search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:19
MENU CLOSE

Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής και την άτυπη 6μερή

19.03.2015 12:50
Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής και την άτυπη 6μερή - Media

Με χαμηλές προσδοκίες μετέβη η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής, καθώς τα κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις προηγούμενες μέρες με τις εκατέρωθεν πολεμικές δηλώσεις είναι ιδιαίτερα βαρύ.

Με χαμηλές προσδοκίες μετέβη η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής, καθώς τα κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις προηγούμενες μέρες με τις εκατέρωθεν πολεμικές δηλώσεις είναι ιδιαίτερα βαρύ

Πως κάθονται οι ηγέτες στο τραπέζι της Συνόδου

.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο, κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πρόσφατης σφαγής στην Τυνησία, από τους τζιχαντιστές του ISIS.

Όπως έγινε γνωστό,  ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη 7μερής συνάντηση στις 9 το βράδυ, στη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τσίπρας: EE χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες

«Η ΕΕ χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα σέβονται τόσο τη δημοκρατία, όσο και τις Συνθήκες. Ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να οδηγηθούμε προς την ανάπτυξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Μέρκελ: Oι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο Eurogroup

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει σήμερα να αναμένεται να δοθούν λύσεις, ούτε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

Ολάντ: Σεβασμός στις δεσμέυσεις

Σε σεβασμό των δεσμεύσεων κάλεσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την Ελλάδα τονίζοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την κρατήσουμε στην Ευρωζώνη» ερωτηθείς για τη συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

«Αυτό που θα κάνουμε είναι να υπενθυμίσουμε σε αυτή τη συνάντηση είναι ο σεβασμός απέναντι στις δεσμεύσεις, οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν θέληση, να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους».

«Η ελληνική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες προκειμένου να απαλύνει τον πόνο των πολιτών και αυτό που πρέπει να γίνει είναι ότι πρέπει και οι πιο πλούσιοι να καταβάλουν τους φόρους τους» είπε ο Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Tουσκ: Ουδείς επιθυμεί το Grexit ή το Grexident

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε πως ουδείς επιθυμεί το Grexit και οι πάντες θέλουν να αποφύγουν οποιοδήποτε ρίσκο Grexident.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα διεξαχθεί απόψε για την Ελλάδα, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι δεν θα είναι συνάντηση της τελευταίας ευκαιρίας και ότι ήταν υποχρέωσή του να συμβάλει στην ικανοποίηση του αιτήματος του Έλληνα πρωθυπουργού να διοργανώσει αυτήν τη συνάντηση.

O Ντ. Τουσκ υποστήριξε ακόμη ότι η σημερινή άτυπη συνάντηση δεν θα είναι αποφασιστικής σημασίας καθώς υπάρχουν πιο επίσημα πεδία για τη λήψη αποφάσεων.

Οι διαβουλεύσεις αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου να αποφεύγονται πολιτικές αντιπαραθέσεις, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σουλτς: Λογικοί συμβιβασμοί

Την ελπίδα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κάνει λογικούς συμβιβασμούς εξέφρασε σήμερα, κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο M. Σουλτς σημείωσε ότι όταν αλλάζει μία κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αναιρεί όλα όσα έκανε η προηγούμενη.

Πάντως, εξέφρασε την ελπίδα ο Έλληνας πρωθυπουργός να κάνει λογικούς συμβιβασμούς, λέγοντας ότι όλοι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της.

Τι αναμένει η Ελλάδα από τη Σύνοδο

Μια θετική πολιτική κατεύθυνση επιθυμεί η ελληνική πλευρά από την επταμερή συνάντηση, η οποία διεξάγεται στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρηθεί η συμφωνία της Ευρωομάδας της 20ής Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό πακέτο που στάλθηκε με την επιστολή του υπουργού οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup και να αποφασιστούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν τον επόμενο μήνα, δηλαδή ως τις 20 Απριλίου.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την αποσαφήνιση ορισμένων ζητημάτων της απόφασης της Ευρωομάδας, τα οποία θεωρούνται «ομιχλώδη». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος. Όπως σχολίαζαν, “δεν μπορούν να μας ζητάνε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση”.

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στην επταμερή συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει την ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και που σχετίζεται με την ΕΚΤ. Παράλληλα, θα ζητήσει να εξεταστούν οι υπάρχουσες δυνατότητες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ταμειακής ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν, συγκεκριμένα, ότι η ελληνική πλευρά προτείνει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, την εκταμίευση των 1,9 δισεκ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs) και την άρση της απόφασης της ΕΚΤ να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα.

Τέλος, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε σύντομη συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου, του είπε ότι «σήμερα πρέπει να υπάρξει λύση».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:14