search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 06:08
MENU CLOSE

Το «χοντρό» πόκερ των επόμενων ωρών

19.06.2015 10:38
To... playlist του Grexit στο Twitter - Media

Ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία, έκτακτες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, των αρχηγών των κρατών-μελών της Ευροζώνης και του Eurogroup, ασφυκτικές πιέσεις, σενάρια για ενδεχόμενη παράταση της δανειακής σύμβασης ως το τέλος του χρόνου και μεγάλη εκροή καταθέσεων, συνθέτουν το καυτό πολιτικό σκηνικό των επόμενων ημερών, με αποκορύφωμα τη Δευτέρα.

 

Ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία, έκτακτες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, των αρχηγών των κρατών-μελών της Ευροζώνης και του Eurogroup, ασφυκτικές πιέσεις, σενάρια για ενδεχόμενη παράταση της δανειακής σύμβασης ως το τέλος του χρόνου και μεγάλη εκροή καταθέσεων, συνθέτουν το καυτό πολιτικό σκηνικό των επόμενων ημερών, με αποκορύφωμα τη Δευτέρα.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέρχεται σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει πιθανή αύξηση της χρηματοδότησης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πολλές ευρωπαϊκές πηγές.

Η έκτακτη συνεδρίαση, που οργανώθηκε τηλεφωνικά, είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι, σύμφωνα με τις πηγές, τη στιγμή που η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.

 

‘Eκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα το απόγευμα.

Το Bερολίνο θα διαπραγματευτεί με την Αθήνα “μέχρι την τελευταία στιγμή”, αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σήμερα ο Πέτερ Αλτμάιερ, διευθυντής της γερμανικής Καγκελαρίας στο δίκτυο Inforadio, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επίτευξη συμφωνίας για την ελληνική κρίση χρέους είναι δυνατή.

 

Προηγουμένως, ωστόσο, και συγκεκριμένα ως το μεσημέρι της Δευτέρας θα επιχειρηθεί να κλείσουν τα περισσότερα ανοιχτά θέματα σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

 

Στη συνέχεια, στις 4 ώρα Ελλάδας της ίδιας ημέρας, η σκυτάλη θα περάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που επίσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

 

Τον τελικό λόγο πάντως θα τον έχουν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης στο επίπεδο των οποίων θα επιχειρηθεί να επικυρωθεί η συμφωνία. Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πήγες, τα ανοιχτά θέματα εξακολουθούν να είναι αρκετά, τόσο δημοσιονομικού χαρακτήρα όσο και διαρθρωτικού.

 

Την ανάγκη προηγούμενης επίτευξης συμφωνίας στο τεχνικό επίπεδο υπογράμμισαν άλλωστε προσερχόμενοι στο χώρο της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο πολλοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως ο Αυστριακός Χανς Γεργκ Σελινγκ, ο Λιθουανός Ριμάντας Σάτζιους και ο Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ.

 

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν τόνισε πως έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος και ότι είναι ώρα «να γίνει σοβαρή και εμπιστευτική διεργασία», πάνω στην οποία θα βασιστεί η συνεδρίαση της Δευτέρας έτσι ώστε να επιτευχθεί μια «αξιόπιστη, ισχυρή και βιώσιμη συμφωνία».

 

Κύκλοι προσκείμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξάλλου πιθανολογούσαν σήμερα από το Λουξεμβούργο πως στην παρούσα φάση θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μια περαιτέρω παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2015. Αναπόσπαστο τμήμα αυτής της συμφωνίας θα είναι η κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας σε σχέση με τις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις της το 2015.

 

Η Αθήνα με επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού,  καλωσόρισε την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με το επιχείρημα ότι δικαιώθηκαν οι επιδιώξεις της οι διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο και διαβεβαίωσε «εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής».

Παράλληλα, επανέλαβε το μήνυμα προς εγχώριους και διεθνείς κύκλους που ποντάρουν σε μια οικονομική και κατά πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω ενός bank run ότι θα διαψευστούν «όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου». Σύμφωνα με ερμηνείες το μήνυμα αυτό στρέφεται και κατά της ΤτΕ, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει διαψεύσει επίσημα την είδηση περί αιτήματος για πρόσθετο ELA, είδηση η οποία ενισχύει τον πανικό των καταθετών.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τις πρόσφατες παρεμβάσεις του έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή τις συντάξεις και το θέμα του ΦΠΑ στο ρεύμα, ζητά να κρατηθούν χαμηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015 και το 2016, ενώ είναι γνωστό ότι διεκδικεί λύση για τη χρηματοδότηση που να υπερβαίνει τις ανάγκες του καλοκαιριού και βέβαια διεκδικεί, το λιγότερο, μια σαφή δέσμευση για λύση στο θέμα του χρέους στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06