search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23.10.2026 22:46
MENU CLOSE

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Πλοίο φτάνει στην Κρήτη για τις γεωφυσικές έρευνες 

23.10.2026 21:47
Abeille-Marengo

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Ειδικό πλοίο αναμένεται να φτάσει στις (27/10) στα ανοιχτά της Κρήτης, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις προκαταρκτικές ωκεανογραφικές και βυθομετρικές έρευνες που είναι προϋπόθεση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

Το «Abeille Marengo» ξεκίνησε το ταξίδι του στις (23/10) από τη Νάπολη και θα φτάσει στο Ηράκλειο στις (27/10). Το Λιμενικό Σώμα έχει ήδη δώσει τις προβλεπόμενες εγκρίσεις, ενώ τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί και η NAVTEX, που θα προσδιορίζει τις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες θα γίνουν έρευνες.

Σε πρώτο στάδιο θα γίνει ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου και θα ακολουθήσει η διασύνδεση και του Ισραήλ. Ο Great Sea Interconnector θα περιλαμβάνει ένα σύστημα υποβρύχιων και χερσαίων καλωδίων  1.208 χιλιομέτρων.

Η προβλεπόμενη μεταφορική ικανότητα ανέρχεται σε 1.000 MW, με τάση 500 kV και δυνατότητα πόντισης σε βάθη έως 3.000 μέτρα. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 1,9 δισ. ευρώ.

Την κατασκευή και την πόντιση του καλωδίου για τον ΑΔΜΗΕ έχει αναλάβει η γαλλική Nexans. Η Nexans έχει αναθέσει τις προκαταρκτικές θαλάσσιες έρευνες στη Next Geosolutions Europe SpA, που εξειδικεύεται στις γεωφυσικές έρευνες.

Διαβάστε επίσης

Ελεύθερος μετά από μόλις δύο χρόνια και ο μεσίτης για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου

Pizza Fan: Την Τρίτη απολογούνται ο Αντάρας και ο στενός συνεργάτης του – Τι λένε οι συνήγοροί τους

Πόλεμος στη Δικαιοσύνη μετά την παρέμβαση Βασίλη Φλωρίδη σε εκκρεμή υπόθεση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23.10.2026 22:39