search
ΤΕΤΑΡΤΗ 16.07.2025 12:30
MENU CLOSE

Οι γκρίζες ζώνες της νομοθετικής υποκατάστασης του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ

07.07.2025 20:14
aade_0107_1920-1080_new

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να έρθει στη βουλή το νομοσχέδιο με τις διατάξεις για την «επιτροπεία» ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ και για την κατάργηση του ΣΔΟΕ. Όμως, οι ρυθμίσεις τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να προβάλει ως «μεταρρυθμιστική εξυγίανση», εκτός από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, έχουν πολλά άλλα νομικά και πολιτικά εμπόδια.

Η κυβέρνηση εδώ και ένα μήνα επιδίδεται σε επίδειξη ταχύτητας και αποφασιστικότητας για την αντιμετώπιση της πλημμυρίδας καταγγελιών για τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις, με την εμπλοκή υπουργών, στελεχών και «κολλητών» της. Κι αν το ένα άμεσο πρόβλημά της είναι τι θα κάνει στη βουλή με τους στριμωγμένους  Βορίδη και Αυγενάκη, το άλλο μεγάλο της πρόβλημα είναι να πείσει ότι η ανάκτηση των επιδοτήσεων θα γίνει, κι ας συγκρουστεί με μέρος της ευνοημένης εκλογικής πελατείας της ΝΔ.

Τα τελευταία 24ωρα διαρρέουν- και αναπαράγονται αμάσητες-πληροφορίες περί ενεργοποίησης όλων των συναρμόδιων αρχών στο κυνήγι των «κόκκινων ΑΦΜ», δηλαδή περίπου 20.000 προσώπων, φυσικών και νομικών, που είτε έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία, είτε διαπιστωμένα έχουν πάρει επιδοτήσεις που δεν δικαιούνται. Οι διαρροές περιγράφουν περίπου αυτό που προσδιόρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως task force. Και εκτός από την αυτονόητη παρέμβαση της Αρχής για το Ξέπλυμα, που συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία βάσει μνημονίου που τις συνδέει, στις διαρροές αναφέρονται η Οικονομική Αστυνομία, που ήδη έχει συμβάλει στην μέχρι τώρα έρευνα, και η ΑΑΔΕ που μέχρι στιγμής δεν είχε καμιά απολύτως επαφή με την υπόθεση. Με γλαφυρή εξαίρεση τις αναφορές του «Φραπέ»  στον «έφορα που τον βοήθησε να γλιτώσει πρόστιμο» και σε κάποιον «Μπιρτζιλή με μια γραφειάρα να ντρέπεσαι», για τον οποίο η ηγεσία της Αρχής διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει την παραμικρή σχέση με τον Διοικητή της.

Εχει η ΑΑΔΕ ανακριτικές αρμοδιότητες;

Στις πληροφορίες για την «task force» που θα ξεσκονίσει τους λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία κάθε εμπλεκόμενου, δεν αναφέρεται το υπό κατάργηση ΣΔΟΕ, αν και από αυτό ξεκίνησε η έρευνα για τις παράνομες επιδοτήσεις τον Μάιο του 2022 με εντολή του εισαγγελέα Καστοριάς που στη συνέχεια διαβιβάστηκε και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Αντίθετα, για την ΑΑΔΕ τονίζεται με στόμφο πως θα «ξεσκονίσει βοσκοτόπια, ΑΦΜ, Ε9, μισθωτήρια, λογαριασμούς σε βάθος πενταετίας ή και δεκαετίας». Ωστόσο, για να μπει σε αυτή τη διαδικασία η ΑΑΔΕ πρέπει να αποκτήσει  τις ανακριτικές αρμοδιότητες που μέχρι τώρα είχε το ΣΔΟΕ από κοινού με την Οικονομική Αστυνομία- υπό τον Οικονομικό Εισαγγελέα, τις εισαγγελικές αρχές όλης της χώρας και την Αρχή για το Ξέπλυμα-  που σημαίνει ότι πρέπει να έχει και τη σχετική νομιμοποίηση. Δηλαδή να έχει ψηφιστεί η σχετική  διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα.

Η διαβούλευση για το νομοσχέδιο στο opengov.gr τελειώνει αύριο (8/7), κι αν δει κανείς τη στατιστική των σχολίων, ελάχιστα και ελάχιστους απασχόλησαν τα 200 άρθρα του Τελωνειακού Κώδικα. Το 50% των σχολίων αφορούν τις δυο διατάξεις για την «εξαφάνιση» του ΣΔΟΕ  στην ΑΑΔΕ και την  αναγκαστική μεταφορά όλου του αρχείου, των δεδομένων και της διαδικασίας πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ίδια φορολογική Αρχή, καθώς και το άρθρο 248 για το τέλος επιτηδεύματος. Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προωθήσει προς ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο εντός της εβδομάδας, αλλά θεωρείται  δεδομένο ότι από  τα 267 άρθρα του, τα δύο (251 και 253) θα προκαλέσουν εντάσεις με την αντιπολίτευση. Τα κόμματα της αριστεράς θεωρούν «κόκκινο πανί» τη διάταξη για την ουσιαστική κατάργηση του ΣΔΟΕ, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει να αποσυρθεί το άρθρο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Νομοτεχνική κουτοπονηριά

