Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Από τις 15 Οκτωβρίου αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και οι τιμές, όπως όλα δείχνουν, θα κινηθούν γύρω στο 1,05 με 1,10 ευρώ το λίτρο, ενώ πέρυσι στην αρχή της περιόδου ήταν ελαφρά υψηλότερα 1,16 με 1,20 ευρώ το λίτρο. Την ίδια στιγμή, περισσότερο από 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά περιμένουν να ανάψει το «πράσινο φως» για το επίδομα θέρμανσης, που και φέτος θα λειτουργήσει ως μικρή ανάσα ενόψει του χειμώνα.
Τα ποσά και τα κριτήρια παραμένουν ίδια με πέρσι. Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου, δίνοντας στους ενδιαφερόμενους περιθώριο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων. Όσοι προλάβουν και εγκριθούν, θα δουν την προκαταβολή του επιδόματος στους λογαριασμούς τους πριν από τα Χριστούγεννα — όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια.
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει δημοσιευθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει διαδικασίες και λεπτομέρειες για τη σεζόν 2025-2026, με το συνολικό κονδύλι να ξεπερνά τα 195 εκατομμύρια ευρώ.
Το επίδομα δίνεται για την κύρια κατοικία και αφορά φυσικά πρόσωπα — άγαμα, έγγαμα, σε διάσταση ή χηρεία, καθώς και όσους έχουν σύμφωνο συμβίωσης. Οι δικαιούχοι πρέπει να χρησιμοποιούν για τη θέρμανσή τους πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ, τηλεθέρμανση ή ακόμη και ηλεκτρικό ρεύμα.
Στα ζευγάρια, δικαιούχος θεωρείται ο υπόχρεος στη φορολογική δήλωση ή ένας από τους δύο σε περίπτωση χωριστής υποβολής.
Η αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά:
Το όριο αυξάνεται κατά 40.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο παιδί.
Το επίδομα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή και την κατανάλωση.
Σε περιοχές με ψυχρότερες συνθήκες, όπως Κοζάνη, Ελάτη και Πάπιγκο, όπου ο κλιματικός συντελεστής φτάνει ή ξεπερνά το 1, το ποσό αυξάνεται κατά 25%, φτάνοντας τα 1.000 ευρώ.
Σε ακόμα πιο «παγωμένες» περιοχές, όπως Μέτσοβο, Νευροκόπι ή Βελούχι, η προσαύξηση φτάνει συνολικά στο 50%, ανεβάζοντας το επίδομα έως και 1.200 ευρώ.
Ο φετινός χειμώνας προμηνύεται βαρύς και ενεργειακά, οπότε για πολλούς το επίδομα θέρμανσης δεν είναι απλώς βοήθημα — είναι αναγκαία ανάσα για να κρατηθεί το σπίτι ζεστό.
Διαβάστε επίσης
Συντάξεις Νοεμβρίου: Αναλυτικά πότε πληρώνονται
Η κτηματαγορά σε φάση κόπωσης – οι συναλλαγές μειώνονται, αλλά οι τιμές παραμένουν υψηλές
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.