search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:41
MENU CLOSE

Σε «κόκκινο» συναγερμό η Ευρώπη μετά το Brexit – Όλο το χρονικό

23.06.2016 21:15
Σε «κόκκινο» συναγερμό η Ευρώπη μετά το Brexit - Όλο το χρονικό - Media

Νέο σκηνικό για την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, σηματοδοτεί η απόφαση των Βρετανών υπέρ του «Brexit».

 

Νέο σκηνικό για την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, σηματοδοτεί η απόφαση των Βρετανών υπέρ του «Brexit».

Μετά τα επίσημα αποτελέσματα. άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του. «Η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία…χρειαζόμαστε έναν νέο πρωθυπουργό τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ντάουνινγκ Στριτ, διευκρινίζοντας ότι θα παραιτηθεί. «Η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή», είπε.

Έντονη είναι η ανησυχία και στις αγορές με τα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και τη λίρα να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες από την οικονομική κρίση του 2008 και την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος, 16.140.241 ψήφισαν υπέρ της παραμονής και 17.410.742 ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Το ποσοστό υπέρ του Brexit άγγιξε το 52% και το ποσοστό υπέρ της παραμονής το 48%. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένονται ιδιαίτερα σοβαρές.

 

Ακολουθεί όλο το χρονικό του σημαντικότερου δημοψηφίσματος στη σύγχρονη ιστορία, όπως το είδατε από το topontiki.gr. 

 

17:25 Η υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι παραμένει αφοσιωμένη στη φιλία της χώρας της τόσο με τη Βρετανία όσο και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. «Το πρώτο μας καθήκον είναι να εξασφαλίσουμε ότι η οικονομική αβεβαιότητα την οποία δημιούργησαν τα γεγονότα στη Βρετανία δεν θα πλήξει οικογένειες εργαζομένων στις ΗΠΑ», τόνισε η Χίλαρι Κλίντον.

17:07 Ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε ότι θα συλλέξει υπογραφές για να προκηρυχθεί δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες να μπορέσουν να εκφραστούν σχετικά με την διατήρηση σε ισχύ των συνθηκών που διέπουν την σχέση της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η ιταλική νομοθεσία απαγορεύει ρητά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες που υπέγραψε η χώρα. Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, πρόκειται για μια πολιτική κίνηση εντυπωσιασμού.
 
16:52 Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, αναμένει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να είναι ένας ισχυρός εταίρος» των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρωπιστικά θέματα, την ειρήνη και την ασφάλεια, «περιλαμβανομένων και των μεταναστευτικών θεμάτων», μετά το Brexit.

«Στον ΟΗΕ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι και οι δύο σημαντικοί εταίροι» επεσήμανε.

16:50 Μετά την ΕΚΤ και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να παράσχει ρευστότητα σε δολάρια σε άλλες κεντρικές τράπεζες ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν πιέσεις στις αγορές που θα μπορούσαν «να έχουν αρνητικές επιπτώσεις» για την αμερικανική οικονομία, μετά τη νίκη του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.

«Η Fed είναι έτοιμη να παράσχει ρευστότητα σε δολάρια μέσω των συμφωνιών ανταλλαγής (swap) που έχει με άλλες κεντρικές τράπεζες, εφόσον χρειαστεί, για να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία», αναφέρει στην ανακοίνωση. Η Fed «παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στις διεθνείς χρηματοδοτικές αγορές, σε συνεργασία με άλλες κεντρικές τράπεζες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

16:47 Ομπάμα για το Brexit: Οι Βρετανοί μίλησαν, η ειδική μας σχέση παραμένει

16:16 Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των G7 δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να έχουν στενή επικοινωνία για τις κινήσεις στην αγορά και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να συνεργάζονται κατά τον προσήκοντα τρόπο, μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit. Επίσης, διαβεβαιώνουν πως η οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Βρετανίας παραμένουν ανθεκτικοί.

16:15 Το ΔΝΤ διά στόματος της γενικής διευθύντριάς του Κριστίν Λαγκάρντ καλεί τη Βρετανία να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κ. Λαγκάρντ, με δήλωση που εξέδωσε αναφέρει ότι το «ΔΝΤ καλεί τις αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη να εργαστούν από κοινού για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση σε μια νέα οικονομική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε.».
 
Παράλληλα το ΔΝΤ ζητά να αποσαφηνιστούν οι διαδικασίες και οι γενικοί στόχοι της διαδικασίας αυτής. Το ΔΝΤ με την παρέμβασή του στηρίζει σθεναρά τις δεσμεύσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να περιορίσουν υπερβολική χρηματοοικονομική αστάθεια.

16:10 Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το EurActiv, το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα στη Βρετανία ετοιμάζει εκλογές τον ερχόμενο Νομέβριο, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση η οποία θα απολαμβάνει της λαϊκής έγκρισης για το Brexit.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το EurActiv, μετά την εκλογή νέου αρχηγού των Τόρις, θα πραγματοποιηθούν αμέσως εκλογές. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει λαϊκή εντολή για να προχωρήσει το Brexit. Σημειώνεται ότι ο νυν πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τελεί υπό παραίτηση, ενώ και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είναι αντιμέτωπος με πρόταση μομφής από μέλη του κόμματός του.
 
