ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.09.2025 02:09
MENU CLOSE

«Μπάζωμα» προανακριτικής: Κεραυνοί και από Παναγιώτη Λαζαράτο για την αντισυνταγματική κίνηση, αιχμές για Αλιβιζάτο

20.03.2025 11:24

Σχεδόν ομόθυμη, με ελαχιστότατες εξαιρέσεις πλέον, είναι η καταδίκη από το νομικό κόσμο και ιδίως τους συνταγματολόγους, της κυβερνητικής μεθόδευσης να παρακαμφθεί η προανακριτική επιτροπή για το μπάζωμα στα Τέμπη και τη διερεύνηση των ευθυνών του Χρήστου Τριαντόπουλου.

Σε άλλο σημείο της ανάρτησης ο κ. Λαζαράτος αφήνει αιχμές για τους νομικούς που συμβουλεύουν την κυβέρνηση περί του αντιθέτου, φωτογραφίζοντας έτσι εμμέσως και τον Νίκο Αλιβιζάτο που έχει πρωτοστατήσει σε αυτή την πρωτοφανή αντισυνταγματική απρέπεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Παναγιώτη Λαζαράτου:

ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

Μερικά, νόμιζα, θεμελιώδη.

Άκρως, όμως, θεμελιώδη.

Η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 86 παρ.3 Συντ. και το άρθρο 5 ν. 3126/ 2003 δεν είναι μια διαδικασία τροποποιήσιμη με απόφαση της επιτροπής προανακριτικής εξέτασης της ΒΟΥΛΗΣ, ή άλλου συνταγματικού οργάνου, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν αιτήματος οποιουδήποτε.

Είναι διαδικασία τυπική, αυστηρή και ιδίως ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ, από την οποία κανείς  δεν μπορεί να παραιτηθεί, ούτε να την τροποποιήσει, ούτε να την υπερπηδήσει, επικαλούμενος «μείζονες» κατά την υποκειμενική εκτίμησή του εγγυήσεις άλλων αυθαίρετων ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ, που δεν προβλέπονται πουθενά και αντιστρατεύονται το γράμμα του Συντάγματος και του νόμου.

Ουδείς ΠΟΤΕ  υποστήριξε κάτι τέτοιο, σε γνωστή σε μένα έννομη τάξη, για την κοινή προκαταρκτική εξέταση της ποινικής δίκης, όπου αυτή προβλέπεται, αντικαθιστώντας την με μια ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΑΝΑΚΡΙΣΗ από άλλο ΟΡΓΑΝΟ, μετά την ποινική δίωξη (!).

Κατά μείζονα λόγο κάτι τέτοιο δεν νομίζω ότι μπορεί να υποστηριχθεί σοβαρά για την αυστηρή και τυπική αναγκαστική συνταγματική διαδικασία προκαταρκτικής εξετάσεως ,η οποία συνιστά ΘΕΣΜΙΚΗ εγγύηση προς όφελος και του ΔΗΜΟΣΙΟΥ συμφέροντος και της διαφανούς δημόσιας λειτουργίας της ΒΟΥΛΗΣ  που ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει και να κρίνει ( και από το  κανάλι της ΒΟΥΛΗΣ) σε αντίθεση με την μυστική ανάκριση.

Αυτή τη δημοσιότητα και διαφάνεια επέλεξε, καλώς ή κακώς,  ο συντακτικός νομοθέτης.

Όπως επέλεξε και ο κοινός νομοθέτης. να εφαρμόζεται το άρθρο 7 ν. 3126/2003 για τυχόν συμμέτοχους που προκύπτουν από αυτή την διαφανή κοινοβουλευτική ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ και όχι μετά την μυστική ανάκριση, που οδηγεί την υπόθεση σε επιστροφή στη Βουλή προς επανάληψη και ανακύκλωση της ίδιας ή άλλης αντισυνταγματικής , παράλογης, διπλής και αναποτελεσματικής διαδικασίας ως προς τους ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΥΣ σε κατοπινό χρόνο.

