Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Αν έλειπαν τα μέτρα για τις τράπεζες – συν τα «δωράκια» για χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους – θα έλεγε κανείς ότι η ομιλία του πρωθυπουργού με την οποία έκλεισε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ήταν λίγο – πολύ… γνωστή από τις προηγούμενες ημέρες, και τις συνεντεύξεις που είχε δώσει ο Κ. Μητσοτάκης σε διάφορα ΜΜΕ.
Για να αποδίδονται τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ο πρωθυπουργός όντως ανακοίνωσε παρεμβάσεις σχετικά με τις χρεώσεις των τραπεζών που έχουν πραγματική ουσία και νόημα: π.χ. η κατάργηση της χρέωσης για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ ή οφειλών στα ταμεία ή για την επαναφόρτιση προπληρωμένων καρτών της ίδιας τράπεζας, ή το πλαφόν για τη χρέωση μεταφοράς χρημάτων μέσω εμβασμάτων στο μισό ευρώ για ποσά ως 5.000 ευρώ είναι, όπως λένε οι Αμερικανοί, «no brainers», δηλαδή παρεμβάσεις αυτονόητες, καθώς τα συγκεκριμένα «χαράτσια» ήταν εντελώς παράλογα και το μόνο που κατάφερναν ήταν να εξαγριώνουν τους πελάτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε, καθώς υπάρχουν κι άλλες τραπεζικές χρεώσεις που θα μπορούσαν να καταργηθούν ή εν πάση περιπτώσει να μειωθούν (όπως, για παράδειγμα, το κόστος αντικατάστασης χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας που καταστράφηκε, παράδειγμα που ανέφερε αναγνώστης στο topontiki.gr), ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι τα μέτρα αυτά θα κατευνάσουν τη δυσφορία των πολιτών, χωρίς, ταυτόχρονα, να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία και την κερδοφορία των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας.
Πιο ενδιαφέρον – αλλά σε δεύτερο χρόνο – έχει η… απειλή για διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια που έχουν στα χέρια τους τράπεζες και servicers, μέτρο που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα δώσει ώθηση στο να πέσουν σπίτια στην αγορά και να υπάρξει κάποια ανάσα στο στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο «πνίγει» τα πιο μεγάλα αστικά κέντρα. Αν οι τράπεζες κινηθούν προς την κατεύθυνση που ελπίζει το οικονομικό επιτελείο και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παρατηρηθούν στρεβλώσεις της αγοράς, τότε το μέτρο αυτό ίσως αποτελέσει μια «ανάσα» για τους πολίτες που ψάχνουν αγωνιωδώς για σπίτι προς ενοικίαση, αλλά είτε δεν βρίσκουν είτε τα ενοίκια είναι στη… στρατόσφαιρα.
Από εκεί και πέρα, ο μηδενισμός της συμμετοχής των χαμηλοσυνταξιούχων στα φάρμακά τους είναι επίσης ένα μέτρο που φαντάζει αυτονόητο, ενώ μένει να φανεί σε τι θα μεταφραστεί η αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος των ένστολων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα αφορά σε επιπλέον επίδομα, το ύψος του οποίου θα κινείται γύρω από τα 500 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν κατά την εξειδίκευση των μέτρων που θα γίνει από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέσα στη μέρα.
Εκτός από τα μέτρα, πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τη διάρκειας 54 λεπτών ομιλία του για να τονίσει τρεις πολιτικές παραμέτρους, που φαίνεται ότι θα αποτελέσουν μέρος του από τούδε αφηγήματος της κυβέρνησης:
Με τον προϋπολογισμό να περνά χωρίς πρόβλημα, τώρα η κυβέρνηση καλείται να δείξει ότι όντως ο προϋπολογισμός θα καταφέρει να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια ζουν υπό διαρκή πίεση.
Διαβάστε επίσης:
Προϋπολογισμός – Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε σήμερα μια σημαντική κοινοβουλευτική νίκη»
Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» ο προϋπολογισμός – Απουσίαζε ο Αντώνης Σαμαράς
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.