15:50 Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ακολουθηθεί από «εγγυήσεις» για το καλό τόσο της Βρετανίας όσο και των χωρών της γηραιάς ηπείρου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο λίγο μετά την αναχώρησή του από τη Ρώμη με προορισμό το Γερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, ο Ποντίφικας δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό διότι είναι βούληση των πολιτών. “Οι πολίτες εξέφρασαν τη βούλησή τους και αυτό απαιτεί μεγάλη ευθύνη από όλους εμάς για να εγγυηθούμε το καλό των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και το καλό και τη συνύπαρξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό είναι που περιμένω”, τόνισε ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Ο Φραγκίσκος μίλησε για την “ευθύνη” της Ευρώπης να “εγγυηθεί τη συμβίωση” στην Ευρώπη, μετά την ιστορική ψήφο της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

15:30 Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και επικεφαλής του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υποστήριξε σήμερα πως το Brexit μπορεί να αποτελέσει “την ευκαιρία για μια επανεκκίνηση” της Ευρώπης, λέγοντας πως αναμένεται να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για τη λιτότητα, την οποία ωστόσο υποστηρίζει η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού στην οποία συμμετέχει. “Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι επίσης ευκαιρία για μια επανεκκίνηση”, υπογράμμισε ο Γκάμπριελ, επικεφαλής του SPD και αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ.

“Οι άνθρωποι πρέπει να αισθανθούν και πάλι ότι η Ευρώπη τους βοηθά” και “η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα γι΄αυτό”, δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Αναφερόμενος στην κατάσταση “της Γαλλίας, της Ισπανίας και πολλών άλλων χωρών”, ο ηγέτης του SPD δηλώνει ότι υπάρχει βέβαια “στις χώρες αυτές μεγάλη ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, αλλά κάνοντας μόνο οικονομίες, δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας στην Ευρώπη”.
 
“Στη διάρκεια των τελευταίων ετών αποφύγαμε να θέσουμε την εργασία και την απασχόληση στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας”, δήλωσε ο υπουργός. “Θα πρέπει επίσης στο εσωτερικό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συζητήσουμε εκ νέου το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των ανθρώπων στην Ευρώπη, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εξασθενήσουμε τον ευρωσκεπτικισμό”, δήλωσε ο Γκάμπριελ. Για τον Γερμανό αντικαγκελάριο, το Brexit “δεν είναι το τέλος της Ευρώπης, ούτε το τέλος της συνεργασίας με τη Βρετανία αλλά μια σαφής ένδειξη πως η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί πιο έντονα με τους ανθρώπους”.
 
15:25 Ματέο Ρέντσι: «Η Ευρώπη είναι το δικό μας σπίτι, των παιδιών και των εγγόνων μας. Χρειάζεται μια ανακαίνιση, αλλά παραμένει το σπίτι για το δικό μας αύριο. Ο κόσμος του αύριο χρειάζεται, την Ευρώπη του ουμανισμού».

15:19 Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαβάσει την ψήφο της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ προσεκτικά και να αναθεωρήσει το πολιτικό της όραμα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. “Η ΕΕ πρέπει να διαβάσει πολύ καλά την εξέλιξη αυτή και να επαναπροσδιορίσει το όραμά της για το μέλλον”, είπε ο Γιλντιμίρ σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση. Επίσης επέκρινε τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι στήριξε την εκστρατεία του υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ με το επιχείρημα ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι μια μακρινή προοπτική.

14:57 «Να θυμόμαστε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν αρχικά μια ιδέα ειρήνης», ζήτησε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση των Βρετανών, μίλησε για «σημείο καμπής» στην Ευρώπη, αλλά τόνισε ότι οι μελλοντικές συνέπειες της σημερινής εξέλιξης θα εξαρτηθούν από τους χειρισμούς των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών της ΕΕ. «Δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να υπεκφύγουμε. Η σημερινή μέρα αποτελεί καμπή για την Ευρώπη, για την ευρωπαϊκή διαδικασία ενοποίησης», δήλωσε η Μέρκελ και τόνισε ότι «το τι θα σημάνουν οι συνέπειες αυτής της υποβάθμισης τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες και χρόνια, εξαρτάται από το εάν εμείς, τα άλλα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είμαστε τώρα πρόθυμοι και ικανοί να μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα από το δημοψήφισμα, αλλά να λάβουμε από κοινού τις σωστές αποφάσεις έπειτα από διαβουλεύσεις, με ηρεμία και σύνεση».

Οι προκλήσεις του σημερινού κόσμου είναι πολύ μεγάλες για να μπορούν να τις αντιμετωπίσουν μεμονωμένα κράτη, πρόσθεσε, για να επαναλάβει την πάγια θέση της ότι μόνο από κοινού μπορεί η Ευρώπη να διαφυλάξει τα συμφέροντά της στον σημερινό παγκόσμιο ανταγωνισμό. «Ακόμη και αν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς για μας, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν μια ιδέα ειρήνης. Βλέπουμε όλοι ότι ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή. Η ειρήνη που έχουμε στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι αυτονόητη», σημείωσε, αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά ισχυρή ώστε να δώσει τη σωστή απάντηση στη σημερινή μέρα.

