Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Μετά από μια σειρά σημαντικών μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί ή ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στην Ελλάδα — όπως η επιστροφή ενός ενοικίου έως 800 ευρώ ετησίως για ενοικιαστές με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, η υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω τραπεζών από το 2026, το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών έως το 2028 και η διατήρηση της φορολογικής έκπτωσης έως 16.000 ευρώ για ανακαινίσεις κατοικιών μέχρι το 2026 — τώρα βρίσκονται στο τραπέζι νέες παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν κίνητρα και αντικίνητρα. Στόχος είναι να ενεργοποιηθεί η αγορά μακροχρόνιας μίσθωσης και να μειωθεί ο αριθμός των ακινήτων που παραμένουν κλειστά.
Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει το νέο πακέτο μέτρων που απευθύνεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων, με σκοπό να τους ενθαρρύνει να διαθέσουν τις κατοικίες τους για μακροχρόνια ενοικίαση, ενώ παράλληλα θα επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα σε όσους επιλέγουν να αφήνουν τα ακίνητα κλειστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Το σχέδιο προβλέπει σημαντική μείωση φόρων στα εισοδήματα από ενοίκια, με στόχο τη φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών και την αποκάλυψη των μη δηλωμένων ενοικίων. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η μείωση του τρέχοντος συντελεστή 15% που ισχύει για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, καθώς και η εισαγωγή ενός ενδιάμεσου φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ, που σήμερα φορολογούνται με 35%. Με αυτό τον τρόπο, η φορολογία θα γίνεται πιο δίκαιη και θα ενθαρρύνεται η δήλωση των πραγματικών εσόδων από τους ιδιοκτήτες μεσαίων εισοδημάτων.
Παράλληλα, για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης αδράνειας ακινήτων, εξετάζονται μέτρα όπως η επιβολή διπλού ΕΝΦΙΑ από το 2026 σε ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες ή οι εταιρείες διαχείρισης (servicers). Επίσης, βρίσκεται στο τραπέζι η επιβολή ενός «φόρου αδράνειας» σε ιδιοκτήτες που αφήνουν τα ακίνητά τους κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, με στόχο να καταστήσει ασύμφορη τη μη χρήση τους. Παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται ήδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, όπου οι φόροι ή οι υποχρεώσεις για την ενοικίαση ακινήτων που παραμένουν κενά είναι αυστηρότεροι.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της ανακατανομής πόρων από το ΕΣΠΑ 2021-2027, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει κοινοτικά κονδύλια για να ενισχύσει τις επενδύσεις στη στεγαστική αγορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει τη δυνατότητα αύξησης των επενδύσεων με 100% κοινοτική χρηματοδότηση και παροχή προκαταβολής 30%, γεγονός που θα διπλασιάσει τους πόρους για προσιτή στέγη και θα στηρίξει νέες κατασκευές και ανακαινίσεις.
Σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, παρατείνεται έως το 2026 η απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών για τα πρώτα τρία διαμερίσματα στον Δήμο Αθηναίων. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επεκταθεί αυτό το μέτρο και σε άλλες πόλεις της χώρας όπου το πρόβλημα της στέγασης είναι οξύ και τα ενοίκια ανεβαίνουν δυσθεώρητα.
Τέλος, υπάρχει σκέψη για νέα παράταση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, που κανονικά λήγει στο τέλος του 2025, προκειμένου να υποστηριχθούν η κατασκευή και η διάθεση νέων κατοικιών στην αγορά.
Διαβάστε επίσης:
ΙΕΛΚΑ: Μειωμένες κατά 0,35% οι τιμές προϊόντων στα σούπερ μάρκετ τον Ιούνιο
Αυξημένη φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών φέτος – Στα 1.891 ευρώ ο μέσος πρόσθετος φόρος
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.