search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 12:25
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ ζητά ο Αραβικός Σύνδεσμος – Μεγαλύτερη από ποτέ η απειλή πείνας

17.05.2024 00:00
GAZA_USA
AP

Μεγαλύτερη από ποτέ η απειλή πείνας, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού τη Γάζα τη στιγμή που ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητά τον άμεσο τερματισμό των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας το Ισραήλ για «παρεμπόδιση» στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

Ζήτησε επίσης την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών. Το αίτημα περιέχεται στη «Διακήρυξη της Μανάμα» που εξέδωσαν τα 22 μέλη του οργανισμού που έχουν συγκεντρωθεί στη σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν.

«Τονίζουμε την ανάγκη να σταματήσει αμέσως η ισραηλινή επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας, να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής από όλες τις περιοχές της Λωρίδας (και) να αρθεί η πολιορκία που της έχει επιβληθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι χώρες ζήτησαν επίσης την απελευθέρωση «ομήρων και κρατουμένων».

«Καταδικάζουμε έντονα την παρεμπόδιση του Ισραήλ στις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική του κλιμάκωση επεκτείνοντας την επιθετικότητά του κατά της παλαιστινιακής πόλης Ράφα, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις για τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», ανέφερε το ανακοινωθέν.

Έκκληση για λύση δύο κρατών

Ο οργανισμός επανέλαβε επίσης μια μακροχρόνια έκκληση για μια λύση δύο κρατών κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ του 1967, με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

Η δήλωση καλεί τις παλαιστινιακές φατρίες να ενταχθούν στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η οποία είπε ότι είναι «ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού».

«Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να συνενωθεί η αραβική περιοχή», δήλωσε στη σύνοδο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Η ενότητα και η αλληλεγγύη σε όλο τον αραβικό κόσμο θα ενίσχυε τη φωνή της περιοχής και θα ενισχύσει περαιτέρω την επιρροή σας στην παγκόσμια σκηνή», συνέχισε.

Στην ίδια σύνοδο ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η χώρα του οποίου μεσολάβησε στις συνομιλίες εκεχειρίας, λέει ότι το Ισραήλ συνεχίζει να αποφεύγει την ευθύνη και τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας με τη Χαμάς.

«Η απειλή του λιμού στη Γάζα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη»

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP), το οποίο από τις 11 Μαΐου αναγκάστηκε να αναστείλει τις επιχειρήσεις βοήθειας στη Ράφα, λέει ότι η εισβολή στη νότια πόλη της Λωρίδας της Γάζας έχει προκαλέσει «σημαντική οπισθοδρόμηση στην πρόσφατη μέτρια πρόοδο στην πρόσβαση» στη Γάζα.

«Η απειλή του λιμού στη Γάζα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα ποσοστά οξέος υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών ηλικίας κάτω των δύο διπλασιάστηκαν από 15% τον Ιανουάριο σε 30% τον Μάρτιο.

«Έχουμε δει τον αντίκτυπο του παρατεταμένου αποκλεισμού στη βόρεια Γάζα και παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις στην πρόσβαση για τον μετριασμό του λιμού εκεί, τώρα ανησυχούμε επίσης βαθιά για τη μοίρα εκατοντάδων χιλιάδων στο νότο, εάν συνεχιστούν μια επιχείρηση πλήρους κλίμακας και ο αποκλεισμός».

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι περίπου 600.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από τότε που ο ισραηλινός στρατός άρχισε να εκδίδει εντολές εκκένωσης στις 6 Μαΐου εν όψει της εισβολής του στην πόλη.

Αμερικανική προβλήτα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Σήμερα ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι η εγκατάσταση μιας πλωτής προβλήτας για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στα ανοιχτά της Γάζας έχει ολοκληρωθεί, με αξιωματούχους έτοιμους να ξεκινήσουν τη μεταφορά προμηθειών στην περιοχή. Το σύστημα μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από το ισραηλινό λιμάνι του Άσντοντ, περίπου 20 μίλια βόρεια της Γάζας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται ο Guardian, η παράδοση τροφίμων και άλλης κρίσιμης βοήθειας αναμένεται να ξεκινήσει εντός 24-48 ωρών, με τις προμήθειες να μεταφέρονται από την αποβάθρα, αρκετά μίλια μακριά από την ακτή, στην προβλήτα που είναι αγκυροβολημένη στην παραλία.

