search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 05:31
MENU CLOSE

Γάζα: Νεκροί πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες από «φίλια» πυρά στην Τζαμπαλίγια – «Εμφύλιος» στο Τελ Αβίβ για τα μεταπολεμικά σχέδια Νετανιάχου

16.05.2024 10:25
israel_soldier_new

Πέντε στρατιώτες, τέσσερις κληρωτοί αλεξιπτωτιστές και ο επικεφαλής της μονάδας τους, σκοτώθηκαν χθες, Τετάρτη (15/5), από «φίλια πυρά» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός, ένα άρμα μάχης της μονάδας τεθωρακισμένων που επιχειρούσε στο πλευρό αλεξιπτωτιστών στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλίγια έριξε δύο οβίδες εναντίον κτηρίου στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί οι στρατιώτες χθες, Τετάρτη, το βράδυ.

Από τα πυρά επλήγησαν 12 Ισραηλινοί στρατιώτες, από τους οποίους οι πέντε σκοτώθηκαν και οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν.

Με βάση την προκαταρκτική έρευνα του στρατού, «οι στρατιώτες στα τεθωρακισμένα (…) είδαν την κάνη ενός όπλου να βγαίνει από ένα παράθυρο του κτηρίου» και «πυροβόλησαν εναντίον του κτηρίου».

Σύμφωνα με την έρευνα, το προσωπικό των τεθωρακισμένων είχε ενημερωθεί λίγες ώρες νωρίτερα για την παρουσία Ισραηλινών στρατιωτών στο εσωτερικό του κτηρίου.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, επιβεβαίωσε χθες ότι ξέσπασαν συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στην Τζαμπαλίγια, όπου και ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «έντονες» μάχες, προσθέτοντας ότι σκότωσε «μεγάλο αριθμό τρομοκρατών».

Ο στρατός του Ισραήλ επιχειρεί εκ νέου σε κάποιες περιοχές του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας με στόχο να εμποδίσει τη Χαμάς να ανασυνταχθεί.

Γκαλάντ: Αντιδρά στην ανάληψη ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας

Η Ισραηλινή ραδιοτηλεοπτική αρχή Kan 11 ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας Γιόαν Γκαλάντ απειλεί να παραιτηθεί από τη θέση του εάν το Ισραήλ πάρει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Η αρχή ανέφερε ότι ο Γκαλάντ «πιστεύει ότι η τρέχουσα συμπεριφορά της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση που ανάγκασε το Ισραήλ να ελέγξει τη Λωρίδα της Γάζας και ότι αυτή η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και δεν θα του επιτραπεί υπό αυτές τις συνθήκες «να παραμένει στη θέση του».

Ο Γκαλάντ εξαπέλυσε έντονη δημόσια επίθεση στον πρωθυπουργό Νετανιάχου με φόντο την αναβλητικότητα του τελευταίου στη λήψη απόφασης σχετικά με τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Νετανιάχου τον κάλεσε να «εξολοθρεύσει τη Χαμάς χωρίς δικαιολογίες». Σε δημόσια δήλωση του άφησε να εννοηθεί ότι ο Γκαλάντ και οι υπηρεσίες ασφαλείας παρείχαν «δικαιολογίες» αντί να «εξαλείψουν το κίνημα της Χαμάς», θεωρώντας ότι δεν ήταν έτοιμος να «απομακρύνει το Χαμαστάν από τη Γάζα».

Στο κόμμα Λικούντ, υπουργοί αλλά και θρησκευτικοί ηγέτες ζήτησαν την απόλυσή του, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιάριβ Λεβίν, ο Υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και ο υπουργός Διακανονισμού Όριτ Στρουκ. Όλοι τους κατηγόρησαν τον υπουργό ότι επιδιώκει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Παλαιστίνιους παρόμοιες με τις συμφωνίες του Όσλο και υποστήριξαν ότι επιδιώκει «να ιδρύσει ένα παλαιστινιακό κράτος στη Γη του Ισραήλ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μπένι Γκαντζ και αρχηγός του «Εθνικού Στρατοπέδου» στο Υπουργικό Συμβούλιο Πολέμου είπε σε μια σύντομη δήλωση: «Ο υπουργός Άμυνας λέει την αλήθεια: Η ευθύνη της ηγεσίας είναι να κάνει το σωστό για το κράτος, στο οποιοδήποτε κόστος».

Διαβάστε επίσης:

Αμερικανός στρατιώτης που κρατείται στη Ρωσία ομολόγησε την ενοχή του για κλοπή

Στο μυαλό του Πούτιν

Ερντογάν: Χειρότερο κι από τον Χίτλερ το Ισραήλ – Παρόμοιο τέλος περιμένει τον Νετανιάχου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02