search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:07
MENU CLOSE

Πόλεμος δύο «δεινοσαύρων» στους Ρεπουμπλικανούς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1870
25-06-2015
27.06.2015 03:00
pod_2506_033_cmyk_0.jpg

Τζεμπ Μπους κατά Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

 

Μεγάλο ενδιαφέρον αποκτά η αμερικανική πολιτική σκηνή μετά την ανακοίνωση καθόδου στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο δύο δημοφιλών προσώπων στις ΗΠΑ – και όχι μόνο: του Τζεμπ Μπους και του Ντόναλντ Τραμπ.
 
Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς και για έναν ιδιότυπο νεποτισμό, αν αναλογιστεί ότι διεκδικούν τον προεδρικό θώκο πρόσωπα από μεγάλα πολιτικά τζάκια, τα οποία καθόρισαν την πολιτική του σήμερα πριν από μία δεκαετία, όπως Κλίντον και Μπους.
 
Αλλά ας μείνουμε στο στρατόπεδο για τη διεκδίκηση του Ρεπουμπλικανικού χρίσματος αναλύοντας δύο νέες υποψηφιότητες δύο παλαιών «δεινοσαύρων» της πολιτικής και της σόου μπίζνες.
 
Ο αμφιλεγόμενος
 
Ο Tζεμπ Μπους δεν είναι γνωστός μόνο ως αδελφός του Τζορτζ Μπους του νεότερου, αλλά και ως ο πιο αμφιλεγόμενος κυβερνήτης της Φλόριντα.
 
Είναι εκείνος που εναντιώθηκε στη χορήγηση χρημάτων για έρευνες με βλαστοκύτταρα. Είναι ο ίδιος ο οποίος περιφρόνησε το αίτημα της οικογένειας της Τέρι Σκιάβο που ήθελε να δώσει τέλος στο μαρτύριό της απενεργοποιώντας τα μηχανήματα που την κρατούσαν στη ζωή επειδή είναι εγκεφαλικά νεκρή εδώ και 15 χρόνια. Εκείνος έδωσε εντολή να επανασυνδεθούν.
 
Είναι ο κυβερνήτης που υπερασπίζεται περισσότερο από όλους τη θανατική ποινή και διευκόλυνε τις διαδικασίες για… ευκολότερη εκτέλεση.
 
Η επιρροή του στον οικονομικό τομέα της πολιτείας που διοικούσε επί οκτώ χρόνια ήταν επίσης καταλυτική. Προχώρησε στην κατάργηση 13.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, δηλαδή περισσότερο από το 10% των θέσεων ολόκληρης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ιδιωτικοποιώντας τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και υιοθεσιών, ακόμα και των υπηρεσιών φροντίδας για τους βετεράνους του πολέμου.
 
Άλλο ένα επίτευγμα για το οποίο νιώθει υπερήφανος ο δεύτερος υιός της οικογένειας Μπους είναι ότι προχώρησε σε φοροαπαλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων με νόμο υπέρ των πλουσιότερων οικογενειών της πολιτείας.
 
Σήμερα η Φλόριντα θεωρείται από τις πολιτείες με το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Οι φοροαπαλλαγές πυροδότησαν και άλλο το υπέρογκο χρέος του κράτους, το οποίο εκτινάχθηκε από τα 15 δισ. στα 23 δισ. δολάρια…
 
Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε την… απειλή του και ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα.
 
Ο… εχθρός του Ομπάμα
 
Ορκισμένος εχθρός του Μπάρακ Ομπάμα και των Δημοκρατικών, ισχυρίζεται πως κατέχει τη μυστική συνταγή για να απαλλαχθεί η ανθρωπότητα από το αιμοβόρο Ισλαμικό Κράτος, αλλά… δεν την αποκαλύπτει. Αποκαλεί τον Ομπαμα «ένα από τα χειρότερα πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν στο… Ισραήλ!» κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο ότι εκείνος ευθύνεται για την ψυχρότητα των σχέσεων Ουάσιγκτον – Τελ Αβίβ.
 
Αθυρόστομος και παρορμητικός, ο Αμερικανός μεγιστάνας με τη χαρακτηριστική φράντζα της δεκαετίας του 1980 ρίχνει τα βέλη του και στην ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κατηγορώντας την ότι με την άτολμη πολιτική που εφαρμόζει απειλεί μακροπρόθεσμα την υγεία των ΗΠΑ. Ως γνήσιος Ρεπουμπλικανός αντιτίθεται στον γάμο των ομοφυλοφίλων και είναι υπέρ του παραδοσιακού, καθώς εκείνος έχει νυμφευθεί τρεις φορές.
 
Αποκαλεί φάρσα την κλιματική αλλαγή και δεν παραδέχεται ότι για αυτήν ευθύνεται ο άνθρωπος. Όσοι, κατ’ αυτόν, μιλούν για το φαινόμενο του θερμοκηπίου θέλουν μόνο να αυξήσουν τους φόρους των Αμερικανών.
 
Ο Ντόναλντ Τραμπ μισεί τους Κινέζους κατηγορώντας τους ότι έχουν γεμίσει τη χώρα του με χαμηλής ποιότητας προϊόντα πλήττοντας τις αμερικανικές εταιρείες όπως τη δική του. «Γιατί πήγε ο Ομπάμα στην Κίνα πέρυσι; Για να γιορτάσει ότι μας έχουν γδύσει κυριολεκτικά;» αναρωτήθηκε ο εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος.
 
Εκτιμά ότι το brand name της φίρμας του, που δεν είναι άλλο από το όνομά του, αξίζει 3 δισ. δολάρια, ενώ η περιουσία του, σύμφωνα με τη λίστα Forbes, ανέρχεται στα 8,7 δισ. δολάρια.
 
Για τη μετανάστευση – αν και η μητέρα του κατάγεται από τη Σκωτία – έχει πει ότι οι παράνομοι μετανάστες καταστρέφουν τον ιστό της χώρας, καθώς η μεσαία τάξη αφανίζεται. «Όταν γίνω πρόεδρος των ΗΠΑ, θα κάνω ένα τεράστιο τείχος στα νότια σύνορα του Μεξικού και θα βάλω την κυβέρνησή του να πληρώσει για την κατασκευή του» είπε σε μία από τις αμέτρητες αμετροεπείς δηλώσεις του.
 
Ο Τραμπ έγινε γνωστός από το ριάλιτι το οποίο εμπνεύστηκε, χρηματοδοτούσε και πρωταγωνιστούσε, γνωστό ως «The Apprentice» ή, επί το ελληνικότερον, «Ο Αρχάριος». Ουσιαστικά υποδυόταν τον… εαυτό του, καθώς εμφανιζόταν ως ο αυστηρός εργοδότης, με την πλέον κλασική του φράση να μένει στην ιστορία των ριάλιτι… «Απολύεσαι!».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:07