search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:06
MENU CLOSE

Μάχη με… πραγματικά πυρά

07.11.2010 17:16
Μάχη με... πραγματικά πυρά - Media

Την πρώτη του προσωπική δοκιμασία στο κόμμα αλλά και στην κοινωνία θα έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς την Κυριακή. Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν διπλή σημασία, αφού, πέρα από το χρώμα που θα πάρει ο χάρτης το βράδυ της Κυριακής, ο Σαμαράς θα μετρήσει και την απήχηση που είχε ο ίδιος στο κόμμα του αλλά και στους πολίτες.

Την πρώτη του προσωπική δοκιμασία στο κόμμα αλλά και στην κοινωνία θα έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς την Κυριακή. Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν διπλή σημασία, αφού, πέρα από το χρώμα που θα πάρει ο χάρτης το βράδυ της Κυριακής, ο Σαμαράς θα μετρήσει και την απήχηση που είχε ο ίδιος στο κόμμα του αλλά και στους πολίτες.

Θα δει δηλαδή κατά πόσον το αρχηγικό προφίλ που θέλησε να φτιάξει μέσα από παλινωδίες και αμφισβητήσεις βρήκε έδαφος σε όλα τα επίπεδα, αλλά και εάν κατάφερε να πείσει τον κόσμο ότι αυτές οι εκλογές θα έπρεπε να έχουν έναν καθαρά αντιμνημονιακό χαρακτήρα.

Οι στενοί συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι το τελευταίο διάστημα ο Σαμαράς έκανε την υπέρβαση και έσυρε τον πρωθυπουργό στην ατζέντα που αυτός δημιούργησε.

«Ενώ ο Παπανδρέου ξεκίνησε δίνοντας στις εκλογές αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, ο Σαμαράς κατάφερε να κυριαρχήσει με την ατζέντα του», λένε. «Κανείς δεν φανταζόταν, όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. άρχισε να μιλά για πολιτική ψήφο ενάντια στα μέτρα, ότι θα εξωθούσε τον πρωθυπουργό στο δίλημμα “ή με ψηφίζετε ή πάμε σε εθνικές εκλογές”. Ακόμα και μέσα στη Ν.Δ. υπήρχε δυσπιστία για το εάν αυτή η τακτική θα μας βγει σε καλό».

Οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Σαμαράς θα πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένος από την πολιτική του παρουσία σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, αφού παρέλαβε ένα κόμμα υπό διάλυση – στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει πιάσει σε εθνικές εκλογές η Ν.Δ., το 33% – και στη συνέχεια, λόγω της εσωκομματικής αντιπαλότητας που είχε με την Ντόρα Μπακογιάννη, έχασε άλλες δέκα μονάδες.

«Δικό του πρόβλημα»

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η σιωπή του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Γι’ αυτό άλλωστε στη συνέντευξή του στο Mega και τον Γιάννη Πρετεντέρη τη Δευτέρα ο Σαμαράς για πρώτη φορά πήρε σαφέστατες αποστάσεις από τον τέως αρχηγό της Ν.Δ.

Από εκεί που μέχρι πρότινος ισχυριζόταν ότι ο Καραμανλής είναι ένας τέως πρωθυπουργός και ξέρει πότε θα μιλήσει, αυτή τη φορά, θέλοντας εμφανώς να διαχωρίσει τη θέση του, είπε: «Πήρα στους ώμους μου βάρος περισσότερο από εκείνο που μου αναλογούσε. Ο κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να μην μιλήσει γι’ αυτό και είναι μεγαλύτερο το βάρος στις δικές μου πλάτες». Και κατέληξε: «Ο Κ. Καραμανλής… έχει αυτό το πρόβλημα, είναι δικό του πρόβλημα, δεν είναι δικό μου… εμείς προχωράμε».

Το τι είπε το στόμα των καραμανλικών βουλευτών γι’ αυτές τις αναφορές είναι άλλο πράγμα. Μάλιστα χαρακτηρίζουν απρόσμενη την επίθεση εις βάρος του Καραμανλή και λένε ότι πλέον το ρήγμα βαθαίνει ανάμεσα στους δυο άνδρες. Όσο για τον ίδιο τον Καραμανλή, όσοι βρίσκονται κοντά του ισχυρίζονται ότι επανέλαβε μία φράση που συχνά λέει τελευταία για τον νυν πρόεδρο της Ν.Δ.

Όνειρο δεμένο στο μουράγιο…

Γιατί όμως ο Σαμαράς έκανε αυτή την κίνηση αποδοκιμάζοντας πρώτη φορά έτσι ανοιχτά τη σιωπή του Καραμανλή; Πληροφορίες από τη Ρηγίλλης λένε ότι, στις κρυφές δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους, η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα φαίνεται να έχει κλείσει στο 5%. Μόνο που το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην πτώση του ΠΑΣΟΚ και όχι στην άνοδο της Ν.Δ.

Τα στοιχεία που αναλύουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν ότι ακόμη και σήμερα, που τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τον πρωθυπουργό, το φάντασμα του Καραμανλή πλανάται πάνω από τη… χώρα. Στις μετρήσεις φαίνεται καθαρά ότι ακόμη και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. πάσχουν από το… «σύνδρομο Καραμανλή». Πιστεύουν δηλαδή ότι ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει στον τέως πρωθυπουργό, ο οποίος δεν έκανε τους κατάλληλους χειρισμούς στην οικονομία όταν έπρεπε και αντιθέτως λιποτάκτησε.

Γι’ αυτούς τους λόγους ο Σαμαράς αποφάσισε να τραβήξει την κόκκινη γραμμή με το παρελθόν της παράταξης. Όμως ο πρόεδρος της Ν.Δ. στον απολογισμό που θα κάνει θα καταμετρήσει και τις συνέπειες της εξόδου της Ντόρας Μπακογιάννη από το κόμμα, αφού, όπως είναι γνωστό, η τέως υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει δικούς της υποψηφίους σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ και οι αλλεπάλληλες αναφορές του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο πρόσωπο του Σαμαρά θα παίξουν τον ρόλο τους.

Όσοι βρίσκονται δίπλα στον πρόεδρο της Ν.Δ. ισχυρίζονται πάντως ότι η όλη διαδικασία θα έχει ένα θετικό για τον Σαμαρά. Θα τον αναδείξει, σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα και τη Ν.Δ., σε έναν πολιτικό με άποψη και θέληση, με διορατικότητα αλλά και γνώμη για την οικονομία, ο οποίος μελλοντικά θα μπορέσει να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Επεσήμαιναν μάλιστα την πολιτική στροφή υπέρ του Σαμαρά που έχουν κάνει μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, τα οποία μέχρι σήμερα κρατούσαν τις επιφυλάξεις τους και τα οποία τώρα φαίνεται να προσεγγίζουν τις απόψεις του προέδρου της Ν.Δ.

Τώρα το πόσο δίκιο έχουν – αν έχουν… – θα το δείξει η αμέσως επόμενη περίοδος…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:01