search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 04:10
MENU CLOSE

Times: Η Χαμάς ήθελε να δημιουργήσει βάση στην Τουρκία για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων

14.05.2024 19:20
erdogan hamas

Η Χαμάς σχεδίαζε να δημιουργήσει μια βάση στην Τουρκία και να τη χρησιμοποιήσει για να οργανώσει επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με έγγραφα που κατέσχεσαν οι ισραηλινές δυνάμεις από το σπίτι ενός ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς στη Γάζα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στους βρετανικούς Times.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, με τίτλο «Δημιουργία Βάσης στην Τουρκία», οι επιθέσεις που επρόκειτο να σχεδιαστούν από αυτή τη βάση προορίζονταν να πραγματοποιηθούν σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Τα έγγραφα κατασχέθηκαν από το σπίτι του Χαμζά Αμπού Σανάμπ, δεξί χέρι του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

«Προτείνουμε τη δημιουργία ενός βραχίονα ασφαλείας στο εξωτερικό, από τον οποίο θα μπορούμε να λαμβάνουμε πληροφορίες καθώς και να διεξάγουμε επιχειρήσεις», αναφέρουν τα έγγραφα, «δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη λήψη σημαντικών μέτρων για τη δημιουργία στρατιωτικών κέντρων που θα χρησιμοποιηθούν από εμάς για ειδικές επιχειρήσεις – με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις της αντίστασης στρατιωτικά, διπλωματικά και ηθικά».

Τα έγγραφα αναφέρουν ότι η βάση σχεδιάστηκε, μεταξύ άλλων, για «δολοφονίες Ισραηλινών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών και διοικητών της Μοσάντ, δολιοφθορά σε ισραηλινά σκάφη και απαγωγές». Τα έγγραφα περιλαμβάνουν ένα τριετές σχέδιο για τη δημιουργία βάσεων σε άλλες χώρες σύμφωνα με το μοντέλο της βάσης στην Τουρκία και αναφέρουν τις πηγές χρηματοδότησης. Περιλαμβάνει επίσης μια λίστα με τα στελέχη της οργάνωσης που σχεδιαζόταν να τοποθετηθούν εκεί και δεν είναι ακόμη σαφές εάν το σχέδιο είχε καταρτιστεί πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ή μετά από αυτήν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που θα έκανε τον Χίτλερ να ζηλεύει για τις γενοκτονικές του μεθόδους».

Ο Ερντογάν επανέλαβε τη θέση του, σύμφωνα με την οποία η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά «κίνημα αντίστασης», και σημείωσε ότι περισσότερα από 1.000 στελέχη της οργάνωσης νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σε όλη την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί σε τροχαίο με λεωφορείο στη Φλόριντα – Μετέφερε μετανάστες – εργάτες γης

Πράσινο φως από ΕΕ για τα 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία έως το 2027

Τι κρύβεται πίσω από τον ανασχηματισμό Πούτιν – Γιατί έκανε τον Μπελούσοφ υπουργό Άμυνας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 02:49