search
ΤΡΙΤΗ 29.07.2025 10:13
MENU CLOSE

Πάπας Φραγκίσκος: Koσμοπλημμύρα στο Βατικανό για το λαϊκό προσκύνημα – Το τελετουργικό της κηδείας – «Εμπλοκή» με το κονκλάβιο (Photos/Video)

23.04.2025 16:57
vatikano papas 876- new

Στη βασιλική του Αγίου Πέτρου βρίσκεται ήδη η σορός του Πάπα Φραγκίσκου, του ποντίφικα «των φτωχών», ο θάνατος του οποίου τη Δευτέρα του Πάσχα προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και όχι μόνο στους Καθολικούς.

Στο Βατικανό συρρέουν ήδη χιλιάδες πιστοί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον 88χρονο προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας, η απήχηση του οποίου ήταν τεράστια ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και στους γύρω δρόμους βρίσκονται πάνω από 100.000 πιστοί οι οποίοι περιμένουν στην ουρά για να μπορέσουν να εισέλθουν στη βασιλική και να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ποντίφικα.

Faithful pay their respects to Pope Francis inside St. Peter’s Basilica at the Vatican, Wednesday, April 23, 2025, where his body will lie in state for three days. (AP Photo/Alessandra Tarantino)

Οι αρμόδιες αρχές έκαναν γνωστό ότι, λόγω της συνεχούς προσέλευσης των πιστών, η είσοδος στον ναό μπορεί να επιτραπεί και μετά τα μεσάνυχτα, τόσο την Τεταρτη όσο και την Πέμπτη.

Η πομπή μεταφοράς ξεκίνησε από την κατοικία του στο Casa Santa Marta και κατέληξε στην καρδιά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με επικεφαλής τον Καρδινάλιο Κέβιν Φάρελ, ο οποίος προέστησε σε σύντομη προσευχή.

Ιερωμένοι, καρδινάλιοι, μοναχοί και οι επιβλητικοί Ελβετοί Φρουροί συνόδευσαν με ευλάβεια τη σορό, καθώς οι καμπάνες της Βασιλικής ήχησαν πένθιμα στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Εκεί, περίπου 20.000 πιστοί έχουν συγκεντρωθεί για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον Πάπα Φραγκίσκο.

Με δάκρυα στα μάτια, αφήνουν λουλούδια και αναμμένα κεριά. Κάποιοι ζητούν από την Καθολική Εκκλησία να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία αγιοποίησης του ποντίφικα.

Περισσότεροι από 2.000 δημοσιογράφοι και 200.000 πιστοί στην κηδεία του Πάπα

Σύμφωνα με το Sky News, η ατμόσφαιρα είναι βαθιά φορτισμένη, καθώς τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Βατικανό.

Περισσότεροι από 2.000 δημοσιογράφοι έχουν αιτηθεί διαπίστευσης για να καλύψουν την κηδεία το Σάββατο, αποτυπώνοντας το τεράστιο παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μάλιστα, έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία πρόσθετης αίθουσας Τύπου, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Για την κηδεία αναμένονται τουλάχιστον 200.000 πιστοί. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, η πρόβλεψη της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται να φτάσουν στην Αιώνια Πόλη περίπου 170 ξένες αντιπροσωπείες, ενώ θα παραστούν και ηγέτες κρατών, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

People gather in St. Peter¥s Square as they await the arrival of the body of Pope Francis, who will lie in state at St. Peter¥s Basilica for three days, at the Vatican, Wednesday, April 23, 2025. (AP Photo/Markus Schreiber)

Ξεχωριστή θέση μεταξύ των θρησκευτικών ταγών θα έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μεταξύ άλλων, έχει ανακοινωθεί η παρουσία του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας, του Βρετανού πρίγκιπα Γουίλιαμ, του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όπως και του απερχόμενου καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Στην κηδεία θα παρευρεθεί σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην υποδοχή θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι έγραψε στο διαδίκτυο ότι για τη χώρα του “θα αποτελέσει τεράστια ευθύνη, στα πλαίσια ενός διεθνούς γεγονότος”.

Το τελετουργικό της κηδείας του Πάπα

To ανοιχτό φέρετρο με το σκήνωμα του πάπα Φραγκίσκου θα παραμείνει στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου μέχρι την Παρασκευή, για να επιτρέψει σε όσους το επιθυμούν να αποτίσουν τα σέβη τους στον εκλιπόντα ποντίφικα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πάπας Φραγκίσκος έσπασε την παράδοση ζητώντας ένα απλό ξύλινο φέρετρο με επένδυση από ψευδάργυρο, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, οι οποίοι ενταφιάζονταν μέσα σε τριπλό φέρετρο από κυπαρίσσι, μόλυβδο και δρυ.

Όπως αναφέρουν οι λεπτομέρειες του τελετουργικού της ταφής, το φέρετρο θα κλείσει το βράδυ της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, θα κλείσει στις 20:00 (ώρα Ιταλίας) μετά την ολοκλήρωση του τριήμερου προσκυνήματος.

Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα τελεστεί στις 10 το πρωί του Σαββάτου, με προεξάρχοντα τον Καρδινάλιο Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε.

Σύμφωνα με την επιθυμία του εκλιπόντος ποντίφικα, η ταφή του δεν θα γίνει στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου αλλά στη Santa Maria Maggiore, με μια λιτή επιγραφή στο μνήμα που θα γράφει απλώς «Franciscus».

Οι ιταλικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, τεχνολογία παρεμβολών, αυξημένη επιτήρηση από την Πολεμική Αεροπορία και προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο.

Ιταλικά ΜΜΕ: Πιθανό πρόβλημα με τον αριθμό των καρδιναλίων στο κονκλάβιο

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ, μπορεί να προκύψει ουσιαστικό πρόβλημα με τους καρδινάλιους που θα λάβουν μέρος στο κονκλάβιο, με το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Πιο αναλυτικά, η διαπίστωση αυτή οφείλεται στο ότι το Σύνταγμα του Βατικανού φέρεται να προβλέπει, ως ανώτατο όριο συμμετεχόντων στο κάθε κονκλάβιο που πραγματοποιείται στην Καπέλα Σιξτίνα, 120 καρδινάλιους. Στην φάση αυτή, όμως, οι έχοντες δικαίωμα ψήφου, είναι 134.

Δεν υπάρχει, σε καμία περίπτωση, δυνατότητα αποκλεισμού μέρους των υψηλόβαθμων κληρικών και δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί κλήρωση. Η μόνη διέξοδος, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι να μπορέσει να αλλάξει -μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα- το Αποστολικό Σύνταγμα της Αγίας Έδρας, με αύξηση τoυ αριθμού των υποψηφίων και συνάμα εκλεκτόρων. Δεδομένου του θανάτου του ποντίφικα, η μόνη διέξοδος φαίνεται να είναι μια απόφαση του Συμβουλίου των Καρδιναλίων (το οποίο ασκεί, προσωρινά, την εξουσία στο Βατικανό), ώστε να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο εμπόδιο.

Διαφορετικά, η όποια εκλογή του νέου αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα μπορούσε ακόμη και να θεωρηθεί άκυρη.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη: Χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους πανικόβλητοι – Ισχυροί μετασεισμοί (photos/videos)

Τρόμος στη Μόσχα: Ισχυρές εκρήξεις σε εμπορικό κέντρο στο κέντρο της πόλης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διαπραγμάτευση μόνο μετά από μία «άμεση, πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία, ζητά το Κίεβο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 29.07.2025 10:13