Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Με την… ελπίδα ότι η κυβέρνηση (με ή χωρίς εισαγωγικά) της ανατολικής Λιβύης δεν θα προχωρήσει σε ξαφνική κύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου για τις θαλάσσιες ζώνες, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει το πρωί την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Στο επίκεντρο της ενημέρωσης, λένε όλες οι πληροφορίες, αναμένεται να βρεθεί ο διπλός «πονοκέφαλος» που προκαλεί στην Αθήνα η Λιβύη: από τη μια, η στροφή 180 μοιρών που μοιάζει να έκανε ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, όσον αφορά στην αναγνώριση της νομιμότητας του τουρκολιβυκού συμφώνου (υπενθυμίζεται ότι όταν είχε υπογραφεί από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της χώρας, ο Χαφτάρ είχε μεταβεί στην Αθήνα για επαφές με τον τότε ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και φέρεται να είχε δεσμευτεί ότι δεν θα το κύρωνε), και από την άλλη, η διαρκώς διογκούμενη ροή μεταναστών από τα παράλια της Λιβύης προς την Κρήτη.
Το δεύτερο ζήτημα, άλλωστε, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει πως «σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη συνεργασίας των λιβυκών αρχών προκειμένου να μην παγιωθεί νέα μεταναστευτική οδός από την ανατολική Λιβύη προς την Κρήτη. Τονίστηκε ακόμη η ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος ενόψει των επικείμενων επισκέψεων στη Λιβύη τόσο του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, όσο και του αρμοδίου Επιτρόπου της Ε.Ε. Μάγκνους Μπρούνερ», στον οποίο ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Όπως έχει ήδη γράψει το topontiki.gr, βασική επιδίωξη της επίσκεψης Γεραπετρίτη σε Τρίπολη και Βεγγάζη θα είναι να αποκαταστήσει μια έστω και στοιχειώδη επικοινωνία με τα δύο κέντρα εξουσίας στην Λιβύη και, ταυτόχρονα, να διακριβώσει τι ακριβώς επιθυμούν από την Αθήνα, ώστε να υπάρξει μια εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Βέβαια, η αντιπολίτευση – αλλά και κομμάτι της «δεξιάς» συνιστώσας της ΝΔ – κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επί της ουσίας αδράνησε μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο, επιτρέποντας στην Τουρκία να αναλάβει ρόλο «μεγάλου παίκτη» στην περιοχή και να επιβάλλει επί του πρακτέου την ατζέντα της, όπως, π.χ. με την ανακοίνωση σεισμικών ερευνών πίσω από τη λεγόμενη «μέση γραμμή», οι οποίες πάντως εκτιμάται ότι οδηγούν σε de facto ισχύ το επίμαχο σύμφωνο.
Ταυτόχρονα προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα και η πρόσφατη συνάντηση του Χαφτάρ με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, καθώς το Κάιρο μοιάζει να μην ενδιαφέρεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για την πιθανή εφαρμογή του τουρκολιβυκού συμφώνου. Βέβαια, όσο η Λιβύη φλεγόταν από εμφύλιο, η Αίγυπτος φαινόταν να στηρίζει την πλευρά Χαφτάρ (μάλιστα, λέγεται ότι αιγυπτιακά Rafale είχαν χτυπήσει στόχους των κυβερνητικών στρατευμάτων και των συμμάχων τους), οπότε μοιάζει λογικό οι δύο άνδρες να έχουν καλές σχέσεις. Ωστόσο, η συγκυρία είναι τέτοια που προφανώς και κάνει την Αθήνα καχύποπτη απέναντι σε τέτοιου είδους συναντήσεις.
Όπως και να’χει, πάντως, η κυβέρνηση θεωρείται βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε μια επίδειξη πυγμής στέλνοντας τρία πολεμικά πλοία στα νότια της Κρήτης ώστε να ενισχύσουν τις περιπολίες του Λιμενικού για βάρκες γεμάτες μετανάστες. Βέβαια, ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ουσιαστικά έδειξε ότι η κίνηση αυτή είναι ως επί το πλείστον επικοινωνιακού χαρακτήρα, καθώς πριν από μερικές ημέρες, μιλώντας στο Action 24, ήταν σαφέστατος: «Δεν μπορούν οι χώρες να μπλοκάρουν τις βάρκες, υπάρχει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, δεν μπορείς να κάνεις pushbacks. […] Αν βουλιάξει μια βάρκα επειδή την εμπόδισε ένα πλοίο, συνέχισε, θα κληθεί να απολογηθεί η χώρα που έστειλε τα πλοία. Αν έχουμε νέα Πύλο, θα είμαστε εμείς υπόλογοι. […] Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να στήσει κέντρα υποδοχής και να εξετάζει αιτήματα ασύλου».
Ταυτόχρονα, λένε οι πληροφορίες, ο ΥΠΕΞ προετοιμάζεται για σκληρή κριτική από τα κόμματα της Αριστεράς (κυρίως) για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της συνεχιζόμενης σφαγής αμάχων στη Γάζα – ιδίως μετά τις αποκαλύψεις της ισραηλινής εφημερίδας Ha’aretz, ότι οι στρατιώτες του IDF είχαν εντολές να πυροβολούν άοπλους πολίτες που προσπαθούσαν να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ταυτόχρονα, η έκθεση της ΕΕ για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στη Γάζα δίνει «όπλα» στους επικριτές της κυβέρνησης, αν και η πλειοψηφία των χωρών της Ένωσης μοιάζει απλώς να παρακολουθεί τη συνεχιζόμενη σφαγή.
Διαβάστε επίσης:
Βουλή: Υπερψηφίστηκε το ενεργειακό νομοσχέδιο με βελτιωτικές αλλαγές
Ανδρουλάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Είχα ενημερώσει δημοσίως πάνω από 8 φορές για το σκάνδαλο
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.