Προανακριτική Τέμπη: Με εντάσεις άρχισε η συζήτηση για τον Κώστα Καραμανλή - Εκλέχθηκε το προεδρείο
Ένταση με το καλημέρα υπήρξε στην προανακριτική επιτροπή για τον Κώστα Καραμανλή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιμένουν για διακομματικό προεδρείο, αίτημα που αρνήθηκε η πλειοψηφία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νικήτας Κακλαμάνης που προήδρευε της διαδικασίας μέχρι την εκλογή προεδρείου αρνήθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης επικαλούμενος τον Κανονισμό της Βουλής. Ο Πρόεδρος του Σώματος, ενημέρωσε ότι έχει απευθύνει ήδη σχετικό ερώτημα στην πλευρά της ΝΔ, η οποία απέρριψε εκ των προτέρων το αίτημα της αντιπολίτευσης.
Από το ΠΑΣΟΚ η Μιλένα Αποστολάκη αντέτεινε αφενός ότι δεν απαγορεύεται στον Κανονισμό και αφετέρου ότι λόγω του γεγονότος ότι για πρώτη φορά η πλειοψηφία παραπέμπει πρώην υπουργό της θα πρέπει το προεδρείο να είναι συλλογικό.
«Οι διαδικασίες θα είναι μακρές και απαιτητικές για την συλλογή κρίσιμου αποδεικτικού υλικού και η επιτροπή οφείλει να διαθέτει εχέγγυα αντικειμενικότητας», τόνισε η κ. Αποστολάκη η οποία σε συνομιλία της με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη έτοιμη τη λίστα των μαρτύρων που θα ζητήσει να κληθούν.
Μεταξύ αυτών είναι ο πρωθυπουργός, καθώς και στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και ΡΑΣ.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος ζήτησε κι εκείνος συλλογικό προεδρείο το οποίο λόγω της εξαιρετικής συνθήκης της επιτροπής θα προσέδιδε κύρος. «Η διαδικασία αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί στη αναζήτηση της αλήθειας», φέρεται να είπε για να προσθέσει πως «δεν θα πρέπει όμως να εξελιχθεί σε διαδικασία που μόνο στόχο θα έχει να πέσει στα μαλακά ο παραπεμπόμενος» και πως «δεν πρέπει η Επιτροπή να κάνει μια απλή διαχείριση του ζητήματος, όπως έγινε στην προηγούμενη Προανακριτική, αλλά να αναζητήσει την αλήθεια». Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «λευκό» κατά την εκλογή του προεδρείου της Επιτροπής.
Η επόμενη συνεδρίαση για διαδικαστικά ζητήματα ορίστηκε για την Παρασκευή 27/6.
Το… απρόοπτο της προανακριτικής: Απαγορεύεται καφές και νερό
Η πρώτη συνεδρίαση είχε και ένα απρόοπτο. Όταν η Μιλένα Αποστολάκη ζήτησε ένα ποτήρι νερό φέρεται να έλαβε από υπάλληλο της Βουλής την απάντηση ότι για αυτήν την συνεδρίαση δεν σερβίρεται νερό ούτε καφές, γιατί «δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό».
Τζέντλεμαν ωστόσο ο «γαλάζιος» Παναγής Καππάτος έσπευσε να της προσφέρει ένα ποτήρι νερό…
Διαβάστε επίσης:
Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον Καραμανλή