14:44 Η Μόσχα ελπίζει ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα επιτρέψει τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Βρετανίας και της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

14:42 Δύο μέλη του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν, μετέδωσε σήμερα η τηλεόραση του BBC. Το BBC μετέδωσε πως δύο μέλη του κόμματος –η Μάργκαρετ Χοτζ και η Άν Κόφεϊ– κατέθεσαν την πρόταση μομφής για τους χειρισμούς του Κόρμπιν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα για την ΕΕ.

14:40 Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό εκτίμησε σήμερα ότι είναι “επείγον” να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφευχθεί μια περίοδος “επιζήμιας” αβεβαιότητας για όλα τα μέρη. “Αυτό που είναι επείγον σήμερα είναι να σεβαστούμε την ψήφο του βρετανικού λαού”, δήλωσε στους δημοσιογράφους φθάνοντας στο Λουξεμβούργο για μια ανεπίσημη συνάντηση αξιωματούχων των ευρωπαίων σοσιαλιστών. “Το λέω αυτό γιατί ορισμένοι πιστεύουν πως είναι το χάος. Όχι, δεν είναι το χάος (…) επειδή η ευρωπαϊκή συνθήκη προβλέπει στο άρθρο 50 τους όρους της αποχώρησης”. Πρέπει να “ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του άρθρου προς όφελος της συνοχής και της σταθερότητας της Ευρώπης και της Βρετανίας”, πρόσθεσε. “Είναι επείγον, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, κάθε περίοδος αβεβαιότητας θα ήταν επιζήμια”, ανέφερε ακόμη ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. Μαζί με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, ο Ερό ξεκίνησε στη συνέχεια συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με τον γερμανό, τον τσέχο και τον ολλανδό ομόλογό του, τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τον Λιουμπόμιρ Ζαοράλεκ και τον Μπερτ Κέντερς, αντίστοιχα. Θα ακολουθήσει συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

14:15 Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε πως η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ πιθανόν να ασκήσει πίεση για τη διοργάνωση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας. “Είναι μια απόφαση που θα έχει τεράστιες συνέπειες”, δήλωσε σήμερα ο Μπλερ στο Sky News. “Θα υπάρξει αυξημένη πίεση για ένα άλλο δημοψήφισμα στη Σκοτία κάτω υπό διαφορετικές περιστάσεις από εκείνες υπό τις οποίες διεξήχθη το προηγούμενο δημοψήφισμα (το 2014)”.Ο Μπλερ είπε ακόμη πως οι πολίτες θα διαπιστώσουν ότι η ψήφος υπέρ της εξόδου από την ΕΕ δεν θα επιλύσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η παγκοσμιοποίηση. “Αυτή είναι η τραγωδία… αυτό που θα ανακαλύψουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Θα ανακαλύψουμε ότι αυτό που ο κόσμος νόμιζε ότι επρόκειτο να είναι μια απάντηση σε αυτά τα προβλήματα στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου μια απάντηση”.

14:01 Δημοκρατικά απαράδεκτη η απομάκρυνση της Σκωτίας από την Ε.Ε παρά τη θέληση του λαού της. Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία. Τα αποτελέσματα στη Σκωτία (62% ψήφισαν υπέρ της παραμονής) δείχνουν ένα σαφή σχίσμα σε σχέση με τις αποφάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και αποσαφήνισε πως η αλλαγή αυτή στην πολιτική αλλάζει πλήρως τα δεδομένα με βάση τα οποία η Σκωτία ψήφισε κατά της ανεξαρτητοποίησης της στο δημοψήφισμα του 2014.Τόνισε επίσης πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας και πως όλοι όσοι ψήφισαν κατά την προηγούμενη φορά θα έχουν σίγουρα ξανασκεφτεί την απόφαση τους.

13:58 Η ψήφος στη Βρετανία υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η αρχή της διάλυσης της Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τζανικλί. “Η διαδικασία κατακερματισμού της ΕΕ έχει ξεκινήσει. Η Βρετανία ήταν η πρώτη που εγκατέλειψε το σκάφος”, έγραψε ο Τζανικλί στο Twitter.

13:54 Γιούνκερ: Η απόφαση του βρετανικού λαού προκαλεί λύπη αλλά είναι σεβαστή. Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις επί της αποχώρησης, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι μακρές.

13:45  Βέλγος πρωθυπουργός: Να συγκληθεί κογκλάβιο χωρίς τη Βρετανία – Το Brexit ήταν χαστούκι 

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ τάχθηκε σήμερα υπέρ της σύγκλησης από τον επόμενο μήνα ενός “κογκλαβίου” των 27 ηγετών της ΕΕ “χωρίς τη Βρετανία” προκειμένου να δοθούν νέες κατευθύνσεις στην Ευρώπη έπειτα από το “χαστούκι” του Brexit.