Παραμένει δε σε εκκρεμότητα από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής το αν η ΑΑΔΕ θα θεωρηθεί κατάλληλη υπηρεσία για να λάβει πιστοποίηση ως οργανισμός πληρωμών των επιδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων , του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Αλιευτικού Ταμείου. Αυτό το πρόσκομμα η κυβέρνηση, ως γνωστόν, έχει επιχειρήσει να το ξεπεράσει με μια νομοτεχνική κουτοπονηριά: τυπικά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν καταργείται, ούτε ενσωματώνεται στη ΑΑΔΕ. Με το άρθρο 251 του σχεδίου νόμου υποχρεώνεται απλώς να δώσει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του στην ΑΑΔΕ. Για κάποιο διάστημα, αναγκαστικά πράξεις που θα έχουν επεξεργαστεί υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα φέρουν την υπογραφή της διοίκησης και των στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Η ΑΑΔΕ επεξεργάζεται και διαχειρίζεται το σύνολο των ως άνω πληροφοριών και στοιχείων για την εκπλήρωση των σκοπών του Οργανισμού», αναφέρει η διάταξη. Πώς είναι δυνατό, όμως, οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ να δεχθούν να υπογράφουν αποφάσεις και πράξεις που δεν έχουν διεκπεραιώσει οι ίδιοι; Πώς θα αναλάβουν την πειθαρχική ή ακόμη και ποινική ευθύνη του λάθους, της παράλειψης ή της παρατυπίας που έχουν κάνει άλλοι, τη στιγμή που τώρα είναι ουσιαστικά όλοι ελεγχόμενοι; Για παράδειγμα, ακόμη και σήμερα, έχει ελέγξει κανείς αν η ΑΑΔΕ έλαβε τις πορισματικές εκθέσεις του ΣΔΟΕ για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και βεβαίωσε οφειλές και πρόστιμα που προκύπτουν σε αποδέκτες παράνομων επιδοτήσεων; Και ποιος θα ελεγχθεί αν διαπιστωθεί παράλειψη; Οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Ποιος θέλει υπερυπουργείο την ΑΑΔΕ;

Οσον αφορά την κυβερνητική σπουδή να μπει η ΑΑΔΕ στις έρευνες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκύπτει ένα δεύτερο ερώτημα: Αρκεί η διάταξη (253) για τη μεταφορά του ΣΔΟΕ, του προσωπικού του, του εξοπλισμού του και των αρμοδιοτήτων για να αποκτήσει η φορολογική αρχή ανακριτική αρμοδιότητα και για τις ποινικές διαστάσεις του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ; Ή θα μείνει ανοικτό ένα ακόμη παράθυρο στους «επιτήδειους» των ευρωπαϊκών ταμείων να μπλοκάρουν αποφάσεις με έλλειψη τυπικής νομιμότητας;

Προφανώς, η κυβερνητική επιχείρηση «εξυγίανσης» του μηχανισμού των επιδοτήσεων δεν κλείνει με αυτές της διατάξεις, αν και εφόσον περάσουν από τη βουλή. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης είχαν περιγράψει ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της «μεταρρύθμισης», με κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και πλήρη ενσωμάτωσή του του από την ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του 2026. Αυτό απαιτεί κι άλλα νομοθετικά βήματα, με σημαντικότερο την αλλαγή του ιδρυτικού νόμου της ΑΑΔΕ, που από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μετατρέπεται και σε αρχή πληρωμών, υποχρεωμένη να συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις διευθύνσεις των γεωργικών ταμείων (αν η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της περιοριστεί μόνο σε αυτά). Αρα, εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να είναι πλέον «ανεξάρτητη» και ανεξέλεγκτη, αφού μετατρέπεται σε ένα υπερυπουργείο από το οποίο θα εξαρτάται η υπόσταση και λειτουργία σχεδόν όλης της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού. Αντέχουν, όμως, τόση «μεταρρύθμιση» η κυβέρνηση, η ΝΔ και η σταθερή εκλογική πελατεία της;

Διαβάστε επίσης:

Αμαλιάδα: Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου για τη δολοφονία των βρεφών\

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή άλλων 13 κατηγορουμένων ζητά η Eυρωπαία εισαγγελέας –«Ο Οργανισμός δεν έκανε έλεγχο παρά τις ενδείξεις απάτης»

Τραγωδία στην Ξάνθη: Νεκροί σε ποτάμι βρέθηκαν οι δύο νεαροί που αγνοούνταν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 16.07.2025 12:30