search
ΣΑΒΒΑΤΟ 30.05.2026 17:05
MENU CLOSE

Καύσιμα: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση – Μειώνονται σταδιακά οι τιμές, πότε θα φανεί στην αντλία

30.05.2026 16:13
kafsima_1303_1920-1080_new

Για έκτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων στα διυλιστήρια, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σταδιακά σε χαμηλότερες τιμές και στην αντλία τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η μείωση των τιμών σε επίπεδο διυλιστηρίων δεν περνά άμεσα και με τον ίδιο ρυθμό στη λιανική αγορά, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις από πρατήριο σε πρατήριο, ακόμη και μέσα στην ίδια περιοχή. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να γίνει πιο έντονο το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα σε περιόδους ταχείας αποκλιμάκωσης των χονδρικών τιμών.

Παρά τις διαφορές στη λιανική, το βασικό μήνυμα είναι ότι η αγορά κινείται πλέον σε πτωτική τροχιά. Όλο και περισσότερα πρατήρια αναμένεται να διαθέτουν φθηνότερα τόσο την αμόλυβδη βενζίνη όσο και το πετρέλαιο κίνησης.

Ήδη στο λεκανοπέδιο καταγράφονται πρατήρια που διαθέτουν αμόλυβδη ακόμη και κάτω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο, ύστερα από αρκετές εβδομάδες υψηλών τιμών. Αντίστοιχα, στο πετρέλαιο κίνησης έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τιμές κάτω από το 1,65 ευρώ το λίτρο.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την υποχώρηση των τιμών στα διυλιστήρια, η οποία αποτελεί απόρροια της αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Ειδικότερα, η τιμή διυλιστηρίου της αμόλυβδης –η οποία περιλαμβάνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης αλλά όχι τον ΦΠΑ και το εμπορικό περιθώριο κέρδους– διαμορφωνόταν στα 1,25 ευρώ ανά λίτρο όταν ξεκινούσαν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια κατέγραψε υψηλό στις 21 Μαΐου, φτάνοντας περίπου τα 1,60 ευρώ ανά λίτρο. Από τότε μέχρι σήμερα σημειώνεται αποκλιμάκωση της τάξεως των 12 λεπτών ανά λίτρο, με τη μείωση να περνά σταδιακά και στη λιανική αγορά.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και το πετρέλαιο κίνησης. Η τιμή διυλιστηρίου από τα 1,09 ευρώ αυξήθηκε έως τα 1,58 ευρώ στα τέλη Μαρτίου, περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση προχώρησε σε οριζόντια επιδότηση ύψους 16 λεπτών ανά λίτρο. Σήμερα η τιμή διαμορφώνεται περίπου στο 1,17 ευρώ σε επίπεδο διυλιστηρίου, στοιχείο που δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω αποκλιμάκωση και στη λιανική αγορά.

Ωστόσο, στην τελική διαμόρφωση της τιμής αναμένεται να επηρεάσει και η αλλαγή στην κρατική επιδότηση. Από τη Δευτέρα (1/6), η επιδότηση μειώνεται από τα 20 στα 15 λεπτά ανά λίτρο, γεγονός που θα ενσωματωθεί στην τελική τιμή πώλησης.

Σε κάθε περίπτωση, η γενική εικόνα της αγοράς παραμένει θετική για τους καταναλωτές, καθώς η τάση στις τιμές των καυσίμων είναι καθοδική και η αποκλιμάκωση αναμένεται να αποτυπωθεί ολοένα και περισσότερο στις αντλίες το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα Eteron: Δύο στους τρεις δυσαρεστημένοι με την οικονομική τους κατάσταση

Τουρισμός δύο ταχυτήτων το 2026: Το «φρένο» της FedHATTA, το κραχ στο εξωτερικό και τα πακέτα-φωτιά των 650 ευρώ για ένα τριήμερο

Χάνεις το σπίτι, μένεις ενοικιαστής: Έρχεται ο Φορέας της «δεύτερης ευκαιρίας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30.05.2026 16:59