13:11 Ο Μπόρις Τζόνσον πλέκει το εγκώμιο του Κάμερον, τον οποίο χαρακτηρίζει «γενναίο άνδρα και με αρχές και τον ευχαριστεί για την απόφαση να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χώρα. Όπως είπε η απόφασή του ήταν «σωστή και αναπόφευκτη». Ήταν σωστή απόφαση για το δικαίωμα των πολιτών που εκλέγουν τους πολιτικούς να λαμβάνουν τις σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τους και τόνισε ότι οι Βρετανοί «αποφάσισαν να ανακτήσουν τον έλεγχο»

13:05 Την απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit χαιρετίζει η πρόεδρος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Φράουκε Πέτρι, η οποία, σε ανακοίνωσή της, ερμηνεύει το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ως «μήνυμα προς το Πολιτικό Γραφείο των Βρυξελλών και των οπαδών τους». Η κυρία Πέτρι εκτιμά ότι είναι πιθανές περαιτέρω αποφάσεις για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Εάν η ΕΕ δεν εγκαταλείψει τώρα επιτέλους τον λάθος δρόμο που διάλεξε και το δήθεν σοσιαλιστικό πείραμα για βαθύτερη πολιτική ολοκλήρωση, θα διεκδικήσουν κι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί την κυριαρχία τους ακολουθώντας τον βρετανικό δρόμο. Περαιτέρω έξοδοι θα είναι η συνέπεια» αναφέρει στην ανακοίνωσή της. 

12:59: H Eυρωπαική Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις χρηματαγορές μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία και είναι έτοιμη να προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα, αν χρειαστεί σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα, αν παραστεί αναγκαίο.Αυτό αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο μετά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

12:52 Εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να καταρρέει από την έλλειψη βούλησης για μεταρρυθμίσεις και να δέχεται χώρες, όπως η Τουρκία, τότε διακηρυγμένος πολιτικός στόχος για την Αυστρία καθίσταται η διενέργεια δημοψηφίσματος ως προς τη συνέχιση της παραμονής της στην ΕΕ, τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αρχηγός του αυστριακού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από το 30%.

12:41 Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου αποδοκίμασαν την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, να μην κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

12:20 Φερχόφσταντ και Ντανιέλ Κον Μπεντίντ βλέπουν το Brexit  ως ευκαιρία μεταρρύθμισης της ΕΕ  

 «Θα πρέπει να δούμε το Brexit σαν μια ευκαιρία για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο Εurope 1 ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Βέλγος Γκι Φερχόφστατ.

 «Θα πρέπει να αναλύσουμε αυτό το “Οχι”. Είναι ένα “Οχι” κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα. Είναι ένα είδος συνομοσπονδίας κρατών, η οποία λειτουργεί με βάση την ομοφωνία που δεν είναι αποτελεσματική, που επιβραδύνει τις αποφάσεις οι οποίες είναι γενικά αδύναμες», πρόσθεσε.

 Παρευρισκόμενος στο στούντιο ο πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, που για χρόνια βρέθηκε στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συγχρόνως με τον Γκι Φερχόφστατ, σημείωσε από την πλευρά του: «Η Ευρώπη για την οποία μιλάει ο Γκι, η μη αποτελεσματική, η Ευρώπη που δεν λειτουργεί, είναι η Ευρώπη που μας επέβαλαν οι Βρετανοί συντηρητικοί, αλλά και οι Εργατικοί που δεν υπήρξαν καλύτεροι. Τελικά έχουμε σήμερα μια Ευρώπη την οποία εμείς δεν θέλουμε γιατί δεν λειτουργεί, και έρχονται τώρα οι Βρετανοί και μας λένε ότι ούτε και αυτοί τη θέλουν. Το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, είναι υπερ-φιλελεύθεροι και στο ΕΚ καταψήφισαν πάντα κάθε προσπάθεια για μια πιο κοινωνική Ευρώπη».

   Ο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ υποστήριξε ότι «θα δούμε άμεσα να γίνεται ένα νέο στη Σκοτία, για να αποσχισθεί από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία θα γίνει Μικρή Βρετανία» και υπογράμμισε: «Παράλληλα, η Σκοτία θα ζητήσει την ένταξή της στην ΕΕ.

    «(…) Η κατάσταση είναι δραματική.Θα πρέπει όμως, όπως είπε ο Γκι Φερχόφστατ, να τη δούμε σαν μια ευκαιρία. Ανήκει σε εμάς πλέον να αποφασίσουμε ποιά Ευρώπη θέλουμε. Πρόκειται για έναν πολιτικό αγώνα» κατέληξε ο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ.

 

11:56 Μετά την απόφαση των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαική Ενωση, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, δεν αναμένει ένα φαινόμενο “ντόμινο” σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Ο ίδιος απέκλεισε, σε σημερινές δηλώσεις του, ένα δημοψήφισμα στην Αυστρία για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ΕΕ, ενώ εκτίμησε πως με το Brexit αποδυναμώνεται σαφώς η Ευρώπη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Ευρώπη θα χάσει σε σημασία και θέση, στον κόσμο». Οπως ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος η βρετανική πολιτική ευθύνεται η ίδια για το ιστορικό αυτό βήμα, και πρόσθεσε ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως ένα δημοψήφισμα θα έχει αρνητική έκβαση, εάν κανείς νωρίτερα δέκα χρόνια έχει λάβει φονταμενταλιστική θέση απέναντι σε ευρωπαικά ζητήματα». Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Κερν, τώρα είναι ακόμη περισσότερο ανάγκη να εξηγηθούν στους πολίτες οι ευρωπαϊκές προοπτικές και προς τούτο είναι επιτακτικά αναγκαία μία μεταρρυθμιστική διαδικασία στην πολιτική της ΕΕ, ιδιαίτερα δε στην οικονομική πολιτική οι Βρυξέλλες θα πρέπει να φροντίσουν ώστε η Ευρώπη να είναι όχι μόνον καλή για μεγάλους ομίλους, αλλά επίσης και για τους μικρομεσαίους.

