Πικάντικος καγιανάς, με κολοκυθάκια και πιπεριές Φλωρίνης
Ένα υπέροχο πιάτο της μεσογειακής κουζίνας που είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις χώρες της Μέσης Ανατολής και αγαπιέται πολύ στη χώρα μας, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Υλικά για τη Συνταγή
- 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης, κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 2 κρεμμύδια ξερά, μικρά, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- Ελαιόλαδο κατά βούληση
- Αλατοπίπερο κατά βούληση
- 2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο σκόνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 500 γραμμάρια ντομάτες ψιλοκομμένες, φρέσκες ή κονσέρβα
- 4 αυγά
- 1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά) ή μαϊντανό
Εκτέλεση
1. Για μεγαλύτερη ευκολία, χρησιμοποιήστε ένα τηγάνι ή σκεύος που να μπορείτε να τοποθετήσετε στο φούρνο. Αρχικά, τηγανίστε τις λεπτές ροδέλες από το κολοκυθάκι σε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά και αφαιρέστε τις μόλις ροδίσουν.
2. Ρίξτε ακόμα 1 κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κυβάκια της πιπεριάς για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και αφαιρέστε τα κι αυτά.
3. Συμπληρώστε το ίδιο σκεύος με 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν και να γίνουν διάφανα. Αλατοπιπερώστε, ρίξτε τα μπαχαρικά και προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
4. Μόλις βγάλουν λίγα υγρά, συμπληρώστε με 200 ml ζεστό νερό, βάλτε τα σοταρισμένα κυβάκια πιπεριάς και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αν χρειαστεί επιπλέον νερό, συμπληρώστε σε μικρές δόσεις.
5. Μόλις έχει πιει η σάλτσα τα υγρά της, ρίξτε τα σοταρισμένα κολοκυθάκια, την μισή ποσότητα του φρέσκου κόλιανδρου (αν χρησιμοποιήσετε) και ανακατέψτε.
6. Με μια ξύλινη κουτάλα δημιουργήστε 4 λακκούβες και τοποθετήστε αντίστοιχα τα αυγά.
7. Μεταφέρετε το σκεύος σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C και ψήστε για 10 λεπτά. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με την υπόλοιπη ποσότητα κόλιανδρου (ή μαϊντανού) και συνοδέψτε με ζυμωτό ψωμί και φέτα.
Διαβάστε επίσης:
Υγιεινή μαρμελάδα με σύκο, τον βασιλιά του αποκαλόκαιρου
Μπουκίτσες μοσχαράκι κοκκινιστό, με μελιτζάνες
Limoncello spritz, το ιδανικό κοκτέιλ για τους λάτρεις του λεμονιού