search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:28
MENU CLOSE

«Βρες μου 11.780 ψήφους» (Audio)

04.01.2021 08:54
Τραμπ: Δεν θέλω βία, αλλά υπάρχει θυμός για την παραπομπή - Media

 

Θα μπορούσε να είναι αστείο, αν δεν ήταν ενδεικτικό του σκοτεινού μονοπατιού που ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να ακολουθήσει προκειμένου να πετύχει την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος της 3ης Νοεμβρίου του 2020.

Σε τηλεφώνημά του, διάρκειας μιας ώρας με τον υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια, ο Τραμπ φέρεται να του ζήτησε να του… βρει 11.780 ψήφους, υποστηρίζοντας ότι αυτές υπάρχουν και λέγοντας ότι «δεν μπορεί να χάσαμε την Τζόρτζια. Κερδίσαμε την Τζόρτζια».

Στην άλλη άκρη της γραμμής βρισκόταν ο Μπραντ Ραφενσπέργκερ, Ρεπουμπλικάνος και ο ίδιος και ο άνθρωπος που ο Τραμπ έχει στοχοποιήσει, μαζί με τον κυβερνήτη της Πολιτείας, ως υπεύθυνους που δεν «γυρίζει» η Πολιτεία υπέρ του.

«Απειλές» και για τις εκλογές

Μάλιστα, ο Τραμπ, κατά τη συνήθη τακτική του, φρόντισε να στείλει και μήνυμα ότι, αν δεν γίνει το δικό του, θα «κάψει» και τις εκλογές στη Τζόρτζια για τους δύο Γερουσιαστές της Πολιτείας, λέγοντας ότι «γι’ αυτό που κάνατε στον πρόεδρο πολύς κόσμος δεν θα πάει να ψηφίσει».

Ο Ραφενσπέργκερ κράτησε την ψυχραιμία του και αρκέστηκε να πει ότι οι ισχυρισμοί του Τραμπ δεν είναι αληθείς, ωστόσο, είναι πλέον προφανές ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αποφασισμένος να αφήσει καμένη γη πίσω του.

 

Η κρίσιμη συνεδρίαση του Κογκρέσου

Μέχρι στιγμής ο Τραμπ έχει επιτεθεί σε όποιον Ρεπουμπλικάνο τολμά να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς του για νοθεία στις εκλογές και θα επιχειρήσει στις 6 Ιανουαρίου να ανατρέψει το αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του Κογκρέσου για την επικύρωσή του.

Την Τετάρτη, Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, θα συνέλθουν για να επικυρώσουν την ψήφο του Κολεγίου των Εκλεκτόρων
που έχει δώσει 306 στον Μπάιντεν και 232 στον Τραμπ.

 

Ο Τραμπ οργανώνει διαδήλωση

Μέλη της Γερουσίας ζητούν να μην επικυρωθεί το αποτέλεσμα, αλλά να γίνει έρευνα για τυχόν παρατυπίες στις εκλογές, ωστόσο, κατά τα φαινόμενα, οι Δημοκρατικοί και μέρος των Ρεπουμπλικανών θα απορρίψουν το αίτημα και το αποτελέσμα θα επικυρωθεί.

Ωστόσο, ο Τραμπ έχει καλέσει τους οπαδούς του -μεταξύ αυτών και ακροδεξιές ομάδες- να διαδηλώσουν έξω από το Καπιτώλιο, ώστε να ανατρέψουν το νόμιμο αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου και τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και στη λαϊκή ψήφο και στους Εκλέκτορες.

Καίγοντας τη Ρώμη…

Όλα αυτά συνθέτουν ένα εξαιρετικά εύφλεκτο σκηνικό στην αμερικανική πολιτική σκηνή, διχάζοντας ακόμα βαθύτερα τις ΗΠΑ και δημιουργώντας συνθήκες που εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε ανάφλεξη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο Τραμπ βάζει «φωτιές» και ρίχνει λάδι σε αυτές, ωστόσο, τη μεγαλύτερη ζημιά την κάνει στο κόμμα του, το οποίο αγωνίζεται να διατηρήσει ικμάδα αξιοπιστίας σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, αλλά και παγκοσμίως, με τα πάντα να μοιάζουν ρευστά.

 

Πληγή στη δημοκρατία

Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι με την τακτική του, αναλυτές θεωρούν ότι ο Τραμπ ανοίγει μια τεράστια πληγή στις δημοκρατικές διαδικασίες στις ΗΠΑ, καθώς πλέον ανοίγει το δρόμο σε οιονδήποτε να αμφισβητήσει οτιδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί.

Για πολλούς, πλέον, το στοίχημα είναι όλα να πάνε καλά και να φθάσουμε χωρίς σοβαρά προβλήματα στις 20 Ιανουαρίου, οπότε και ο Μπάιντεν θα ορκιστεί 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:23