11: 50 Τηλεδιάσκεψη θα παραγματοποιήσουν στις 14:30 ώρα Ελλάδος σήμερα οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της G7 για να συζητήσουν για την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, δήλωσε σήμερα πηγή που είναι ενήμερη για τις διαβουλεύσεις αυτές. Οι διεθνείς χρηματαγορές έκαναν βουτιά μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στη Βρετανία λόγω των φόβων ότι θα πλήξει τις επενδύσεις στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα απειλήσει τον ρόλο του Λονδίνου ως μια παγκόσμια οικονομική πρωτεύουσα και θα προκαλέσει αβεβαιότητα στην ΕΕ.

11:41 «Εξαιρετικό» χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία. Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε το συγκεκριμένο σχόλιο από την Σκώτια όπου βρίσκεται στο  θέρετρο γκολφ που διαθέτει.

11:35 Οι Βρετανοί ψηφοφόροι είναι απόλυτα διχασμένοι όπως φαίνεται από την ανάλυση του αποτελέσματος. Οι Βρετανοί κάτω των 49 ετών στήριξαν την παραμονή στην ΕΕ με αποκορύφωμα τους νέους κάτω των 24 ετών που ψήφισαν υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 75%.Η πλειοψηφία των Βρετανών ηλικίας από 25 έως 49 στήριξαν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ με ποσοστό 56%.

11:20 Με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στο Λονδίνο οι αγορές έδειξαν τον πανικό τους μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Με την εκκίνηση των συναλλαγών εξανεμίστηκαν 120 δισ. λίρες  από το Βρετανικό χρηματιστήριο. Οι μετοχές των τραπεζών της Barclays και της Royal Bank of Scotland πέφτουν και οι δύο κατά 25%.

11:05 Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ δείχνει “μη αναστρέψιμη”, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ωθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει και σε άλλες χώρες της ένωσης. “Η δυσαρέσκεια που βλέπετε στη Βρετανία υπάρχει επίσης σε άλλες χώρες”, δήλωσε. “Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα κίνητρο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, περισσότερη ευημερία”, σημείωσε.

11:02 Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει ριζικά, τώρα που οι Βρετανοί αποφάσισαν να φύγουν, δήλωσε ο πρώην κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ και διεκδικητής του χρίσματος του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί για τις προεδρικές εκλογές του 2017. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, όπως πριν. Πρέπει να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο για την Ευρώπη», δήλωσε ο Ζιπέ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. Ο Ζιπέ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος «ένα ιστορικό σοκ για τη Μεγάλη Βρετανία», προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει επειγόντως ότι μπορεί να ελέγξει τη μετανάστευση στα σύνορά της και να επανεκκινήσει την ανάπτυξη, ώστε να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στις χώρες – μέλη της.

10:57 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι θα συγκληθεί εκτάκτως το σώμα την Τρίτη για να εξετάσει τις επιπτώσεις από το Brexit.

10:53 Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό μέγαρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος Ολάντ αναμένεται αργότερα να κάνει επίσημη δήλωση για το Brexit.

10:49 «Οι Βρετανοί με την κυρίαρχη απόφασή τους προσέφεραν μεγάλη υπηρεσία στην Ευρώπη», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Μπέατριξ Φον Στορτς, η οποία μάλιστα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix, σημείωσε ότι έκλαψε από χαρά για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Χαιρόμαστε για μια καλή γειτονία! Η 23η Ιουνίου είναι μια ιστορική μέρα. Είναι η μέρα της ανεξαρτησίας της Μεγάλης Βρετανίας», πρόσθεσε η κυρία Φον Στορτς και κάλεσε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να παραιτηθούν, διότι, όπως είπε «το εγχείρημά τους απέτυχε».

10:41 O Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί συμμετέχει σε συνάντηση κρίσης για τις συνέπειες της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, που έχει καλέσει νωρίς το πρωί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Στη συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί οικονομικών Μισέλ Σαπέν, Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ. Μετά τη συνάντηση, αναμένονται δηλώσεις του Γάλλου προέδρου.

10:39 Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές έχουν «κινητοποιηθεί και είναι αποφασισμένες» μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit.«Έχουμε κινητοποιηθεί και είμαστε αποφασισμένοι», δήλωσε σε συνέδριο ο Βιλερουά ντε Γκαλό, που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει το βρετανικό δημοψήφισμα.