«Η άσκηση της ποινικής δίωξης καταλαμβάνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ και τους τυχόν συμμέτοχους οι οποίοι ΕΦΕΞΗΣ κατηγορούνται και δικάζονται ΜΑΖΙ με τον ΥΠΟΥΡΓΟ».

Δεοντολογικώς (και μόνο έτσι διαβάζονται οι κανόνες δικαίου από ΝΟΜΙΚΟΥΣ) δεν πρόκειται περί «σόου», αλλά για μείζονος πολιτειακής σημασίας συνταγματική θεσμική εγγύηση!

Δίχως αναθεώρηση του Συντάγματος και του άρθρου 5 ν. 3126/ 2003 η διαδικασία δεν τροποποιείται κατά βούληση, ούτε και ποινική δίωξη ασκείται για λόγους «γενναιότητας», αβρότητας, φιλίας, αυστηρότητας ή σκοπιμοτήτων «στα τυφλά».

Διαφορετικά οι διαδικασίες και η αρχή της ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ που τις διέπει γελοιοποιούνται, οι θεσμοί καταστρατηγούνται και οι βουλευτές που υπερπηδούν , παρακάμπτουν, μεταθέτουν και αλλοιώνουν αναγκαστικές συνταγματικές διαδικασίες (που δεν συνιστούν επ’ ουδενί ΕΝΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ) ενεργούν κατά τρόπο προδήλως αντισυνταγματικό διαπράττοντας πράξη προσιδιάζουσα προς την ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ του Ποινικού Κώδικα, αφού εκθέτουν ΑΚΡΙΤΑ (ήτοι δίχως το συνταγματικά επιβαλλόμενο ΠΟΡΙΣΜΑ) και δίχως τις εγγυήσεις της συνταγματικής προκαταρκτικής εξετάσεως κάποιον σε ποινική δίωξη. (πρβλ. άρθρο 237παρ. 2 ΠΚ)

—————————————————————

Φίλοι οι νομικοί που συμβουλεύουν την Κυβέρνηση.

Φίλοι και κάποιοι (όχι πολλοί) πολιτικοί άλλων κομμάτων που είπαν κατά καιρούς διάφορα αντί- ή παρα- συνταγματικά «πολιτικά» δικά τους.

Φιλτάτη πάντα όμως η αλήθεια.

Η Βουλή, έστω και την ύστατη στιγμή, ας ξανασκεφθεί τι ΑΚΡΙΒΩΣ προτίθεται να διαπράξει αύριο και τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ας διαβάσουν οι βουλευτές μας ξανά και την παρ. 2 του άρθρου 86.

Ανάκριση δίχως έλλογο πόρισμα και απόφαση της παρ.3 , ήτοι με τα στοιχεία  και την ακριβή διαδικασία της παρ. 3 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.

Η διαδικασία θα πάσχει στη συνέχεια από ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ που μπορεί να διασωθεί (αν διασωθεί) μόνο με τη θεωρία των interna corporis της ΒΟΥΛΗΣ.

Φοβούμαι πως πρόκειται για σοβαρότατο θεσμικό ατόπημα που θα εκθέσει ανεπανόρθωτα, σε ΑΚΡΩΣ επικίνδυνους καιρούς, όσους, ελαφρά τη καρδία, το διαπράξουν.

Διαβάστε επίσης:

Το φαινόμενο «Ζωή Κωνσταντοπούλου»: Πώς κέρδισε 10 μονάδες σε 2 μήνες – Κυρίαρχη στη Βουλή, «θύματα» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Νέα βόμβα Κοντιάδη: Το κλείσιμο της προανακριτικής είναι καταστρατήγηση του συντάγματος και συγκάλυψη ευθυνών  

Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (video)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.09.2025 01:53
Exit mobile version