search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 02:07
MENU CLOSE

«Ακροβασία» σε τεντωμένο σχοινί στη Βαλτική: Σύγχυση με ρωσική πρόταση περί αναθεώρησης συνόρων και… ναυμαχία για το Γκότλαντ

22.05.2024 16:09
gkotlant-1

Πρόταση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για αναθεώρηση των θαλάσσιων συνόρων της Ρωσίας στην ανατολική Βαλτική Θάλασσα δημιούργησε σήμερα σύγχυση και ανησυχία στη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Λιθουανία και την Εσθονία, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ στη συνέχεια απαλείφθηκε από την επίσημη διαδικτακή πύλη

Σε σχέδιο διατάγματος του υπουργείου Άμυνας με ημερομηνία 21 Μαΐου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από επίσημο ρωσικό ενημερωτικό ιστότοπο, προτάθηκε να γίνει διευθέτηση συνόρων γύρω από ρωσικά νησιά στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας και γύρω από το Καλίνινγκραντ.

Τα τρία κύρια ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS, Interfax και RIA, μετέδωσαν αργότερα, επικαλούμενα ανώνυμη ρωσική πηγή, πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει αλλαγή των συνόρων.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό στην πρόταση του υπουργείου Άμυνας, πρόσθεσε όμως πως η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλειά της.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στην προηγούμενη σοβιετική μέτρηση του συνόρου το 1985 είχαν χρησιμοποιηθεί ναυτικοί χάρτες των μέσων του 20ου αιώνα και έτσι (η μέτρηση) δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε πιο σύγχρονες χαρτογραφικές συντεταγμένες.

«Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό εδώ, παρόλο που η πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά από τότε (το 1985)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Μπορεί κανείς να δει το επίπεδο της αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Βαλτικής».

Ο ίδιος πρότεινε να υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Άμυνας, το οποίο ωστόσο δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Όμως η πρόταση αυτή απαλείφθηκε σήμερα από την επίσημη διαδικτυακή πύλη όπου είχε αναρτηθεί.

Ένα μήνυμα έλεγε απλώς: «Το προσχέδιο διαγράφηκε».

Δεν έδινε εξηγήσεις. Το υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλια.

Δεν γινόταν αμέσως σαφές από το σχέδιο διατάγματος πώς ακριβώς θα διευθετούνταν τα σύνορα και ποιες διαβουλεύσεις έγιναν -αν έγιναν- με άλλα κράτη που βρέχονται από τη Βαλτική.

Αντιδράσεις από τις χώρες της Βαλτικής

Ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TT: «Η Ρωσία δεν μπορεί μονομερώς να αποφασίζει για νέα σύνορα».

Ο φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε πως η Ρωσία δεν επικοινώνησε με τη Φινλανδία και πρόσθεσε: «Η Φινλανδία ενεργεί όπως πάντα: ήρεμα και με βάση τα γεγονότα».

Ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις χαρακτήρισε την πρόταση «προφανή κλιμάκωση» εναντίον του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε πως «πρέπει να αντιμετωπισθεί με την κατάλληλη αυστηρή απάντηση».

Ο εσθονός υπουργός Εξωτερικών Μάργκους Τσάκνα δήλωσε: «Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως είναι μια παράλογη ιδέα».

Σε σχόλιό του που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Ρόιτερς, πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η αναφορά να είναι μια απόπειρα δημιουργίας σύγχυσης».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Baiba Braže δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τη Φινλανδία, τη Λιθουανία και άλλες σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες για να «ξεκαθαρίσει την κατάσταση».

Με το βλέμμα στο Γκότλαντ

Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στραμμένο το βλέμμα του στο σουηδικό νησί Γκότλαντ, ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Σουηδίας Micael Bydén, όπως αναφέρει το POLITICO.

Το Γκότλαντ, το μεγαλύτερο νησί της Σουηδίας και ίσο σε μέγεθος με το Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, βρίσκεται σε στρατηγική θέση στη μέση της Βαλτικής Θάλασσας — ανάμεσα στη Στοκχόλμη και τον θύλακα του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας.

«Είμαι σίγουρος ότι ο Πούτιν έχει και τα δύο μάτια του στραμμένα στο Γκότλαντ. Στόχος του είναι να αποκτήσει τον έλεγχο της Βαλτικής Θάλασσας», δήλωσε ο Micael Bydén στο RND.

«Εάν η Ρωσία πάρει τον έλεγχο και σφραγίσει τη Βαλτική Θάλασσα, θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή μας — στη Σουηδία και σε όλες τις άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Βαλτική Θάλασσα. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό», είπε ο Micael Bydén. «Η Βαλτική Θάλασσα δεν πρέπει να γίνει η παιδική χαρά του Πούτιν όπου τρομοκρατεί τα μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Όπως λέει το POLITICO, ρωσικά σκιώδη δεξαμενόπλοια έχουν πρόσφατη παρουσία στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής του Γκότλαντ. Ο εκτιμώμενος στόλος των 1.400 πλοίων φέρεται να λειτουργεί εκτός του επίσημου ναυτιλιακού τομέα και δεν αποτελεί επίσημα μέρος ενόπλων δυνάμεων οποιασδήποτε χώρας, επομένως το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει δύναμη να δράσει. Τον περασμένο μήνα, η Σουηδία δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τρόπους για να αντιμετωπίσει τον φερόμενο σκιώδη πετρελαϊκό στόλο της Ρωσίας στο επόμενο πακέτο κυρώσεων.

Αφού αποστρατικοποιήθηκε το 2005, η Σουηδία εισήγαγε εκ νέου μόνιμα στρατεύματα στη Γκότλαντ το 2016, μετά την ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Η Σουηδία έγινε επίσης το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ τον Μάρτιο — που σημαίνει ότι καλύπτεται από το Άρθρο 5 της συμμαχίας, που εγγυάται ότι τα άλλα μέλη οφείλουν να υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον εάν τους επιτεθούν.

«Εάν ο Πούτιν εισβάλει στη Γκότλαντ, μπορεί να απειλήσει τις χώρες του ΝΑΤΟ από τη θάλασσα. Αυτό θα ήταν το τέλος της ειρήνης και της σταθερότητας στις σκανδιναβικές χώρες και τις περιοχές της Βαλτικής», δήλωσε ο Bydén.

Διαβάστε επίσης:

Η Λεπέν θέλει τώρα να ξεκόψει από την AfD μετά τα σχόλια για τα ναζιστικά Ες-Ες

Ελβετία: «Γυμνός άνδρας που ούρλιαζε» δολοφόνησε μία γυναίκα σε πάρκο

Singapore Airlines: «Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανόν να προκαλέσει περισσότερες αναταράξεις, αόρατες στα ραντάρ», προειδοποιούν οι ειδικοί 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 01:07