10:28 Την παραίτησή του ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

10:22 Η Μαδρίτη προτείνει «κοινή κυριαρχία» επί του Γιβραλτάρ για να διατηρηθεί η πρόσβασή του Βράχου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

10:20 Βουτιά καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την έναρξη των συναλλαγών σήμερα, μετά την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Βρετανίας. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξε με απώλειες άνω του 7%, με τις βασικές τραπεζικές μετοχές να κατακρημνίζονται κατά 30%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ξεκίνησε με πτώση κατά 9,94%, ενώ το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε σχεδόν κατά 8% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

10:16 Οι συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση «θα είναι αρνητικές από όλες τις πλευρές», προειδοποίησε Τζον Κράιαν, επικεφαλής της Deutsche Bank. «Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πλήρως τις επιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είναι αρνητικές από όλες τις πλευρές», δηλώνει σε γραπτή του ανακοίνωσή του ο Τζον Κράιαν διευκρινίζοντας ότι ο όμιλός του είναι καλά προετοιμασμένος».

10:02 Την επόμενη εβδομάδα οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες χωρίς την παρουσία της Βρετανίας για να αποφασίσουν τη στάση τους για τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης της Βρετανίας, γράφει ο δημοσιογράφος του SKY Faisal Islam.

09:55 Ο Jeremy Corbyn, ο ηγέτης των Εργατικών σε δηλώσεις του τόνισε ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση της Βρετανίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες μπροστά μας. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τις δουλειές και τις συνθήκες εργασίας. 

09:40 Στις 8:00 ώρα Αγγλίας (10:00 ώρα Ελλάδος) θα προχωρήσει σε δηλώσεις ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Την ίδια ώρα θα ανοίξει το χρηματιστήριο της χώρας, όπως συνήθως, αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ. Εκείνη την ώρα θα φανεί τι έχει να πει το χρηματιστήριο, εάν έχει κάτι να πει, γράφει ο Guardian

09:31 Στην Καγκελαρία έχει μεταβεί ήδη η ‘Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ πραγματοποιεί ήδη «πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές» με ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, τη Δευτέρα θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, δεν αποκλείεται ωστόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να επισπεύσει τις διαδικασίες. Οι μελλοντικές εξελίξεις αναμένεται πάντως να απασχολήσουν και την συνάντηση των ηγεσιών του Χριστιανοδημοκρατών(CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Πότσνταμ.

09:23 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πρέπει να παραιτηθεί μετά την ήττα του στην εκστρατεία που πραγματοποίησε υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, δηλώνει ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ. “Πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε έναν πρωθυπουργό του Brexit”, δήλωσε ο Φάρατζ στο ITV News. “Δεν είναι αποδεκτό, δεν το πιστεύω (…) ότι θα παραμείνει”, πρόσθεσε.Σύμφωνα με τον Φάρατζ, ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι κάποια εξέχουσα φυσιογνωμία των Συντηρητικών από το στρατόπεδο της εκστρατείας υπέρ του Brexit. Μπορεί να είναι κάποιος “μεταξύ του Μάικλ Γκόουβ, του Μπόρις Τζόνσον, του Λίαμ Φοξ, δεν ξέρω”, κατέληξε.

09:21 Η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ έχει πολύ σημαντικές συνέπειες για την Ιρλανδία και την ΕΕ ως σύνολο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, η οποία συγκάλεσε σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. “Το αποτέλεσμα αυτό έχει σαφώς πολύ σημαντικές συνέπειες για την Ιρλανδία, όπως και για τη Βρετανία και για την ΕΕ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ιρλανδικής κυβέρνησης. “Η κυβέρνηση θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα το πρωί για να συζητήσει για το αποτέλεσμα. Μετά την συνάντηση αυτή, ο πρωθυπουργός θα κάνει επίσημη ανακοίνωση”, καταλήγει η ιρλανδική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

09:12 Η ατμόσφαιρα στην Downing St είναι σαν να βρίσκονται σε κηδεία, καταφθάνουν οι «πενθούντες» με πρησμένα μάτια, κάνοντας νοήματα με το κεφάλι σε φίλους και περπατώντας πολύ προσεκτικά, γράφει ο Quentin Letts.

09:06 Η γαλλική επενδυτική τράπεζα Exane BNP Paribas πρόβλεπει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορεί να υποχωρήσουν έως 15% τις επόμενες ημέρες μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit. «Η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της αποχώρησης είναι ένα άσχημο σοκ για τις αγορές σήμερα», ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές της Exane. Πρόσθεσαν ότι προβλέπουν πιθανή υποχώρηση 10-15% των ευρωπαϊκών μετοχών τις επόμενες λίγες ημέρες.

09.02 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Twitter έγραψε: «Τα νέα σήμερα το πρωί από τη Βρετανία είναι πράγματι απογοητευτικά. Μοιάζει να είναι μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία».

09:00 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και αναμένει ότι έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα συνεχίσει να ενημερώνεται από το επιτελείο του όπως απαιτούν οι εξελίξεις», αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση, που προαναγγέλλει νέο σχολιασμό αργότερα.

08.53 Τα στοιχεία μέχρι πριν από λίγη ώρα δείχνουν ότι το 52% των ψηφοφόρων ψήφισε έξοδο από την ΕΕ και ο αριθμός των καταμετρημένων ψηφοδελτίων αρκεί ώστε το αποτέλεσμα να είναι μη αναστρέψιμο.

