Σπετζοφάι με μελιτζάνες, του μερακλή
Ένα απολαυστικό φαγητό – μεζές από το Πήλιο, που συνδυάζει πιπεριές (σπέντζες στην τοπική διάλεκτο) και λουκάνικα, ενίοτε και μελιτζάνες, μέσα σε λαχταριστή σάλτσα ντομάτας.
Υλικά για τη Συνταγή
1-2 μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους
2-3 πράσινες πιπεριές κέρατο, κομμένες σε χοντρά κομμάτια
1-2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε χοντρά κομμάτια
1 μεγάλο πικάντικο μοσχαρίσιο λουκάνικο
Περίπου ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια φρέσκες ντομάτες, στον τρίφτη
Λίγο θυμάρι και ρίγανη
Λίγη ζάχαρη (προαιρετικά)
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Εκτέλεση
1. Αρχικά πλύντε, σκουπίστε και κόψτε τις μελιτζάνες σε κύβους. Πασπαλίστε γενναιόδωρα με αλάτι και αφήστε τις να σταθούν σε ένα στραγγιστήρι για περίπου μισή ώρα, να ξεπικρίσουν. Ξεπλύντε τις κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το αλάτι και στραγγίστε τις πιέζοντάς τις με τις παλάμες σας και έπειτα, τοποθετώντας τις σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
2. Καθαρίστε και κόψτε τις πιπεριές, αφαιρώντας τους σπόρους και το κοτσάνι.
3. Τηγανίστε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να πάρουν λίγο χρώμα. Αποσύρετε.
4. Κόψτε το λουκάνικο σε φέτες ομοιόμορφες με τα λαχανικά και ροδίστε το ελαφρά στο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά σε λίγο ελαιόλαδο.
5. Συνεχίστε για λίγα λεπτά το σοτάρισμα του λουκάνικου στο ελαιόλαδο, ρίξτε τις ντομάτες, αλατοπίπερο, λίγη ζάχαρη (για την ξινίλα της ντομάτας), ρίγανη ή θυμάρι και σιγοβράστε για 10 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.
6. Σε ένα σκεύος πήλινο ή κεραμικό (που μπαίνει στο φούρνο), τοποθετήστε τα λουκάνικα με τη σάλτσα και τα τηγανισμένα λαχανικά. Συμπληρώστε με λίγο αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, πασπαλίστε με κύβους γραβιέρας, σκεπάστε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 180ο C για 15 λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό μέσα στο σκεύος, μαζί με χωριάτικο ζυμωτό ψωμί και φέτα, τζατζίκι ή σκέτο στραγγιστό γιαούρτι.
Διαβάστε επίσης:
Βίντατζ χριστουγεννιάτικα μπισκότα με ζαχαρωμένα φρούτα (φρουί γλασέ)