Η κατάσταση ασφαλείας θα «παρακολουθείται στενά», είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι η θαλάσσια διαδρομή θα μπορούσε να κλείσει εάν χρειαστεί, «έστω και προσωρινά».

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού ότι η πλωτή προβλήτα που κατασκεύασε στη Γάζα για βοήθεια έχει συνδεθεί.

«Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να μπαίνουν φορτηγά», δήλωσε ο Συντονισμός Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) που είναι επιφορτισμένος με την οργάνωση της βοήθειας.

Οι διεθνείς οργανώσεις βοήθειας και οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να ληφθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πολιορκημένους Παλαιστίνιους είναι μέσω χερσαίων διελεύσεων – οι οποίες έχουν κλείσει ή παρεμποδίζονται συνεχώς από τον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με αξιωματούχους ο πληθυσμός της Γάζας χρειάζεται τουλάχιστον 500 φορτηγά καθημερινά με τρόφιμα, καύσιμα και άλλα βασικά είδη, αλλά έχουν λάβει ένα κλάσμα αυτής της ποσότητας.

Η Νότια Αφρική απαιτεί πλήρη υποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα

Στο μεταξύ, η Νότια Αφρική ολοκλήρωσε την υπόθεσή της κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και έχει αναφέρει λεπτομερώς τα προσωρινά μέτρα που ζητά από το δικαστήριο. Ο πρεσβευτής τους ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και να αποσυρθεί από το πέρασμα της Ράφα.

Επίσης, να λάβει αμέσως όλα τα αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλίσει την πρόσβαση στη Γάζα αξιωματούχων που ασχολούνται με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς επίσης δημοσιογράφων και ρεπόρτερ για τη συλλογή στοιχείων και την καταγραφή των συνθηκών επί τόπου· και να υποβάλει ανοιχτή έκθεση στο δικαστήριο σχετικά με όλα τα μέτρα που ελήφθησαν για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα μέτρα θα εκπληρωθούν εντός μίας εβδομάδας.

«Το Ισραήλ ενεργεί με πλήρη ατιμωρησία στη Γάζα… Υπάρχει ένας κίνδυνος που πηγάζει από μια μορφή αμνησίας και άρνησης από πρώην αποικιακές δυνάμεις σε σχέση με τα εγκλήματα που συνδέονται με την αποικιακή βία που διαπράττεται κατά των αυτόχθονων πληθυσμών. Αυτό περιλαμβάνει την άρνηση της γενοκτονίας. Αυτή η άρνηση παίζει ξεκάθαρα στην Παλαιστίνη. Το Ισραήλ είναι ένα αποικιακό καθεστώς εποίκων και η σημερινή κυβέρνηση κατηγορείται τώρα ότι εμπλέκεται σε γενοκτονία», είπε ο Νοτιοαφρικανός δικηγόρος πριν παρουσιάσει τα αιτήματα της χώρας του.

Δικηγόρος της Νότιας Αφρικής είπε επίσης στο Διεθνές Δικαστήριο ότι από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων στη Γάζα κάθε 10 λεπτά σκοτώνεται ή τραυματίζεται ένα παιδί.

Ο Blinne Ni Gralaigh επικαλέστηκε επίσης έναν Ισραηλινό έφεδρο που δραστηριοποιείται στη Γάζα να λέει ότι οι στρατιώτες αντιμετωπίζουν τις περιοχές για τις οποίες έχει διατάξει εκκένωση το Ισραήλ ως «ζώνες εξόντωσης». «Τα αποδεικτικά στοιχεία ενώπιον του δικαστηρίου δείχνουν ότι η έκταση της σφαγής στη Γάζα είναι πολύ μεγαλύτερης από αυτή που αφορούσε την Ουκρανία και τη Ρωσία. Πράγματι, η σφαγή στη Γάζα είναι σε μια σειρά που υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες του πολέμου και τα όρια που επιβάλλουν οι νόμοι του πολέμου», είπε ο Gralaigh.

Διαβάστε επίσης:

Ράπισμα στην πρόεδρο του Κολούμπια – Πέρασε η πρόταση δυσπιστίας για τον χειρισμό των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων

Πούτιν – Σι: «Εξάλειψη της βασικής αιτίας» η συνταγή για Ουκρανία – Ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών και νέα εποχή κατά ΗΠΑ

Σλοβακία: Όργιο θεωριών συνωμοσίας στα social media μετά την απόπειρα κατά του Φίτσο – Στο στόχαστρο πολιτικοί αντίπαλοι και ΜΜΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 12:24