08.52 Η Μεγάλη Βρετανία στέκεται μετά την απόφαση για Brexit ενώπιον μιας δύσκολης οικονομικής αποστολής, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς 

08:51 Πανικό προκάλεσε στη χρηματιστηριακή αγορά της Νότιας Κορέας, η ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας, από την ΕΕ.Ο βασικός δείκτης KOSPI έχασε περισσότερο από το 4% της αξίας του, κάτω από τις 1.900 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης KOSDAQ έχασε το 7% της αξίας του, προκαλώντας τη διακοπή των χρηματιστηριακών συναλλαγών για πέντε λεπτά. Οι χρηματιστηριακές αρχές της Νότιας Κορέας συνεδρίασαν εκτάκτως προκειμένου να εκτιμήσουν το μέγεθος των επιπτώσεων που προκαλεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

08:50 Ο οίκος αξιολόγησης STANDARD & POOR’S ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν το Ηνωμένο Bασίλειο να χάσει την αξιολόγηση AAA , σύμφωνα με τους Financial Times.

08:42 Τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη χαιρέτησαν την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ ως νίκη για τα δικά τους αντιμεταναστευτικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα και σκοπεύουν να ασκήσουν πιέσεις για τη διεξαγωγή αντίστοιχων δημοψηφισμάτων στις χώρες τους.Το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, αξιολογεί ότι το αποτέλεσμα θα δώσει ώθηση στη Μαρί Λεπεν στις εκλογές του επόμενου έτους. Η Λε Πεν μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο, είπε ότι «όπως πολλοί Γάλλοι, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για την σωστή επιλογή των Βρετανών, αυτό που θεωρούσαμε αδύνατο, σήμερα έγινε δυνατό. «Ο Florian Philippot ο αντιπρόεδρος του κόμματος με tweet είπε ότι η ελευθερία των ανθρώπων πάντα κερδίζει, Μπράβο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τώρα είναι η σειρά μας.

08.32 Τι προβλέπει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης:

1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ενωση σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.

2.Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ενωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ενωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ενωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.

4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.

Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Αρθρο 238(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ενωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.

08:20 “Εφιάλτη” χαρακτηρίζει την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ. “Σας παρακαλώ πείτε μου ότι κοιμάμαι ακόμη και ότι όλο αυτό είναι απλώς ένας εφιάλτης!”, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στουμπ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Φινλανδίας το 2014-2015. “Συνήθως έπονται τρία στάδια: 1. Κρίση, 2. Χάος, 3. Μια λύση του μη χείρον βέλτιστον. Δεν ξέρω που βρισκόμαστε τώρα”, πρόσθεσε.

08:14 Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι η ψήφος της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι “μια κακή ημέρα για την Ευρώπη”. “Ανάθεμα! Μια κακή ημέρα για την Ευρώπη”, έγραψε στο Twitter ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας. Τα αποτελέσματα από το ιστορικό δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες δείχνουν ότι οι Βρετανοί ψήφισαν έξοδο από την ΕΕ, μια έκβαση που θέτει τη χώρα σε αβέβαιη πορεία και καταφέρει μεγάλο πλήγμα στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για επίτευξη μεγαλύτερης ενότητας από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

08:12 Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Martin McGuinness ζήτησε ευρύ δημοψήφισμα για την επανένωση της Ιρλανδίας. Η ενίσχυση της Βόρειας Ιρλανδίας από την ΕΕ είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με τη βοήθεια που δέχεται η χώρα. Τα κόμματα της Βορείου Ιρλανδίας είχαν υποστηρίξει με σθένος την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

7.58 Ο ακροδεξιός βουλευτής Γκερτ Βίλντερς ζήτησε σήμερα δημοψήφισμα για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ολλανδίας από την ΕΕ, μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία.

“Και οι Ολλανδοί έχουν το δικαίωμα σε ένα δημοψήφισμα. Το Κόμμα για την Ελευθερία ζητεί συνεπώς δημοψήφισμα για ένα Nexit, δηλαδή μια έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ”, δήλωσε σε ανακοίνωσή του.

07:52 Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC o Μπόρις Τζόνσον και ο Μάικλ Γκόουβ διαπραγματεύονται τους όρους της αποχώρησης του πρωθυπουργού.

07:48 Για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας προϊδεάζει ο Τζέρι Ανταμς Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς δηλώνει ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit «ενισχύει την υπόθεση» του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία.

07:43 Ο συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων της Σκωτίας, έδωσε το σύνθημα ότι το κόμμα του θα στηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας.Ο ίδιος είπε ότι απευθύνει δημόσια έκκληση προκειμένου να εξεταστεί εξαντλητικά κάθε επιλογή για να διατηρηθούν οι στενές σχέσεις της Σκωτίας με την ΕΕ, κάτι το οποίο μπορεί να συμπεριλαμβάνει και ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

07:34  Μετά την ιστορική αποτυχία να οδηγήσει τη χώρα του και την Ευρώπη σε μία από τις ισχυρότερες μεταπολεμικές περιπέτειες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σκέφτεται να παραιτηθεί. Ο Andy Coulson, πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Κάμερον, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV ότι θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός μελετά το ενδεχόμενο παραίτησης.

07:25 Την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων ετών καταγράφει το βρετανικό νόμισμα μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων και την επιλογή των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Οι επενδυτές βρίσκονται σε πανικό και η λίρα καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 8%.Η πτώση της λίρας είναι η μεγαλύτερη από την οικονομική κρίση του 2008 και την κατάρρευση της Lehman Brothers.

