολεμιστών και εθελοντών, που δεν είχαν καμία επιφύλαξη να βρεθούν στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία. Πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα φτάνουν σε ηλικία στράτευσης στη Ρωσία κάθε χρόνο και όλοι οι άνδρες ηλικίας 18-30 ετών είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα χρόνο θητεία. Αυτό σημαίνει ότι το ρωσικό στράτευμα ανανεώνεται διαρκώς.

Οι Ευρωπαίοι έχουν σχέδια, αλλά δεν διαθέτουν την εμπειρία των Ρώσων

Αν οι ρωσικές δυνάμεις και το ΝΑΤΟ βρεθούν αντιμέτωπες στο πεδίο κανένας δεν μπορεί να φανταστεί την εικόνα.

Το ΝΑΤΟ διαθέτει πολυεθνικές μάχιμες μονάδες σε οκτώ χώρες κοντά στη Ρωσία – συγκεκριμένα στην Ρουμανία, την Σλοβακία, την Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Εσθονία, την Λετονία, την Λιθουανία και την Πολωνία. Είναι οι μονάδες που θα λειτουργήσουν ως πρώτη αποτρεπτική δύναμη σε περίπτωση ρωσικής προέλασης πέραν της Ουκρανίας.

Το ζήτημα είναι ότι αυτές οι μονάδες δεν διαθέτουν την ποιότητα εκπαίδευσης και εξοπλισμού που έχουν οι μάχιμες δυνάμεις των Ρώσων και είναι αμφίβολο κατά πόσο τα κράτη-μέλη θα είναι πρόθυμα να στείλουν τις επίλεκτες δυνάμεις τους στο πεδίο.

Μέχρι στιγμής μόνο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έδειξε πρόθυμος να στείλει Γάλλους στρατιώτες στην Ουκρανία, αλλά οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό του. Αμερικανοί, Γερμανοί, Βρετανοί και άλλοι πήραν αποστάσεις από τον Μακρόν για το θέμα της αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία και επισήμαναν ότι προτίθενται να συνεχίσουν τη βοήθεια μόνο σε επίπεδο υλικού και χρημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Ελβετία: Νοσηλεύται φρουρούμενος ο άνδρας που μαχαίρωσε έξι άτομα – Άγνωστα τα κίνητρα του (photos/video)

H Πρόεδρος της Ταϊβάν φιλοξένησε drag queen show στο Προεδρικό Μέγαρο (video)

Γάζα: Νεκροί πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες από «φίλια» πυρά στην Τζαμπαλίγια – «Εμφύλιος» στο Τελ Αβίβ για τα μεταπολεμικά σχέδια Νετανιάχου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02