search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:18
MENU CLOSE

Δείτε το ρομπότ- κατσαρίδα, που δεν το σταματάει κανένα εμπόδιο (Video)

24.06.2015 10:12
Εισβολή… κατσαρίδων κάνει τους Λαρισαίους να αναστενάζουν – Τι λέει η ΔΕΥΑΛ - Media

Σιχαίνεστε τις κατσαρίδες; Και όμως οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις κινήσεις της για ένα νέο ρομπότ που κανένα εμπόδιο δεν το σταματά.

 

 

 Ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Berkeley, της Καλιφόρνια, μελετούσε επί χρόνια τις κινήσεις της κατσαρίδας. Είχαν μείνει έκπληκτοι πως αυτό το αηδιαστικό –για πολλούς- ζωύφιο, κατάφερνε να ελίσσεται ανάμεσα σε εμπόδια και να ξεπερνάει δυσκολίες που άλλα ζωντανά αδυνατούν. Εκείνο που τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το εξής: Η κατσαρίδα για να ξεπερνάει τα εμπόδια που συναντά (γρασίδι, θάμνους, ξερά φύλλα) γέρνει μοναδικά το κορμί της γύρω από τον άξονα του δίχως να πέφτει και να αναποδογυρίζει και ταυτόχρονα μπορεί να περπατά, ή να τρέχει.

Δημιούργησαν λοιπόν το  Robo-Roach, (η ονομασία του βγαίνει από το ρομπότ και το cockroach, που είναι η κατσαρίδα στα Αγγλικά). Ένα ρομπότ σε διαστάσεις κατσαρίδας το οποίο μπορεί να ελίσσεται όπως ακριβώς το έντομο. Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγήτρια Chen Li, δήλωσε: «τα ρομπότ που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα χρησιμοποιούν αισθητήρες και αποφεύγουν τα εμπόδια. Αυτό που δημιουργήσαμε, δεν τα αποφεύγει. Ελίσσεται και τα ξεπερνά». Οι επιστήμονες κατασκεύασαν τρία πρωτότυπα ρομπότ σε διάφορα σχήματα, όλα όμως βασισμένα στις κινήσεις της κατσαρίδας. Δείτε το βίντεο 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:18