 

Στις 5 π.μ. υπήρχε απόλυτη ισορροπία 50-50 και το προβάδισμα άλλαζε ανά 10 λεπτο, με τη διαφορά να είναι μικρότερη από 200.000 ψήφους και την ψαλίδα να μην ανοίγει περισσότερο από 1-2%. Τις αμέσως επόμενες ώρες, όμως, το Brexit απέκτησε μια σημαντική διαφορά ακόμα και πάνω από 800.000 ψήφους, με καταμετρημένες περισσότερες από τις μισές περιφέρειες.  

Η κορύφωση της αγωνίας συνεχιζόταν λεπτό με το λεπτό όσο άρχιζαν να ενσωματώνονται και οι μεγάλες περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα για το δημοψήφισμα έγιναν γνωστά από το Γιβραλτάρ στις 1.40 π.μ., με συντριπτικό ποσοστό 96% υπέρ της παραμονής.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ, με το που έκλεισαν οι κάλπες στην Βρετανία, βγήκαν και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης YouGov, όπου το Bremain (δηλαδή η παραμονή στην ΕΕ) συγκέντρωνε το 52%, έναντι 48% του Brexit.

Δημοσκόπηση της εταιρείας IPSOS, επίσης, ανέβαζε την διαφορά στις 8 μονάδες. 54% υπέρ της παραμονής, 46% για την αποχώρηση.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ η κατάσταση και στα χρηματιστήρια. Αρχικά η στερλίνα έκανε υψηλό έτους, όμως με τα πρώτα αποτελέσματα, ειδικά από το Νιούκαστλ και το Σάντερλαντ, ακολούθησε βουτιά. Η στερλίνα υποχωρούσε σε μια ισοτιμία 1:146 έναντι του γεν, υφιστάμενη πτώση 7,6% σήμερα, και κατά 4,6% έναντι του δολαρίου, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη πτώση της έναντι του νομίσματος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα σε μια ημέρα.

Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο, που άρχισε τη συνεδρίασή του με άνοδο, άλλαξε κατεύθυνση και υποχωρούσε κατά σχεδόν 3%, καθώς οι επενδυτές, καταλαμβάνονταν από αβεβαιότητα εξαιτίας του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Αρχικά αισιόδοξοι, οι επενδυτές εμφανίζονται πλέον όλο και πιο ανήσυχοι, εν μέσω των αντιφατικών δεδομένων. Μία ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών ο Nikkei είχε απολέσει 480,98 μονάδες, υποχωρώντας στις 15.757,37 μονάδες.

ΜΕΓΑΛΟ γραφείο στοιχημάτων ανακοίνωσε τα ξημερώματα ότι οι πιθανότητες που δίνει σε μια νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Πέμπτη στη Βρετανία ανέρχονται πλέον στο 63%. Μέσα σε λίγα λεπτά, το Betfair αύξησε επανειλημμένα το ποσοστό αυτό, από το 51% στο 57% και κατόπιν στο 63%.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ σε εθνικό επίπεδο στο δημοψήφισμα ανερχόταν μετά τα πρώτα αποτελέσματα σε 71,2% με βάση στοιχεία από 120 περιφέρειες, ωστόσο η συμμετοχή στην σκοτσέζικη πόλη της Γλασκόβης ήταν πολύ πιο χαμηλή, στο 56,2%, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

ΕΞΑΛΛΟΥ 84 Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος ζήτησαν μετά τα μεσάνυχτα την παραμονή του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία του κόμματος και στην πρωθυπουργία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σύμφωνα με τον Telegraph. Ανάμεσα τους και ο Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής της καμπάνιας για το Brexit.

Η επιστολή:

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ της Sun (είχε ταχθεί υπέρ του Brexit), ήταν το πρώτο χρονικά από τον βρετανικό Τύπο που δόθηκε στην δημοσιότητα: :

 

ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ τμήματα παρέμειναν ανοιχτά ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος).

Με τη λήξη της διαδικασίας, το καθένα από τα 382 κέντρα καταμέτρησης άρχισε να συγκεντρώνει τον αριθμό των ψηφοδελτίων για να ανακοινώσει τα ποσοστά συμμετοχής του εκλογικού σώματος.

Η τελευταία ανακοίνωση των τοπικών αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 07:00 τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν συγκεντρωτικά στοιχεία για 12 περιφέρειες και στη συνέχεια το τελικό, εθνικό αποτέλεσμα.Ωστόσο η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του “Remain” και του “Leave”.

ΤΟ ΓΚΑΛΟΠ του YouGov που ανακοινώθηκε με το κλείσιμο της κάλπης τα μεσάνυχτα: 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε μεγάλη άνοδο σήμερα, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ότι θα αποφευχθεί ένα Brexit.

Ο δείκτης FTSE-100 σημείωσε άνοδο 76,91 μονάδων ή 1,23% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και έκλεισε στις 6.338,1 μονάδες.

Σχεδόν σίγουροι για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ εμφανίστηκαν οι επενδυτές και στην Wall Street με τον Dow Jones να κλείνει πάνω από τις 18.000 μονάδες. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:40